Aydın'da yeni yapılacak bir jeotermal santral için daha dava açıldı


Özel jeotermal firmalarının santral kurmak için Aydın Valiliği'nden aldığı, "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir" kararına, vatandaşların itirazları devam ediyor. Geçen günlerde bir santral için verilen raporunun iptali açılandan sonra yeni bir santral için de dava açıldı. Mahkeme, bilirkişi raporuna göre karar verecek.

Efeler ilçesi, İmamköy mevkisinde yapımı devam eden jeotermal santral için Aydın Valiliği'nin verdiği "ÇED gerekli değildir" raporunun iptali için dava açan Efgan Çetin, diğer mahalle sakinleri ve avukatlar, bilirkişi çalışmasına katılmak için santral inşaatının önünde toplandı. Hakim eşliğinde jeotermal enerji tesisine gelen bilirkişi ekibinin çalışmasına sadece avukatlar alındı.

Şehrin jeotermal kirliliğiyle adeta yaşanamaz hale getirilmeye çalışıldığını iddia eden Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, "ÇED gerekli değildir" raporunun, buralarda yaşayanlara sorulmadan verildiğini söyledi. Enerji için çevre ve toprağın katledildiğini, insan sağlığının da tehlikeye sokulduğunu söyledi. Halk ve çevre sağlığını tehdit eden jeotermal santrallere karşı olduklarını belirten, dava açanlardan Çetin ise insanların ve hayvanların yaşam alanlarının ve tarım alanlarının yok edildiğini savundu. Çetin, "Jeotermal santral yapılan bu alan, zeytinlik alandı. Sahibi Almanya'da yaşıyor. Burayı zeytinlik alan vasfından çıkarıp Efeler Belediyesi'nden alınan imar izniyle de santral yapıyorlar. Buraya geçen yıl, 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmiş. Bu kararın iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtık. Mahkeme de bugün bilirkişiyle gelip inceleme yapacak. Biz de avukatlarımızla bu incelemeye katılacağız. Halktan görüş alınmadan. 'ÇED gerekli değildir' raporu verilmiş. Bölge de zaten yaşam alanlarına çok yakın; tarım arazisi, zeytinlik alanlar. Bu davaya müdahil olan 40'tan fazla kişiyiz." dedi.

Çok sayıda çevreci vatandaşın da seyretmek için geldiği bilirkişi çalışmasına avukatlar dışında kimse alınmayınca bir ara ortam gerildi. Firmanın avukatının araya girmesiyle oradakiler yatıştırılırken bilirkişi heyeti, davacıların ve firmanın avukatlarıyla birlikte tesis ve çevresinde inceleme yaptı.

Jeotermal santralin yapıldığı İmamköy Mahallesi'nde oturan 82 yaşındaki Ali Rıza Cihan da kendi tarlalarını da istediklerini ancak vermediğini söyledi. Eskiden temiz havası ve suyuyla yaşadıkları yerlerin kirlendiğini belirten Cihan, jeotermal tesis istemediklerini ifade etti. Santralin yapıldığı yerin yanında oturan Semiha Bayındır ise pis kokudan duramadıklarını belirtti. Sabahları evlerini havalandırmak için pencere açamadıklarını, jeotermal tesisinden gelen kokudan rahatsız olduklarını söyleyen Bayındır, "Pencereyi açınca sanki lağımdan koku geliyor gibi. Oğlumu evlendirdim, evine gittiğimde gelinim, evin kokudan geçilmediğini söyledi. Hep bu jeotermalden gelen kokular. Nefes alamıyoruz. Biz insanca yaşamak istiyoruz." dedi. Aydın'ın temiz havası için buraya yerleştiğini ve 15 yıldır da santral yapılan yerin yakınında oturduğunu belirten 55 yaşındaki Mirze Avcı, "Jeotermalin kokusundan nefes alamıyoruz. Buralardan da gideceğiz. Evlerimizi satıp başka yerlere yerleşeceğiz. Başka çaremiz kalmadı." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Aydın'da yeni yapılacak bir jeotermal santral için daha... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER