'Başkanlığı destekliyorum, çünkü Erdoğan istiyor!'

Başkanlık sistemini destekleyen iki kişiden birinin gerekçesi, "Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemini istemesi". Yani kendi fikirleri olmaması... Erdoğan istedi diye başkanlığı destekleyenlerin büyük çoğunluğu ise meclisi yani parlamenter sistemi gereksiz görüyor.

Erdoğan'ın U dönüşlerinden bir parça

A&G Araştırma Şirketi’nin verilerine göre halkın yüzde 47.5’i başkanlık sistemini destekliyor. Değişikliğe ‘Evet’ diyenlerin yüzde 44.8’inin gerekçesi ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni bir sistem istemesi.

Milliyet’te yer alan habere göre şirketin 26-27 Kasım’da, 42 ilde, 3 bin 10 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı ankette katılımcıların yüzde 41.6’sı başkanlık sistemine karşı çıktı. Bu oran haziran ayında yüzde 42.5’ti.

Oranı yüzde 12 olan kararsızlar dağıtıldığında, başkanlık sistemine destek yüzde 52’ye çıkıyor.

Yaş oranı yükseldikçe başkanlığa destek artıyor

Partilere göre dağılıma bakıldığında AKP’li seçmenlerin yüzde 78.3’ü ve MHP’li seçmenlerin yüzde 28.6’sı sistem değişikliğinden yana olduğunu söylerken, CHP’li seçmenlerin yüzde 83.1’i, HDP’li seçmenlerinde yüzde 88.8’i değişikliği desteklemeyeceğini ifade etti.

Araştırmaya göre yaş yükseldikçe referandumda ‘Evet’ diyenlerin oranı genel ortalamanın üzerine çıktı.

"ERDOĞAN DEDİĞİ İÇİN"

Başkanlık sistemini destekleyen halkın yüzde 44.8’i “Erdoğan ‘Evet’ dediği için ben de ‘Evet’ diyorum” dedi. Bu, başkanlık sistemini destekleyen ortalama iki kişiden birinin Erdoğan istediği için ‘evet’ dediği anlamına geliyor.

"MECLİS GEREKSİZ GÖRÜLÜYOR"

Başkanlık sistemini destekleyen yurttaşların yüzde 55.2’si de, “Parlamanter sistemin Türkiye için uygun olmadığını düşünüyorum” dedi.

Desteklemeyen yurttaşların yüzde 30.9’u ise “Erdoğan seçileceği için ‘Hayır’ diyorum” derken, yüzde 69.1’i “Parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi olacağını düşünüyorum” yanıtını verdi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN NE GETİRECEĞİNİ HALK BİLMİYOR

Halkın sadece yüzde 42.3’ü başkanlık sistemi hakkında bilgi sahibi, yüzde 31.5’i çok az bilgi sahibi , yüzde 19.6’sı ise bilgi sahibi değil.

AKP-MHP ortaklığına MHP’lilerin desteği az

Araştırmada sistem değişikliği konusunda “AK Parti ile MHP uzlaşmış görünüyor. Siz bu uzlaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna yurttaşların yüzde 52.9’u olumlu, yüzde 47.1’i ise olumsuz yaklaştıklarını söyledi.

Partilere göre dağılımda AKP’li seçmenlerin yüzde 90.6’sı, MHP’li seçmenlerin de yüzde 36.3’ü bu işbirliğini olumlu bulduğunu söylerken, CHP’li seçmenlerin yüzde 84.2’si, HDP’li seçmenlerin ise yüzde 96.1’bu bunu olumsuz karşıladıklarını belirtti.

<< Önceki Haber 'Başkanlığı destekliyorum, çünkü Erdoğan istiyor!' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER