BM'den o hakim için "serbest bırakın" çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), diplomatik dokunulmazlığı olan ve Türkiye’de tutuklu bulunan BM yargıcı Aydın Sefa Akay’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

samanyoluhaber.com

BM'den "serbest bırakın" çağrısı

Akay, 15 Temmuz sonrası Cemaat'in ‘Mason locası imamı’ ve ‘Güney Amerika imamı’ olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre BM Uluslararası Ceza Mahkemelerinin Artakalan Düzeneği’nin Başkanı Theodor Meron, Akay’ın tutuklanması nedeniyle Ruanda’daki yargılamaların felç olduğunu söyledi.

Akay, Ruanda’daki temyiz mahkemesindeki beş kişilik yargıç heyetinde yer alıyordu.

Meron, Akay’ın durumuyla ilgili bilgi almak ve ziyaret etmek için Ankara’ya başvuru yaptığını ancak kendisine yanıt verilmediğini söyledi: “Türkiye’nin bu başvurularıma hâlâ resmi bir yanıt vermemesi nedeniyle derin üzüntü duyuyorum. Türkiye’den bu konuda hiçbir haber alamadığımız için çok endişeliyim. Hepimiz Türkiye’de ne kadar insanın tutuklandığını biliyoruz. Bu yüzden doğal olarak meslektaşımın kaderinden endişeliyim.”

Türkiye’nin BM’ye, BM başkanına tek bir belge dahi göndermediğini belirten Meron, bunun, Türkiye’nin BM nezdindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi anlamına geldiğini söyledi: “Bu çok ciddi bir mesele. Çünkü uluslararası ceza mahkemelerinin modern tarihinde ilk defa bir ülke, görev başındaki bir BM yargıcını tutukladı.

Meron, Akay’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
<< Önceki Haber BM'den o hakim için "serbest bırakın" çağrısı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER