Bakan Işık: Uygunsuz ürünler için 9,1 milyon lira ceza kesildi


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 yılında 95 bin 29 farklı marka/model ürünü denetlediklerini belirterek "Denetimler sonucunda uygunsuz bulunan 24 bin 722 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 113 ürünün piyasaya arzını yasakladık, daha önce arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verdik. Ayrıca tespit edilen uygunsuzluklar neticesinde toplam 9,1 milyon TL idari para cezası uyguladık." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi'nin özel bütçe, bütçe, kesin hesap, Sayıştay raporları görüşülmeye başlandı. Bakanlık bütçesi, 2016 yılı için 8 milyar 648 milyon 198 bin lira ödenek öngörüldü.

Bütçeye ilişkin sunum yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli üretimi artırmak için sektörler özelinde birçok önemli program ve projeyi de yürüttüklerini ifade etti. Bunların içinde en çok öne çıkanın yerli otomobil projesi olduğunu belirten Işık, bu sektörde yarım asırdan fazla tecrübeye sahip olan ve dünyanın önemli üretim merkezleri arasında yer alan Türkiye'nin artık kendine özgü bir marka oluşturması gerektiğini vurguladı.

"2018 HAZİRAN AYINDA YERLİ OTOMOBİL TANITILACAK"

TÜBİTAK MAM bünyesinde şu ana kadar 4 farklı prototip araç üretildiğini kaydeden Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yılın sonuna kadar, en az 30 adetlik bir test filosu oluşturmayı, 2018'in Haziran ayı gibi aracın tanıtımını yapmayı ve 2020 yılından öncede seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında, öncelikle menzili artırılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklanmış durumdayız. Bu projeyle yerli bir marka oluşturmanın da ötesinde, otomotiv teknolojilerini geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke haline gelmeyi hedefliyoruz. Nitekim yerli otomobil projemizin sonucunda, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkemize kazandırmış olacağız. Bu amaçla, TÜBİTAK'ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz. Otomotiv sektöründe büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezi'ni Bursa Yenişehir'de kurmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Test merkezini kuracağımız 4.300 dönüm arazinin tahsis ve kamulaştırma işlemlerini tamamlamış durumdayız. Test merkezinin ilk aşaması olarak fren test pistinin inşaatına bu yıl içinde başlayacağız. Yerli dizel motor üretmek amacıyla bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurmak için de çalışmalarımızı başlattık. Ülkemizin motor ve aktarma organları üretim kabiliyetini arttıracak bu merkezin kurulması için, 20 Ekim 2015 tarihinde TÜBİTAK, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve 15 özel sektör kuruluşu arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. Yine havacılık, uçak ve gemi teknolojileriyle ilgili bir mükemmeliyet merkezi kurmayı planlayan Rolls Royce firması ile TÜBİTAK arasında da bir protokol imzalandı."

"113 ÜRÜNÜN PİYASAYA ARZI YASAKLANDI"

Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi (BAMS) projesini de çok önemsediklerini dile getiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, bu çalışmayla bakanlığın vatandaşlara, girişimcilere ve sanayicilere en doğru hizmeti en kısa sürede vermesini hedeflediklerini söyledi. Fikri Işık, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde, zaruri olmayan belgeleri talep etmekten vazgeçiyoruz. Kalan belgelerin ise sadece yüzde 5'ini ıslak imzalı olarak isteyeceğiz." dedi.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetlerinin sanayi ürünleriyle ilgili kısmının yaklaşık yüzde 70'inin bakanlık tarafından yürütüldüğünü kaydeden Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti: "PGD faaliyetlerini, sadece tüketici hakları açısından değil, kaliteli üretim yapan sanayicimizin haklarını korumak açısından da çok önemsiyoruz. 2015 yılında, 95.029 farklı marka/model ürünü denetledik. Denetimler sonucunda uygunsuz bulunan 24.722 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 113 ürünün piyasaya arzını yasakladık, daha önce arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verdik. Ayrıca tespit edilen uygunsuzluklar neticesinde toplam 9,1 milyon TL idari para cezası uyguladık. Kurduğumuz Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı ve internet üzerinden vatandaşlarımızın ihbar ve şikayetlerini Bakanlığımıza en kolay şekilde ulaştırmalarını sağlamaya başladık."

TÜRKSAT 6A 2020'DEN ÖNCE UZAYA FIRLATILACAK

"TÜBİTAK MAM'da milli kanser ilacı ve gribe karşı pandemik ilaç projelerini yürütüyoruz." diyen Işık, TÜBİTAK UZAY Enstitüsü tarafından geliştirilen RASAT uydunun sağladığı görüntülerin; afet yönetimi, haritacılık, şehir bölge plânlama ve çevre alanlarında kullanıldığını vurguladı.

İlk milli yer gözlem uydusu GÖKTÜRK 2'nin uzadya 3. yılını başarıyla tamamladığını ifade eden Bakan, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Göktürk 2'yi daha da geliştirerek metre altı çözünürlüğe sahip bir yer gözlem uydusu için çalışmalara da başladık. Yer gözlem uydularımız için başlattığımız Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi'ni de 2019 yılında tamamlayacağız. İlk milli haberleşme uydumuz olacak olan TÜRKSAT 6A'yı da 2020'den önce uzaya fırlatmayı hedefliyoruz. Ayrıca, TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırmak için de çalışmalara başladık. Hedefimiz, desteklerin etkinliğini artırmak ve TÜBİTAK'ı reel sektör ile rekabet eden değil, işbirliği yapan bir yapıya kavuşturmaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Işık: Uygunsuz ürünler için 9,1 milyon lira ceza... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER