Baransu'nun SEGBİS ile ifadesi alınamadı

Baransu'nun SEGBİS ile ifadesi alınamadı

Balyoz darbe planını ortaya çıkardığı gerekçesiyle Silivri Cezaevi'nde 9 aydır tutuklu bulunan Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu hakkında GDO'lu pirinç haberlerini yaptığı gerekçesiyle açılan 'darbe' davasının ilk duruşması yapıldı. Baransu Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nde (SEGBİS) sesinin iyi anlaşılamadığı gerekçesiyle savunmasını yapamadı. Aynı davada yargılanan ve Sincan cezaevinde başka bir suçtan tutuklu bulunan Eski Emniyet Başmüfettişi Anadolu Atayün de aynı gerekçe ile savunmasını yapamadı.

Aralarında emniyet görevlileri, gazeteciler ile iş adamlarının da bulunduğu GDO davasında tutuksuz 66 sanığın yargılandığı Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen ve dün başlayan davanın bugünkü duruşmasında Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu ile Eski Emniyet Başmüfettişi Anadolu Atayün de SEGBİS ortamında duruşmaya bağlandı. Ancak mahkeme başkanı, Baransu ve Atayün'ün seslerinin iyi anlaşılamamasını gerekçe göstererek her ikisinin de ileri bir tarihte gerçekleştirilecek duruşmada bizzat hazır bulundurulmalarını istedi. Yayın yasağı konması nedeniyle basın mensupları ve izleyicilerin salona alınmadığı davada mahkeme başkanı öğleden sonra başka bir dava olduğu gerekçesiyle duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı, müvekkilinin Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunduğunu hatırlattı. Müvekkiline Mersin'de GDO haberleri, genetiği değiştirilmiş pirinçler, özellikle insan sağlığına zararlı pirinçlerin haberini yapmış olması nedeniyle örgüt üyeliği kapsamında bir dava açıldığını ifade eden Sakallı, "Bugün davanın duruşması görüldü. Geldik duruşmaya katıldık. Müvekkilimiz SEGBİS ortamında duruşmaya bağlandı. Fakat ifadesi alınmadı. Önümüzdeki süreçte müvekkilimiz ifadesi alınmak üzere Mersin'e getirilecek" diye konuştu.

Müvekkilinin Türkiye'nin ünlü ve çok önemli haberlere imza atmış bir gazetecisi olduğunu anlatan Sakallı şöyle devam etti: "Zira şu an tutuklu olduğu dosyada gazetecilik çerçevesinde çok önemli darbe belgelerini yayınladığı için şu anda tutuklu. Burada da benzer bir durumda, toplum sağlığını tehdit eder haberi yapmış olması nedeniyle yine örgüt üyeliği kapsamında bir soruşturma geçiriyor. Dosyada yayın yasağı alındığı söylendi. Dünkü duruşmaya biz davet edilmediğimiz için gelmemiştik. İçeriğini bilmiyoruz. O yüzden mahkeme dosyasının içeriği ile ilgili bilgi veremeyeceğiz. Bunun dışında müvekkilimiz önümüzdeki süreçte gelip bizzat Mersin'de mahkeme heyetine savunmalarını yapacaktır."

Baransu hakkında Mersin Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik'in hazırladığı iddianame, Mersin 2. Ağır ceza mahkemesi kabul etmişti. Savcı aynı dosyaya 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını da ekledi. 405 sayfa hazırlanan İddianameye göre; 17-25 Aralık 'Sözde yolsuzluk ve rüşvet soruşturması' adı altında 'Hükümete karşı yapılan darbe girişimi' olarak yer aldı. Savcı Akgedik, iddianamesinde Baransu'yu Taraf Gazetesi'nde Temmuz 2013 tarihinde yazdığı kansere neden olan GDO'lu pirinç haberiyle, "hükümeti zor duruma düşürerek, görevini kısmen ya da tamamen engelleme ve işlevsiz hale getirme" suçunu işlediğini iddia ediyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Baransu'nun SEGBİS ile ifadesi alınamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER