Başbakan'ın sürpriz çıkışına muhalefetten yeşil ışık

Başbakan Davutoğlu'nun dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili çağrısına CHP, MHP ve HDP'den jet cevap geldi. Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri çağrıya olumlu yanıt verdi, dokunulmazlığın kaldırılmasına hazır olduklarını ifade etti.

Başbakan'ın sürpriz çıkışına muhalefetten yeşil ışık

Başbakan Davutoğlu'nun siyasi partilere yaptığı dokunulmazlık çağrısına ilk olarak CHP ve MHP'den yanıt geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tazcan, "Hodri meydan hepsini görüşmeye varız" dedi.

MHP adına açıklamayı ise Grup Başkanvekili Oktay Vural yaptı. "Dokunulmazlıkları kaldırmak istediler de biz hayır mı dedik" diyen Vural, kürsü dokunulmazlığı hariç hepsinin kalkmasından yana olduklarını söyledi.




Başbakan Davutoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nu ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Meclis'te bekleyen 506 donunulmazlık dosyası olduğunu hatırlatmış ve "Gelin hepsini birden kaldıralım" demişti.

CHP adına ilk yorumu CHP Grup Başkanvekili Levent Gök yaptı. Gök, "Bizim dediğimiz noktaya geldiler" diye konuştu.

Gök'ün ardından Bülent Tezcan, parti genel merkezinde bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

-Dokunulmazlıklarla ilgili bizim ne söylediğimizi bütün kamuoyu biliyor. CHP bugüne kadar hiçbir zaman, 'dokunulmazlık koruması' altında siyaset yapmadı.

- Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kalksın. Dokunulmazlık konusunda hangi dosyalar varsa, kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın. Sayın genel başkanımız, kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini söylemiştir.

- Milletvekili dokunulmazlığı, milletvekilininin hırsızlık yapma hakkının güvencesi değildir. Terör örgütüne destek olma hakkının güvencesi değildir. Sayın Başbakan'a diyoruz ki; sayı hesabı yapmadan, bütün suç isnatları için dokunulmazlığının olmaması gerektiğini savunuyoruz.

"SARAY" GÖNDERMESİ

Umarım, belirli yerlerden gelecek talimatlarla, kararını değiştirmez. Çark etmez. Ben şöyle demek istemiştim demez. Bu sevindirici bir gelişmedir.

Sayın Başbakan akşama kadar talimatlar sonucunda kararında dönebilir, dönmek zorunda kalabilir. Cevabımızı şimdiden vermeyi yararlı görüyoruz.

MHP cephesinden ilk yanıt da MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'dan geldi. Büyükataman, "Hükümet bu işi sulandırıyor" ifadelerini kullandı. 


HDP DE OLUMLU BAKIYOR

Başbakan Davutoğlu'nun "tüm dokunulmazlıkları kaldıralım" teklifine CHP ve MHP'den sonra HDP'den de olumlu yanıt geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP, MHP ve HDP'ye çağrıda bulunarak, "Gelin, 506 dokunulmazlık fezlekesinin tamamını kaldıralım" teklifinde HDP'den yanıt geldi.

T24'e değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bu konuda partimizin sunduğu iki tekliften birincisi zaten bu yönde bir karar alınmasıydı. O bakımdan Davutoğlu'nun çağrısını olumlu karşılıyoruz" dedi.

"Görüşülen dosyaların içeriğiyle ilgili kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgi alması sağlanmalı" diyen Baluken, Bizim ikinci teklifimizde 550 milletvekilinin dokunulmazlıklarının tamamının kaldırılmasıydı. Bu konuda da ilerleyen günlerde bir adım atılırsa destek verilecektir" diye konuştu.


(NTV, Cumhuriyet, T24)



<< Önceki Haber Başbakan'ın sürpriz çıkışına muhalefetten yeşil ışık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER