Baydemir: Asla bu zulme sessiz kalıp boynumuzu bükmeyeceğiz


HDP Şanlıurfa Milletveki Osman Baydemir, tarihin en kirli ve karanlık vahşetiyle karşı karşıya olunduğunu ileri sürerek, "Bütün savaşlar acımasız, yıkım ve gözyaşıdır ama tarihimizdeki en çirkiniyle karşı karşıyayız. Hükümete ve devlete sorumluluğunu yerine getirmesi çağırsında bulunuyorum. Asla bu zulme sessiz kalıp boynumuzu bükmeyeceğiz." dedi.

Cizre'deki olaylar sebebiyle açlık grevine başlayan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Şanlıurfa Milletveki Osman Baydemir, Mecliste HDP Grup Yönetim Salonunda basın toplantısı düzenledi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cizre'de bir binada bulunanların hastaneye nakilleri konusunda bugüne kadar herhangi bir olumlu gelişme yaşanmadığını söyledi. Sayısız girişimler ve görüşmeler yapmalarına karşın hiçbir sonuç alınmadığını dile getiren Baluken, bodrumdakiler ile temaslarının da kesildiğini kaydetti.

Cizre'de yerelde de binayla temas sağlanamadığını söyleyen Baluken, "İsim listeleri kamuoyu ve devletin bilgisinde olan 6'sı cenaze olmak üzere 31 yurttaşın akıbeti belli değildir. Bu insanlara ya sağlık hizmeti gitmediği için yada ses kayıtlarda da görüleceği gibi bir infazla katledildiği şüphe ve kaygılarına ulaştık. Ss kayıtların tamamını savcılıkla paylaşmaya hazırız. Bu şüphe ve kaygıların giderilmesi gerekiyor. Gerekçesi ne olursa olsun, hiçbir devlet 100-150 metre mesafede bir bodrumda yaşam koridoru oluşturmadığı yada oluşturamadığını insanlık önünde hiçbir şekilde açıklayamaz. Oradaki insanların bir an önce hastaneye götürülmesi gerekiyor." diye konuştu.

CİZRE'DEKİ BİNADA BULUNANLARLA YAPILAN TELEFON SES KAYITLARINI DİNLETTİ

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise ses kayıtlarını yayınladıkları için binada bulunanların ailelerinden ve tüm Türkiye kamuoyundan özür diledi. Beştaş, "Biz bu kayıtları yayımlamayı istemezdik. 48 saattir olayı takip ediyoruz. Cizre'de vahşet bodrumundan hiçbir haber alamadık ve iletişim kuran hiçkimse de yok." şeklinde konuştu. Beştaş, daha sonra 4 pasajlık ses kaydı yayınladı ve yaşananları anlattı.

HDP Şanlıurfa Milletveki Osman Baydemir de 5-6 gündür tek gayeleri ve taleplerinin bodrum katında kalan insanların tahliye edilerek hastaneye taşınması olduğunu söyledi. Baydemir şöyle konuştu: "Tarihimizin en kirli ve karanlık vahşetiyle karşı karşıyayız. Bütün savaşlar acımasız, yıkım ve gözyaşıdır ama tarihimizdeki en çirkiniyle karşı karşıyayız. Herkesin bilmesine rağmen, neden binaya silahlı saldırı düzenlendi? Bunların çıkacağı dakika meseseli iken, binaya operasyonu kim gerçekleştirdi? Orada bulunan hangi birim ve tim gerçekleştirdi ve bunu gerçekleştiren birim, talimatını kimden aldı? 49 saat 4 dakikadır hiçbir temasımız olmadığı, sadece bizim değil Cizre'de milletvekili ve sağlık birimlerinin de temasının olmadığı, isimlerinin Mecliste tek tek tutanakları geçmesi için zikrettiğimiz, en geç cumartesi günü saat 11.31'e kadar hayatta olan bu insanların akıbeti nedir? Şuanda yaşıyorlar mı, başka birşey mi oldu; derhal mehal yanıt bekliyoruz. Cizre'de yürütülen bu askeri operasyon hangi merkez tarafından yönetilmektedir? Eğer bu Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, valilikler eliyle yürütülüyorsa; yürütmüş olduğumuz bu çaba neden boşa çıkarıldı, kim tarafından boşa çıkarıldı? Mülki erkan bu operasyonları yürütürken talimatları kimden almaktadırlar.?

"HDP OLARAK GERÇEKLERİ KATLETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ"

"HDP olarak gerçekleri katletmenize izin vermeyeceğiz" diyen Baydemir, şöyle devam etti: "Bina heronlar tarafından izleniyor. İnsanlık suçunun işlenmesi içindaha ne kadar bu politikayı sürdüreceksiniz? Savaş, çatışma, acı, gözyaşı çözümsüzlüktür. Katliamın talimatını verenler, siz zannediyor musunuz ki birgün gelecek siz cezasızlıktan istifa edeceğinize inanıyor musunz? Birgün mutlaka yargı önüne çıkacağınız ve yüzüstü bırakılacağını bilmiyor musunuz? Tetiği çekenin yanı sıra siyasi irade hükümetin ta kendisidir. Uluslararası yargı önüne çıkmayacak mısınız? Hükümete ve devlete sorumluluğunu yerine getirmesi çağırsında bulunuyorum. Asla bu zulme sessiz kalıp boynumuzu bükmeyeceğiz. Sorumluların cezalandırılması için yarın gerek vicdanlarında gerekse yargı mekanizmalarında ulusal ve uluslararası en üst çabamızı ortaya koymaya devam edeceğiz. Bu zulüm karşısında ben insanım diyen herkesin sessiz kalmaması çağrısında bulunuyorum. Medyaya bu gerçekleri örtmeden vazgeçme çağrısında bulunuyorum. 16 dakikalık tüm ses kayıtlarını yayınlarsak büyük bir infial olur. Sadece orada değil her yerde bu yaşatılıyor. Hükümetin savaş suçlarını ağırlaştırılıyor."

Soru-cevap bölümünde ise Baluken, "Açlık grevine heyetimiz kendi insiyatifiyle başladı. Sonuç alıncaya kadar açlık grevi devam edecek. Parti grubu ve organları yürüttüğü tartışmalarda açlık grevi dönüşümlü olacağı kararı çıktı. Partimizin vereceği karar bizim için geçerlidir." ifadelerini kullandı.

Beştaş da "Ses kayıtlarını bir yere vermeyeceğiz ama soruşturma olursa yetkili makamlara vereceğiz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Baydemir: Asla bu zulme sessiz kalıp boynumuzu bükmeyeceğiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER