Bisikleti iki defa çalınınca hırsızlığa karşı kilit sistemi geliştirdiler

Bisikleti iki defa çalınınca hırsızlığa karşı kilit sistemi geliştirdiler

Bisiklet tutkunu iki akademisyen, bisikletlerinin çalınmasının ardından alışılmış kilitleri unutturacak bir kilit sistemi geliştirdi. Tamamlandığında bisiklet sahibinin kontrolünde çalışacak ve konumuna ilişkin bilgiler sağlayacak sistem, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yaklaşık 75 bin lira hibe desteği almaya hak kazandı.

BU KİLİDE HIRSIZ DAYANMAZ

Bisiklet sporunu yaşam tarzı haline dönüştüren Yaşar Üniversitesi MYO Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Oğuz Gora sahip, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Graeme Hanssen ise ortak olarak, "Bisiklet Hareketsizleştirici Sistem" ismini verdikleri projeye imza attı. Türkiye'de olduğu kadar bütün dünyada da giderek artan bisiklet hırsızlığını engellemek amacıyla geliştirilen proje hakkında bilgi veren Gora, "Dünya çapında her yıl yaklaşık 200 milyon, Türkiye'de ise 1,3 milyon bisiklet satılmaktadır ancak bisiklet kullanıcıları için önemli bir problem, bisiklet hırsızlığı ve bunların geri alınması konusundaki kanuni yaptırımların zayıflığıdır. Öte yandan bisiklet kilitleri de profesyonel hırsızlar için her zaman önleyici ve caydırıcı etki yaratmamaktadır. Bu nedenle geliştirdiğimiz projede, hırsızlar için hem önleyici hem de caydırıcı bir etki yaratmak istedik. Bunun için kesip atılacak, parçalanacak ya da kırılacak bir zincir ya da kablo yerine, bisiklet hareketsizleştirici bir sistem tasarladık. Projenin tamamı Türkiye'de üretilecek ve sonra da bütün dünyaya ihraç edilebilecek." dedi.

BİSİKLET, SAHİBİNE YERİNİ BİLDİRECEK

Bisikletiyle her yıl yaklaşık 7 bin kilometre kateden ancak iki defa çalındığını belirten Hanssen ise teknik ayrıntıları şöyle anlattı: "Bisiklet hareketsizleştirici sistem, diğer bisiklet kilitlerinden farklı olarak, zincir ya da kablolardan oluşmamaktadır. Hareketsizleştirici, alüminyumla kapatılmış ve kolayca yok edilemeyecek iki kısma sahiptir. Özel aletlerle tekerleğe yerleştirilecek olan sistem, bilek gücüyle yerinden çıkarılamayacak bir özelliğe de sahip olacak. Üstelik kullanıcı, sistemi kendisi aktive ederek kullanabilecek. Bisiklette, hırsız tarafından görünmeyecek, hareket sensörü yerleştirilmiş bir elektronik kart da bulunacak. Ayrıca bisikletin konumuna ilişkin bilgiler de toplanacak. Böylece bisiklet çalındığında veya bir yere atıldığında, nerede olduğu kolayca tespit edilebilecek. Bunlarla birlikte tüm sistem, toplamda 500 gr.'dan hafif olacak. Bu özelliğiyle de kullanıcıya kolaylık sağlayacak." CİHAN
<< Önceki Haber Bisikleti iki defa çalınınca hırsızlığa karşı kilit... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER