BBC temsilcisinden hükümet medyasına tekzip: Erdoğan'a iyilik, böyle yapılmaz!


Hollanda'nın yüksek tirajlı gazetesi De Telegraaf'ta yayınlanan "Mafya hesaplaşması Erdoğan'a uzandı" başlıklı haberin "düzmece" olduğu iddiasına, BBC Türkçe'nin Hollanda Temsilcisi Yusuf Özkan'dan sert tepki ve yalanlama geldi. Haberi Telegraaf'tan Türkçeye aktaran Yusuf Özkan, hükümet yanlısı bazı medya organlarında yer alan iddialarla ilgili olarak, "Ciddiye alınacak bir tarafı yok." dedi. Özkan, düzmece haberlerle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iyilik yapılamayacağını da dile getirerek iktidara yakın medya organlarına tavsiyelerde bulundu.

Cihan Haber Ajansı tarafından da BBC'ye atıf yapılarak servislenen haberle ilgili olarak Cihan muhabiri Basri Doğan'ın "tetikçi, kumpasçı" gibi asparagas suçlamalarla hedef gösterilmesi de tepki çekti. Ciddi bir olayın "düzmece" ve "kumpas" şeklinde lanse edilmesi bir yana; giriş kısmında haberin BBC'ye dayanılarak yapıldığı açıkça belirtilmesine rağmen Cihan ve Zaman'ın hükümet medyasınca hedef gösterilmesi anlamlı bulundu. Cihan muhabiri Basri Doğan, haberi kendisinin değil BBC'nin aktardığını bir kez daha yineledi.

Basri Doğan, hükümet yanlısı medyanın daha da ileri giderek, Telegraaf'ta çıkan orijinal haberi bile "paralelcilerin servis ettiğini" yazmasının "çok gülünç" olduğunu dile getirdi. Doğan, oldukça ciddi deliller içeren manşet haberin, Hollanda devletinin resmi soruşturma dosyalarına dayandırıldığını kaydetti.

BBC TEMSİLCİSİ: HİÇBİR YALANLAMA GELMEDİ

BBC Temsilcisi Yusuf Özkan ise Hollanda'daki Türk medya temsilcilerine ilettiği açıklamasında, haberin ciddiyetini şöyle dile getirdi: "Telegraaf gazetesi, bu iddiaların savcılığın hazırladığı soruşturma dosyasına da yer aldığını yazdı. Dosyada, uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlanan kişilerin telefon görüşmelerinin yer aldığı vurgulandı. Şu ana kadar ne savcılık ne de Hollanda'daki bir başka makamdan bu habere ve iddialara yalanlama gelmedi."

26 yıllık profesyonel meslek yaşamında kendisinin de hiçbir zaman belgesiz, asılsız haber yapmadığını dile getiren Özkan, "Bir ülkenin savcısının hazırladığı soruşturma dosyasında, bir başka ülkenin Cumhurbaşkanı'nın yakın çevresi ile uyuşturucu çetelerinin ilişkisine yönelik iddiaların yer alması, dünyanın her yerinde haberdir." dedi.

CUMHURBAŞKANINA İYİLİK YAPMAK İSTİYORLARSA….

BBC Temsilcisi Özkan ayrıca "Cumhurbaşkanı'na yardım" için hükümet yanlısı medyaya "asparagas haber değil, araştırmacı gazetecilik" yapmaları tavsiyesinde bulundu: "Bence hazırlanan metnin ciddiye alınacak bir tarafı yok. Sayın Cumhurbaşkanı'na gerçekten iyilik yapmak istiyorlarsa, iddialara konu olan ismin kimliğini ortaya çıkarıp, adının bu tür olaylara karıştırılmasına engel olsunlar."

Cihan Haber Ajansı'nın BBC Türkçe'ye dayanarak 2 Mayıs'ta servislediği haber şu şekildeydi:

Hollanda'nın yüksek tirajlı gazetesi De Telegraaf, Amsterdam ve İstanbul'da yaşanan 'yeraltı dünyası' ile bağlantılı cinayetlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın çevresine uzandığını öne sürdü.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Hollanda gazetesi, bu iddiayı "mafya hesaplaşması" olduğu belirtilen cinayetleri araştıran savcının hazırladığı dosyaya dayandırdı.

De Telegraaf'ın ilk sayfasının tamamını ayırdığı haberde, "Mafya hesaplaşması Erdoğan'a uzandı" (Liquidatie reikt tot Erdogan) başlığı kullanıldı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafı da yer aldı.

Hollanda'da geçen Aralık ayında başlayan ve İstanbul'a da sıçrayan ve "mafya hesaplaşması" olduğu belirtilen cinayetler sürüyor. Gazete habere tüm başsayfasını ayırdı.

Son olarak geçen hafta sonu Amsterdam'da ismi yer altı dünyası ile anılan Barış Önder otomatik silahla taranarak öldürülmüştü. Telegraaf gazetesinin haberinde, Barış Önder'in, aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle Sedat Şahin grubu tarafından öldürüldüğünün düşünüldüğü belirtildi.

Soruşturmayı yürüten savcının hazırladığı dosyaya dayandırılan haberde, yeraltı dünyasının tanınan isimlerinden Sedat Şahin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevresiyle ilişkisi bulunduğu öne sürüldü.

Telegraaf gazetesi, Sedat Şahin'in, Hollanda'daki 'Türkiye kökenli yeraltı dünyası' üzerinde oldukça etkili olduğunu vurguladı.

Şahin grubunun Hollanda'daki isimlerinden Zekeriya K.,'nın cinayetlerle ilgili 'azmettirici şüphesiyle' tutuklu bulunduğu kaydedildi.

Habere göre, Zekeriya K.'nın Belçika numarası kullanan bir kişiyle yaptığı telefon konuşmasının kayıtları da savcılık dosyasında bulunuyor.

Dosyada yer aldığı belirtilen görüşmeye göre, Zekeriya K. Hollanda'da olduğunu ve serbestçe konuşabileceğini söylüyor.

Zekeriya K. ile görüşen kişi, 'Başbakan' dediği Recep Tayyip Erdoğan'ın bir danışmanı ile irtibat kurabileceğini belirtiyor.

Telefondaki kişi, Erdoğan'ın danışmanına Zekeriya K.'yı, "işadamı" diye tanıtabileceğini söylüyor.

Habere göre aynı kişi, Erdoğan'ın Sedat Şahin'den çok etkilendiğini anlatıyor.

Savcılık dosyasında bu bölümün, "Yeraltı / yer üstü. Güç nereye kadar uzanıyor?" başlığıyla yer aldığı belirtildi.

Haberde, "Tuhaf olan şey, savcılık tarafından bu konuda hiçbir zaman yeterli bir araştırmanın yapılmamış olması" ifadesi yer aldı.

Habere konu olan Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin, Hollanda bağlantılı olduğu belirtilen bir saldırı sonucu geçen Aralık ayında İstanbul'da öldürülmüştü.

Amsterdam'da geçen hafta sonu öldürülen 26 yaşındaki Barış Önder'in katil zanlı ya da zanlıları da henüz yakalanamadı.

Hollanda gazetesine göre Barış Önder'in İstanbul'da tutuklu bulunan babası Atilla Önder de yeraltı dünyası ile bağlantılı.

Gazete, Avrupa genelinde uyuşturucu ticareti yapan bu iki grup arasında husumet bulunduğunu belirtiyor.

Barış Önder'in, Sedat Şahin'in akrabası olan Zuhuri Şahin cinayetinin zanlılarından bir olduğu da vurgulanıyor.

"Mafya hesaplaşması" olduğu belirtilen cinayetler nedeniyle Aralık ayından bu yana Amsterdam ve İstanbul'da toplam 7 Türk, silahlı saldırı sonucu öldürüldü. CİHAN
<< Önceki Haber BBC temsilcisinden hükümet medyasına tekzip: Erdoğan'a... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER