Başarı Üniversitesi'nde öğrencilere 'kentsel dönüşüm' anlatıldı

Başarı Üniversitesi'nde öğrencilere 'kentsel dönüşüm' anlatıldı

İstanbul'da Fener ve Balat semtlerinin rehabilitasyonunu başlatan Doç. Dr. Fikret Evci, Canik Başarı Üniversitesi'nde katıldığı söyleşide mimarlık öğrencilerine kentsel dönüşümün evrelerini anlattı.

Samsun Canik Başarı Üniversitesi'ndeki Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından tarafından organize edilen kentsel dönüşüm konulu söyleşi öncesi katılımcılar Mimar Sinan Holü'nde 'Fener Balat Workshop' fotoğraf sergisinin gezdi. Serginin ziyaret edilmesinin ardından düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak katılan Evci, tarihi dokularda yenilik ve kentsel yenilenme anlayışı hakkında mimarlık öğrencilerine bilgiler verdi.

Fener ve Balat ilçelerine yönelik UNESCO'dan fon alım sürecini anlatan Evci, şunları kaydetti: "1996 yılında aynı 1995'te Zeyrek'te yaptığımız gibi bir katalog çalışması yapmıştık. Fener ve Balat ilçelerini de elimizdeki imkânlarla, belediyedeki arkadaşlarla Balat Çarşısı'ndan başlayarak röleve çalışmalarını yapmaya başlamıştık. O sırada Fener-Balat Projesi de ayrı bir proje olarak devam ediyordu. Bizim aklımızda da hep Zeyrek Projesi vardı, projeye nasıl yardım alabileceğimizi, uluslararası camianın dikkatini buraya nasıl çekebileceğimizi düşünürken bir gün, Habitat'ın çalışmalarına ara verildiği günlerin birinde UNESCO'da bu tür projelerin başında olan Sonya Ramzi adındaki bayanı belediyeye davet edip çalışmaları gösterdik. Kendisi çok heyecanlandı. Çalıştığımız yere götürdük. O zamanki çerçeve içerisinde, Zeyrek semti güzel bir yerdi. Tarihi değeri olan, ahşap konutlarla çevrelenmişti. Sonya Ramzi bize, 'çok güzel ama UNESCO'da bizim ahşapla ilgili yardım fonumuz yok' dedi. Ben de 'peki, o zaman sizi başka yere götüreyim' dedim ve Fener-Balat'a götürdüm. İşte böylece Fener-Balat Projesi'nin temellerini bu şekilde atmış olduk."

Projenin hayata geçirilmesi için Avrupa ve Amerika'daki üniversitelerden ilgililerin gelerek bölgede workshoplar yaptığını hatırlatan Evci, şunları kaydetti: "Fener-Balat projesi esas itibariyle sosyal amaçlı ve oradaki insanların evlerinden çıkartılmadan sosyal statülerinin, hijyenik şartlarının yükseltilmesi, evlerinde daha iyi bir yaşam tarzının onlara sunulması esas olarak ortaya çıkmış bir projeydi Bu şekilde Fener-Balat projesi Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yapacağı ve o güne kadar da yapılmış projeler içinde tek sosyal içerikli kentsel yenileme projesi haline geldi. Bu proje Anadolu Medeniyetleri Enstitüsü tarafından organize ediliyormuş gibi formüle edildi. Yaklaşık olarak 100 bin Avro'luk bir para Anadolu Medeniyetleri Enstitüsü'ne aktarıldı. Bu çerçevede de fizibilite çalışmaları yapılması kararlaştırıldı. "Balat ve Fener Semtlerinin Rehabilitasyonu 'İstanbul Tarihi Yarımadası' isimli kitap, bu fizibilite çalışmasının ürünü olarak ortaya çıktı."

Katılımlarından dolayı Evci'ye teşekkür plaketini Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Reşit Özkanca takdim etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Başarı Üniversitesi'nde öğrencilere 'kentsel dönüşüm'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER