Bazı ilçelerin yeri değişiyor

Mardin'in Nusaybin ilçesi başta olmak üzere Suriye sınırındaki bazı köyler ve mezraların yerleri değiştirilecek. İlk uygulama Nusaybin’den başlanacak ve ilçe sınırın 8 kilometre uzağındaki bölgeye taşınacak.

Bazı ilçelerin yeri değişiyor

Bölücü terör örgütü PKK'nın yerle bir olmasına sebep olduğu ilçeler için Milli Güvenlik Kurulu'nda öncelikle Nusaybin'den başlamak üzere sınır bölgesindeki bazı ilçelerin başka yerlere nakledilmesi öngörüldü. Aynı kapsamda Suriye ve Irak sınırına sıfır noktada bulunan köylerin taşınması da planlanıyor.

Nusaybin'in Abdulkadirpaşa, Dicle, Fırat, Yenişehir ve Zeynel Abidin Mahallelerinde sağlam bina kalmadığını belirten yetkililer ilçenin yerinin değiştirilmesini daha faydalı olacağı sonucuna vardı. MGK'da alınan tavsiye kararı doğrultusunda Nusaybin'in ilçeye bağlı Çağlar köyü civarına nakledilmesi ve yeni yapılaşmanın ve ilçenin oluşturulması için komisyon da kuruldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları Nusaybin'de incelemeler başlatırken Mardin İl Müdürlüğü'nce ilçenin taşınabileceği yerler konusunda hazırlıklarda yürütülüyor. Yöredeki hazine arazileri de incelendi. Nusaybin'in bugünkü yerine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Çağlar köyüne ilçenin kurulması planlandı.


ESKİ PLAN

Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde de Genelkurmay Başkanlığı'nın önerisi ile ilçelerin sınırdan uzaklaştırılması, hakim noktalara taşınması hükümete tavsiye edilmişti.

Ancak, siyasi çalkantılar terörün giderek azalmaya başlaması, hükümet değişikliğinden sonra konu gündemden düşmüştü. İlçelerde yaşanan olaylardan sonra konu son Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yeniden gündeme getirildi ve ilçe nakillerinin Nusaybin'den başlaması yönünde hazırlıklar yapılması istenildi.

Daha sonraki aşamada Cizre, Silopi, İdil ve Kızıltepe'nin de yerlerinin değiştirilmesi ve Dicle nehri çevresine nakillerinin yapılması yönünde planlamalar yapılıyor.


ASKER KIRSALA ÇIKIYOR

Bölgelerdeki ilçelerdeki operasyonları tamamlayan jandarma ve polis özel harekat timleri yeni dönemde kırsal alanda ortaklaşa operasyonları sürdürecek. Özel harekatçılar sürekli dağlarda konuşlandırılacak. Her an teröristler karşılarına çıkacakmış gibi iz sürecek.

Örgüt açısından önemli finans kaynağı olan esrar (hint keneviri) üretimi Lice-Kulp bölgesinde yaygınlaştı. Jandarmanın bu bölgedeki faaliyetlerini engellemek için teröristlerin Zeyrek karakoluna saldırdığı ve bu bölgeye asker sokmamak amacıyla yığınaklarını artırdıkları öğrenildi.


Kaynak: Sözcü
<< Önceki Haber Bazı ilçelerin yeri değişiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER