Bayram mı değil mi? Diyanet açıkladı

Diyanet'ten 'hilalin görülmesi' açıklaması

Bayram mı değil mi? Diyanet açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, İslam ülkelerinin Ramazan Bayramı’na farklı günlerde girmesinin sebebini açıkladı.

Keleş, Diyanet’in, Ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, hilalin yerel görülmesini değil, dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas aldığını belirtti.

Bazı İslam ülkelerinin hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini dikkate aldığından dolayı İslam ülkeleri arasında farklılıkların ortaya çıktığını kaydeden Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Keleş, şu bilgileri verdi:

“BU TÜR DEĞİŞİK UYGULAMALAR KİMSENİN İBADETİNE ZARAR VERMEMEKTEDİR”

“Bazı İslam ülkeleri hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini dikkate almaktadır. Bu bayramda olduğu gibi Türkiye’den bir gün sonra bayram yapılması bu sebepledir. Bu tür içtihat farklılığından doğan değişik uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermemektedir. Ramazanı şerif 4 Temmuz’da bitmiştir. 5 Temmuz Ramazan Bayramı’dır. Ramazan hilali 4 Temmuz’da Güney Amerika’dan itibaren görülmeye başlamıştır. Avrupa Fetva ve Araştırma Kurulu gibi bazı kurumlar hicri takvim birliği kararına uyarak bayramı 5 Temmuz olarak ilan etmişlerdir. Bazı ülkeler Hicri Takvim Birliği Kongresi’nin ‘ihtilaf-ı metali’ye itibar edilmemesi kararına uymayarak Ramazan Bayramı’nı 5 Temmuz değil 6 Temmuz olarak ilan etmişlerdir.

“AYIN HİLAL HALİNDE NEREDE VE NE ZAMAN GÖRÜLEBİLECEĞİ HATASIZ HESAPLA TESPİT EDİLEBİLMEKTEDİR”

Ayın hilal halinde nerede ve ne zaman görülebileceği hatasız hesapla tespit edilebilmektedir. Türkiye’de hesaplamalar, hilal dünyanın neresinde olursa olsun görüleceği dikkate alınarak yapılmaktadır. Takvimler ve bayramlar buna göre düzenlenmektedir.

“TÜRKİYE, RAMAZAN AYI VE BAYRAMLARIN BELİRLENMESİ HUSUSUNDA KENDİNDEN EMİNDİR”

Diyanet İşleri Başkanlığı bu husustaki farklı uygulamaları ortadan kaldırarak Müslümanlar arasında uygulama birliği sağlamak üzere önemli çabalar göstermiştir. Bu amaçla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çağrısıyla 28-30 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi düzenlenmiştir. Kongreye İslam ülkelerinden katılan astronomlar ve fıkıh alimleri ihtilaf-ı metaliye itibar edilmemesi görüşünü esas almıştır. Bazı İslam ülkeleri bu hususta sürdürülen üç yıllık bir çabayı gözardı ederek bu tavsiyeye uymadığı açıktır. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye ramazan ayı ve bayramların belirlenmesi hususunda kendinden emindir.”

Öte yandan kutsal topraklarda bulunan umreciler bir gün daha oruç tutup, Türkiye’den bir gün sonra bayrama girecek. Yani Türkiye’dekiler 29 gün, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri, 30 gün oruç tutmuş olacak. Umreciler de Suudi Arabistan’a uyup, bayramı bir gün sonra kutlayacak.

Tayland'ın Şeyhülislamlık ofisi gece yaptığı açıklamada Şevval ayı görülmediği için Salı günü de ülke genelinde oruç tutulacağını ve Ramazan bayramının Çarşamba günü başlayacağını duyurmuştu.

Kaynak: MuhabirAjans

<< Önceki Haber Bayram mı değil mi? Diyanet açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER