Belçikalı bakan: Bombalı saldırı, orantısız güç kullanma yetkisi vermez


Belçika Dışişleri Bakanı Didier, Ankara'daki patlamanın ardından Türkiye'nin operasyonları genişletme tavrının doğru olmadığını iddia etti.

Belçikalı gazetecilerin konuyla ilgili bir sorusuna cevap veren Reynders şöyle konuştu: "Ankara'daki bombalı saldırıKürtler üstlenmiş değil, Türkiye'nin Kürtlere bombardımanın hızlandıracağı normal bir anlayış değil. Ankara'daki bombalı saldırı Kürtlere ve halka orantısız güç kullanma yetkisini veremez."

KOMİSYON TOPLANTISINDA TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRDİ

Belçikalı bakan, dün mecliste katıldığı bir toplantıda ise AB-Türkiye mülteci pazarlığının, bazı temel prensiplerin Türkiye'ye hatırlatılmasına engel olmaması gerektiğini söyledi. Reynders akademisyenlerin, gazetecilerin ve sivil toplum yetkililerine baskıların durdurulması için Belçikalı diplomatların aktif siyaset yürüttüklerini de paylaştı. Reynders, "Baskı ve tehdit ortamında temel haklar garanti edilemez." dedi.

Dün Belçika Federal Meclisi'ndeki Dışişleri Komisyonu toplantısında milletvekillerinin sorularını cevaplayan Bakan Reynders, Türkiye'de insan hakları ihlallerinin vahim olduğu yorumunu paylaştığını dile getirdi. Barış amaçlı bildiri yayınlayan 1000'i aşkın akademisyenin baskı altında olmasının 'çok düşündürücü' olduğunu da söyledi. "Tehdit ortamında temel haklar garanti edilemez." diyen Reynders, AB ile Türkiye arasında sürmekte olan mülteci pazarlığının, hukuk devleti olma gibi Türkiye'nin bazı temel hususlarda reforma ihtiyacı olduğunu açıkça masaya yatırmaya engel olmaması gerektiğini de söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Belçikalı bakan: Bombalı saldırı, orantısız güç... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER