Beyoğlu'nda mültecilere destek eylemi


Beyoğlu'nda eylem yapan çeşitli sivil topluk kuruluşu üyeleri, mülteci haklarına sahip çıkmak ve mültecilere destek vermek amacıyla eylem yaptı. Yapılan açıklamalarda, bütün dünya ülkelerinin mültecilere sahip çıkması gerektiği belirtildi.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı üyeleri, mülteci sorununa dikkat çekmek amacıyla Taksim Galatasaray Lisesi önünde eylem yaptı. Üzerinde Bodrum'da kıyıya vuran Suriyeli çocuğun resmedildiği ve 'İnsanlık ölüyor, dünyayı uyanmaya davet ediyoruz' yazılı pankart açan eylemciler, 'Dünya uyuma mülteciye sahip çık', 'İstanbul uyuma kardeşine sahip çık', 'Mülteciler Allah'ın emanetidir' ve 'Mülteci kardeşim yalnız değilsin' şeklinde slogan attı.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkanı Uğur Yıldırım, yaptığı basın açıklamasında, mültecilerin yaşadığı sorunların sorumlusunun Avrupa ülkeleri olduğunu savundu. Yıldırım, "Daha çok para, daha çok petrol, daha çok toprak için daha çok insan ölüyor artık. Kıyılarımıza insan bedenleri vurmaya başladığı halde hala bu gidişe bir dur demeyecek miyiz? Dünyada bugüne dek görülmeyen şekilde 55 milyondan fazla mülteci var. Her biri yarın Akdeniz'de görebileceğimiz yeni bir katliamın potansiyel mağduru. Her biri Avrupa'nın gözü doymaz kan emiciliğinin yaşanmaz kıldığı coğrafyaların insanları. Her biri ölüm kokan topraklarını, yaşayabilme umuduyla terk eden kardeşlerimiz. Her biri, çocuğunu yaşatabilmek için onu ölüme sürüklemek zorunda kalan denizlerimizin yeni hayaletleri. Bu çocukların ahı Avrupa'nın sahtekarlığını kahretmeyecek mi sanıyorsunuz? Uluslararası hukukun koruması altındaki mültecileri sınırlarından içeriye almamak, kendi ürettikleri savaşların kucağına geri göndermek için milyonlar harcayan, sınırlarına duvarlar ören Avrupa ikiyüzlü politikaları ile her gün daha çok kardeşimizin kıyılara vurmasına sebep oluyor. Mültecilerin katili Avrupa'dır, bunu daha yüksek sesle haykırmayacak mıyız?" şeklinde konuştu.

İHH Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede de "Zaman savaştan, zulümden, insan hakları ihlallerinden kaçan mültecilerle dayanışma zamanıdır. Bütün devletlerin, bütün toplumların ve tek tek bireylerin göç ve ilticanın suç olmadığı, mülteciliğin bir zorunluluk olduğunu anlaması gerekiyor. Bu insanlar kendi iradelerini kullanarak veya kendi keyiflerinden dolayı bu göç hadisesini yaşamıyorlar. Ülkelerinde yaşadıkları tamamen bir zulüm, savaş, işkence ve artık yaşanamaz hale gelen ülkelerinden kaçarak kendi ailelerini, kendi geleceklerini kurtarmak adına kaçıyorlar." açıklamasında bulundu.

Basın açıklamalarının ardından elindeki tebeşirle yere bir daire çizen Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkanı Uğur Yıldırım, "Bir insanın dünya üzerinde bulunacağı bir metrekaredir. Biz, Bodrum'da kıyıya vuran o çocuğa bu bir metrekareyi bile veremedik ve bunun utancı içindeyiz." diye konuştu.

Eylem açıklamaların ardından sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Beyoğlu'nda mültecilere destek eylemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER