Bank Asya ortaklarından BDDK'ya büyük şok!

TMSF tarafından Bank Asya’ya atanan geçici yönetimin hukuksuz işgali devam ediyor.

Bank Asya ortaklarından BDDK'ya büyük şok!

Skandal karar sonrası hukuk mücadelesine devam eden Bank Asya ortakları, eksik belgeleri tamamlamalarına rağmen yönetimi devretmeyen BDDK üyelerine 94 milyon liralık ihtarname çekti. Ortaklar yönetim geri verilmediği takdirde tazminat davası açacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nca (BDDK) alınan kararla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Bank Asya’ya atanan geçici yönetimin hukuksuz işgali devam ediyor. BDDK’nın A sınıfı imtiyazlı ortaklardan istediği belgelerin yüzde 92’si tamamlanmasına rağmen banka yönetimini 2 aydır devretmeyen BDDK’ya, Bank Asya ortaklarından rekor meblağlı ihtarname çekildi. BDDK Başkan Vekili MUTALİP ÜNAL, kurul üyeleri Haluk Tözüm, Olcay Turan, Muhiddin Gülal ve İrfan Çevik ile BDDK Uygulama Dairesi Başkanlığı’nın yanısıra uzmanlara 94 milyon liralık ihtarname çeken 94 banka ortağı hukuksuz işgalin devam etmesi halinde bu kişiler hakkında tazminat davası açacak.

BDDK’nın Bank Asya’ya el koyarken gerekçe gösterdiği eksik belgelerin yüzde 92’sini tamamladıklarını belirten Bank Asya ortakları avukatı Süleyman Taşbaş, gönderdikleri ihtarname ile hukuku hiçe sayarak, başı buyruk hareket eden tüm yetkilileri uyardıklarını söyledi. Belgelerin yüzde 51’inin teslim edilmesiyle birlikte banka yönetiminin ortaklara devredilmesi gerektiğini dile getiren Taşbaş, “Aradan geçen 2 aylık süre içerisinde bu belgeler teslim edilmesine rağmen yönetim, banka ortaklarına iade edilmedi. Bu durumun tüm sorumluları BDDK ve Uygulama Daire Başkanlığı üyeleridir. Bu yüzden hukuksuzca hareket eden bu kişilere karşı 94 milyon liralık tazminat davası açacağız. Bu hukuksuzluktan kaynaklanan tüm zararları da şahıslar nezdinde tazminini talep edeceğiz.” diye konuştu. Adaletin er geç tecelli edeceğinden şüphe duymadığını ifade eden Taşbaş, hukuksuz işgale derhal son verilmesini tavsiye ederek aksi halde kanunları tanımayarak hareket eden kimsenin, adaletin önünde hesap vermekten kurtulmak gibi bir durumunun söz konusu olmayacağını sözlerine ekledi.

Banka ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş tarafından çekilen ihtarnamede ise, “BDDK tarafından istenilen belgelerin ilgililere teslim edilmiş olmasına rağmen istenilen evrakları BDDK’nın bilgi ve onayına sunmayarak ve gereken müzekkereyi hazırlatmayarak, BDDK’nın alması gereken kararın alınmaması ve gecikmesine sebebiyet vermekten dolayı oluşacak her türlü zarardan şahsen mesul olacaksınız. Görevinizin gereğini yapmamakta ısrar etmeniz nedeniyle uğradığımız zararların telafisini teminen, müvekkili olduğum 94 adet (A) grubu ortağın her biri adına tek tek asgari 1 milyon TL olmak üzere toplam asgari 94 milyon TL tutarında tazminat ve alacak davalarını açacağımızı ve açılan bu davaları nihayetine kadar devam ettireceğimizi ihtaren bildiririz.” ifadeleri yer aldı.

BDDK KENDİ HUKUÇULARININ MÜTALAASINI ÇİĞNEDİ

BDDK’nın, Bank Asya’daki Kaynak Holding hisselerine müdahalesinde de daha önce 2008 yılında aldığı bir karara aykırı hareket ettiği ortaya çıkmıştı. Bank Asya’daki hukuksuz işgal için kendisiyle bile çelişen BDDK, 26 Şubat 2015’te, Kaynak Holding’in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım Yayın ile Forum İnşaat’a ait A grubu hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti. Üst Kurul buna gerekçe olarak, söz konusu iki şirkette kontrolü elinde bulunduran Kaynak Holding’in hisselerinin tümünün Hollanda’da mukim bir özel limited şirket olarak 16 Ocak 2015’te kurulan INL Partners B.V.’ye ‘izin almaksızın’ devretmesini göstermişti. Bu kararın, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18. maddesinin 7. fıkrası dayanak alınarak yapıldığı ifade edilmişti. Kararın bankaya tebliğinden itibaren kararın bankacılar ve hukukçular tarafından kanuna aykırı olduğu dile getirilirken, bu kararın hukuk dışılığı BDDK’nın 7 yıl önce hazırladığı bir belgeyle ortaya çıkmış ve belgede hisse devirlerinin izne tabi olmadığı, devrin izne bağlanmasının zaruri görülmesi halinde, kanun değişikliğine gidilmesinin uygun olacağı ifade edilmişti.

BDDK’nın 26 Şubat 2015’te Kaynak Holding hisselerinin yönetimine müdahale etmesi, Kurul’un 2008’de beyan ettiği hükmüyle çelişirken. Kaynak Holding’in kontrol ettiği Sürat Basım Yayın ile Forum İnşaat’ın Bank Asya’daki hisse oranının yüzde 10’un altında olması sebebiyle, devir işlemi için izin alınmasına gerek olmadığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca Sürat AŞ ve Forum İnşaat’ın bankadaki pay oranlarında herhangi bir değişiklik olmadığından sahip oldukları payların tek başına veya birlikte banka yönetimini belirleme gücü bulunmamasında da BDDK’dan izin almak gerekmiyor.ZAMAN
<< Önceki Haber Bank Asya ortaklarından BDDK'ya büyük şok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER