Avrupalı liderler İngiltere ile henüz anlaşmaya varamadı


İngiltere'nin, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin devam etmesi için 28 ülke liderinin bir araya geldiği AB Zirvesi'nde, Ada için henüz bir anlaşma sağlanamadı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün bir araya gelen AB liderleri, İngiltere'nin AB üyeliğinin devam etmesine yönelik sunduğu 4 reform şartı üzerinde görüşmelere bu sabah devam ediyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, AB liderleriyle gece boyu sürdürdüğü görüşmelerin ardından, basına yaptığı açıklamada "Bu sabah 5'e kadar anlaşma üzerinde çalışmaya devam ettim. Bazı ilerlemeler kaydedildi ancak henüz bir anlaşmaya varılmadı." dedi. İngiltere'nin isteklerine göre bir anlaşma sağlanması amacıyla Brüksel'e geldiğini belirten Cameron ayrıca, "Burada tekrar bir aradayız, biraz daha çalışma yapacağız ve ben de elimden geleni yapmaya çalışacağım." şeklinde konuştu.

28 AB liderinin "İngiliz kahvaltısı"nda tekrar şartlar üzerinde tartışmaya devam etmesi beklenirken, görüşmelerin sabaha karşı yerel saatle 05.30'da (TSİ 06.30) bitmesi nedeniyle zirve programı öğle yemeğine ertelendi.

AB ile İngiltere arasında bugün bir anlaşma sağlanabilirse, İngiliz Başbakan Cameron'ın parlamentoda hemen olağanüstü bir toplantı düzenlemesi bekleniyor. Söz konusu acil toplantıda, parlamento üyelerinin Ada'nın AB üyeliğine yönelik olumlu ya da olumsuz görüşleri tartışılacak. Haziran ayında düzenlenmesi beklenen referandum içinse günün kesinleşmesi bekleniyor.

"FRANSA VE ÇEK CUMHURİYETİ DİRENİYOR"

Fransa ve Çek Cumhuriyeti, Avrupa Konsey Başkanı Donald Tusk öncülüğünde sürdürülen görüşmelerde, İngiltere'nin sunduğu şartların bazı noktalarını kabul etmiyor.

İngiltere'nin AB üyeliğinin devam edebilmesi için sunduğu 4 maddelik reform talebi arasında en çok tartışılan madde "AB üyesi ülkelerden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşaması". Söz konusu maddeye, özellikle Doğu Avrupa ülkeleri karşı çıkıyor. Çek Cumhuriyeti'nin Doğu Avrupa ülkelerinin temsilciliğini üstlendiği zirvede, kendi vatandaşlarının İngiltere'de sosyal yardım almadan barınmasının "uzak bir ihtimal" olduğu belirtiliyor.

Cameron'ın, 4 yıl şartının yanı sıra, AB'den İngiltere gibi Euro bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunmasına ilişkin maddesine de yeni bir sistem bulunması ve Euro bölgesindeki ülkelerin İngiltere'yi etkileyecek kararlarda dikkat etmesi gerektiği talep ediliyor. Ancak bu maddeyi de Fransa Cumhurbaşkanı Hollande onaylamış değil. Fransa, İngiltere'nin Euro bölgesindeki ülkelerden gelecek yatırımları kesinlikle reddetmemesi üzerine bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini savunuyor.

ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA MART AYINDA TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK

Bugün devam eden AB Zirvesi'nde herhangi bir anlaşma sağlanamadığı takdirde, İngiltere'de müzakereler için ikinci şans 17 Mart'a kalacak. Böyle bir durumda ise Ada'nın en geç bu yılın Temmuz ya da Eylül aylarında AB üyeliği için planladığı referandumu yapması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Avrupalı liderler İngiltere ile henüz anlaşmaya varamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER