Bakan Şimşek'ten Meclis'e taşınan zorunlu trafik poliçesine cevap


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2015 aralık ayı sonu itibariyle trafikte bulunan araç sayısının 19 milyon 882 bin, zorunlu trafik sigorta poliçe sayısının 15 milyon 967 bin 643, toplam prim üretim tutarının da 6 milyar 149 milyon 197 bin 454 TL olduğunu söyledi. Zorunlu Trafik Sigortası'nı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar'a cevap, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten geldi.

"Zorunlu Trafik Sigortası'nda bu denli yüksek oranda zam yapılmasının nedenleri nelerdir? Türkiye dışında bu denli yüksek zamların uygulandığı bir başka ülke var mıdır?" sorusuna Şimşek, "Trafik sigortası poliçe tanzimi esnasında teminat kapsamına girmeyen rizikoların yargı kararları ile kapsama dahil edilmesi, bedeni hasar miktarlarındaki yükseliş ve hasar ödemelerinde belirsizliğe neden olan yapısal sorunlar nedeniyle son dönemde trafik sigortası primlerinde artış meydana gelmiştir." karşılığını verdi.

Bakan Şimşek, "Vatandaşlarımızın tepkisine ve mağduriyetine neden olan bu uygulamaya ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmasını düşünüyor musunuz?" sorusuna ise "Zorunlu Trafik Sigortası primlerinde meydana gelen artış müsteşarlığımızca dikkatle izlenmektedir. Bu bağlamda yapısal sorunun çözümü için kanuni düzenlemeler üzerinde çalışılmaktadır. Diğer taraftan fiyat artışlarının sistemin finansal sürdürülebilirliği ve araç sahiplerinin makul bir fiyat üzerinden poliçe sağlaması hedefleri çerçevesinde yürütülen çalışmalar devam etmektedir." diyerek cevapladı.

"2015 yılı itibariyle trafikte bulunan araç sayısı kaçtır? Yapılan bu astronomik zamlarla 2015 yılında toplanacak Zorunlu Trafik Sigortası primi kaç TL olacaktır?" sorusuna Mehmet Şimşek, şu karşılığı verdi: "2015 yılı Aralık sonu itibariyle trafikte bulunan toplam araç sayısı 19 milyon 882 bin, zorunlu trafik sigorta poliçe sayısı 5 milyon 967 bin 643 toplam prim üretim tutarı da 6 milyar 149 milyon 197 bin 454 TL."

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, "Aynı araç cinsleri ve yaşta olan taşıtlara şirketlerce belirlenen sigorta ücretleri arasında farklar var mıdır? Varsa nedenleri nelerdir" sorusuna, "Bilindiği üzere, 01.07.2008 tarihinden itibaren trafik sigortası tarifeleri sigorta şirketleri tarafından sigortacılık esasına ve genel kabul görmüş aktüeryal tekniklere uygun olarak il ve araç türü temelinde ilgili araç işleteni dikkate alınarak yapılan risk değerlendirmesi neticesinde sigorta şirketleri tarafından belirlenmektedir. Bu itibarla, aynı arç türleri ve yaşta olan araçların primleri kişinin yaşı, geçmişteki hasar tecrübesi, hasarsızlık indirimi hakkı gibi kişisel özelliklerine bağlı olarak şirket bazında değişebilmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Şimşek'ten Meclis'e taşınan zorunlu trafik poliçesine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER