Baluken, Bakan Tüfenkci ile görüşebilmek için Buldan'dan yardım istedi


HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, bir haftadır Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin kendilerinin telefonlarına çıkmadığını ifade ederek TBMM Başkanvekili Pervin Buldan'dan yardım talep etti. Buldan, Genel Kurul'da oturuma ara vererek Bakan Tüfenkci ile görüştü ve Baluken'in hemen telefon açabileceğini, bakanın cevap verme sözü verdiğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 18'nci birleşimi yoklama ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Pervin Buldan yönetti. Toplantı yeter sayısının bulunmaması üzerine Buldan, birleşime 10 dakika ara verdi. İkinci oturumda toplantı yeter sayısının bulunması üzerine gündem dışı söz alan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Meclis'te HDP'li vekiller olarak artık çalışamaz durumda olduklarını ifade ederek, "Halkların Demokratik Partisi milletvekillerinin aradığı Hükûmet yetkilileri acil gündemler, son derece yakıcı gelişmeler önümüzde durmasına rağmen telefonlarımıza cevap vermiyorlar. Ben 5 milyonu aşkın oy almış bir siyasi partinin Grup Başkan Vekili olarak tam bir haftadır Gümrük ve Ticaret Bakanına ulaşmaya çalışıyorum. İki aydır, AKP'nin, Kürt karşıtı, Kürt düşmanlığı temelindeki politikaları neticesinde Kobani'ye uyguladığı ambargo nedeniyle Kobani'nin yeniden inşa süreci akamete uğramış durumda. Kobani'de bu yeniden inşa süreci için Türkiye'den alımı yapılan, parası ödenen, vergisi ödenen demir ve çimentolar AKP'nin zihnindeki Kürt karşıtlığı nedeniyle maalesef gasp edilmiş durumda. Yani, Türkiye'yle ticaret yapılmış, parası ödenmiş; parası ödenmiş malı AKP Hükûmeti talimatla Kobani'ye, Rojava'ya geçirmiyor. Bu krizi aşmak için bir haftadır Hükûmet yetkilisi bir Bakana ulaşmaya çalışıyoruz; lütfedip, tenezzül edip telefonlarımıza geri dönme zahmetinde bile bulunmuyor. Bu tamamen milletvekilinin ve Parlamentonun itibarını ayaklar altına alan bir uygulamadır." dedi.

BALUKEN: ONA GÖRE SİYASİ BİR TUTUM ORTAYA KOYACAĞIZ

5 ayı aşkın bir süredir HDP milletvekilleri olarak cezaevlerinde hak ihlallerini yerinde tespit etmek istediklerini kaydeden Baluken, şöyle konuştu: "Hiçbir milletvekilimiz aylardır cezaevlerinden hiçbir tanesine bir tek ziyaret bile gerçekleştiremiyorlar. Yani, ortadaki durum şudur: AKP'li, MHP'li ya da CHP'li herhangi bir milletvekili Türkiye'nin herhangi bir cezaevine ziyaretle ilgili başvuru talebinde bulunduğu zaman buna karşılık veriliyor, bu başvuruya olumlu yanıt veriliyor ancak HDP'li milletvekillerinin yapmış olduğu başvuruya bırakın olumlu cevap vermeyi, hangi gerekçeyle reddedildiğine dair herhangi bir geri bildirim bile yapılmıyor. Bu koşullar altında bizim bu Parlamentoda çalışmamız mümkün değildir."

PERVİN BULDAN: MİLLETVEKİLİNİN İTİBARINI KORUMAK BAŞKANLIK DİVANI'NIN GÖREVİDİR

Meclis Başkan Vekili Pervin Buldan da "Milletvekilinin itibarını korumak aynı zamanda Başkanlık Divanının da görevidir" diyerek Baluken'in talebine olumlu cevap verdi ve Meclis Başkanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı ve Adalet Bakanıyla görüşmek üzere oturuma 15 dakika ara verdi. Aranın ardından Pervin Buldan, "Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'yle görüştüm Sayın Baluken. Kendisi, evet, doğrudur, iki üç gündür sizinle görüşmediğini söyledi fakat 'Eğer şu anda bile ararsa telefonla görüşebiliriz' diye ifade etti. Fakat Adalet Bakanına ulaşamadık. Sayın Adalet Bakanının toplantıda olduğu söylendi. Sayın Meclis Başkanıyla bir görüşme gerçekleştirdim. Sayın Meclis Başkanı da bu konuyu her iki Bakanla görüşeceğini ve gün içerisinde bize dönüp bilgi vereceğini ifade etti." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Baluken, Bakan Tüfenkci ile görüşebilmek için Buldan'dan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER