Bakan Ünal: Londra ne kadar güvenliyse İzmir de o kadar güvenli


Travel Turkey İzmir fuarının açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bugün İzmir, Londra ve Paris ne kadar güvenilirse o kadar güvenli. Türkiye'yi, Ortadoğu'nun parçası olarak göstermeye çalışan algıyı asla kabul etmeyeceğiz. Türkiye, son derece güvenli bir ülkedir." dedi. Ünal, turizm sektörüne yönelik 6 bin dolarlık yakıt desteğinin Avrupa'yı da kapsayacak şekilde devam edeceğini, ayrıca önümüzdeki günlerde yeni destek paketleri açıklayacaklarını bildirdi.

Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen turizm sektörü temsilcileriyle uluslararası gastronomi uzmanları İzmir'de buluştu. 31 ülkeden turizmcinin biraraya geldiği Travel Turkey İzmir ve Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, Fuar İzmir'de aynı anda açıldı. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz sebebiyle sıkıntılı bir sürece giren turizm sektörü, İzmir'de umut tazeledi. Fuar yrli ve yabancı turizm yatırımcılarına, acentelere, satın alıcılara ve tatil planı yapmakta olan son tüketicilere turistik destinasyon seçeneklerini göstermeyi hedefliyor.

'KENTİN KALKINMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılışta yaptığı konuşmada fuarcılığa büyük yatırım yaptıklarını anlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin 400 milyon liralık yatırımla tek başına inşa ettiği Fuar İzmir'in şehrin, bölgenin ve ülkenin kalkınması adına önem taşıdığını dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Kent merkezindeki 270 hektarlık tarihi alanı ayağa kaldırmak üzere hummalı bir çalışma içindeyiz. Sadece 350 milyon TL kamulaştırma yaptık. Fuarcılık ve kongreciliğin teşviki konusunda, fuar altyapısını bitirdik. Şimdi kongre merkezi için ihaleye çıkma hazırlığındayız. Foça, Symrna, Teos, Urla, Klaros, Yeşilova Höyüğü kazılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak destek oluyoruz. Organik tarımı, üreticiyi destekliyoruz. Çağdaş ulaşım sistemlerinin kurulması için yatırımlarımızı sürdürüyoruz." Doğal Yaşam Parkı ve Kuş Cenneti gibi birçok değere sahip olan İzmir'in, UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne giren ve girmeye aday bölgeleriyle de önemli bir cazibe merkezi olduğunu ifade etti. Bölgede gerilen siyasi ortam sebebiyle sıkıntılı bir dönem yaşanabileceğini belirten Kocaoğlu, bu zorlukların birlik beraberlik ve dayanışma içinde çalışarak aşılabileceğini söyledi.

TURİZM SEKTÖRÜNE YENİ DESTEK PAKETLERİ AÇIKLANACAK

Bakan Ünal ise Rusya ile Türkiye arasında yaşananların kriz değil, soğuk savaşın bir devamı olduğunu söyledi. Bakanlığa geldiği ilk gün Rusya ile yaşanan sürecin canını sıktığını belirterek, "İçinde bulunduğumuz bölgeye ilişkin üzüntülü ifadeler kullanılıyor ama ben buna katılmayacağım. 1. ve 2. Dünya savaşları ve soğuk savaştan sonra düşük seviyeli gerilim süreci yaşanıyor. Soğuk savaş döneminde turizm acentelerinin, Rusya ve ABD arasında nasıl bir demirperdeyle bölündüğünü hatırlayın. 90'lardan sonra yaşadığımız hızlı toplumsal süreçlerin, bugün bizi getirdiği sonuçları yaşıyoruz. Bugün İzmir, Londra ve Paris ne kadar güvenilirse o kadar güvenli. Türkiye'yi, Ortadoğu'nun parçası olarak göstermeye çalışan algıyı asla kabul etmeyeceğiz. Türkiye, son derece güvenli bir ülkedir. Bakanlık olarak biz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz. Cumartesi günü, 4,5 milyon Rus turistin yüzde 70'ini ağırlayan Antalya'da sektör temsilcileriyle biraraya geldik. Hükümetimizin bu konuda hangi destekleri sağlayabileceğini konuştuk. Salı günü Başbakanımız, grup toplantısında turizm sektörüyle ilgili ilk önemli açıklamalarını yaptı. Önümüzdeki günlerde açıklayacağımız yeni destekler olacak. Hepsinden önemlisi bugün ihtiyaç duyduğumuz temel şey, bu fuarda Türkiye'yi tanıtırken hangi duyguyla tanıtacağız? Bakanlık olarak yeni bir tanıtım stratejisine ihtiyaç duyduğumuza inanıyoruz. Bunu sektörle birlikte yapacağız. Almamız gereken telafi ve yapısal tedbirler var. İnsanların kendi dışındaki eylemlerinin bir amacı vardır, kendi içindeki duyguya ulaşmak için yaparlar. Seyahat, insanların engellenemez duygularından birisidir." diye konuştu.

ULUSOY'UN BAKAN ÜNAL'DAN İKİ TALEBİ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy da Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'dan, İzmir adına bazı istekleri olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Müzeye ihtiyacımız var. Bu fuarı yapmaya, beş ülke ve 100 katılımcıyla başladık. Moralimizi bozmadık. Bugün 30 ülke, bine yakın katılımcıya ulaştık. İzmir, hakettiğini alıyor. İzmir'de kruvaziyer turizminin gelişmesi açısından bir yıl ayakbastı parası almayın. İzmir'in tanıtılması açısından kültürel varlıklarımız en büyük zenginliğimiz."

'DIŞARI GİDEN 10 MİLYONUN BİR KISMI İÇERİYE GELİRSE KRİZİ AŞARIZ'

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Travel Turkey'nin ilk kez Fuar İzmir'de yapıldığı hatırlatarak, "Bu kritik dönemde, camiamıza yakın bir Turizm bakanımızın olması çok büyük önem taşıyor. Dünyanın pek çok yerinde çatışmalar yaşanıyor. Bu ortamda katılan yabancı konuklarımıza ayrıca teşekkür ediyoruz. Turizmin dostlukları, barışı geliştiren çok önemli özellikleri var. Dünyaya barışı getireceksek. bu sektöre ihtiyacımız var. Turizm sadece bir sektör, ticari oluşum değil. Turizm, aynı zamanda sevgiyle, dostlukla gerçekleşiyor. Yurtdışına çıkan 10 milyon turistin bir kısmının içeri gelmesiyle bu krizi aşarız. İzmir'de 12 ay şehir turizmi istiyoruz. Bunun en önemli ayağı kruvaziyer turizmi. Tarihimizle de turizmi çeken bir kentiz." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Ünal: Londra ne kadar güvenliyse İzmir de o kadar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER