Böbrek taşı rahatsızlığı yaşayanlar, Yapraklı'daki şifalı suya akın ediyor


Çankırı'nın Yapraklı ilçesi Kullar Köyünde böbrek taşı düşürdüğüne inanılan su kaynağı, Türkiye'nin dört bir yanından gelenlerin akınına uğruyor. Köyde yaşayanlar, bu su sebebiyle böbrek rahatsızlığı yaşamadıklarını söylüyor.

Kullar Köyü Muhtarı Osman Kayahan, suyun yüzde 80'ini yabancıların alarak götürdüğünü ifade etti. Kayahan, "53 senedir bu köyde ikamet ediyorum. Bu köyde 3 tane su kaynağı var. Daha önceleri şebeke suyumuz yoktu. Bütün köylü ihtiyacını bu suyla karşılıyordu. Evlere şebeke suyu girince köylü olarak bu suya çok fazla ilgimiz kalmadı. Biz bu suyu genellikle yüzde 80 gelen yabancılara veriyoruz. Ben günlük evime 5 litre su götürüyorum, benim evime yetiyor. Suyu depoluyoruz ve gelen misafirler alıyor. Çok hastalar bu suya bağımlılık yapmışlar, devamlı gelip buradan alıyorlar. Doktorlar bu suyun taş düşürdüklerini tasvip ediyor. Suyu almak için Türkiye'nin her tarafından gelen var." dedi.

Eskiden suyu 3 bekçinin koruduğunu anlatan Muhtar Kayahan, "3 bekçi tutuyorduk. Köyümüzün hepsi bu sudan alıyordu. Ama şimdi dağdan şebeke suyu gelince bu suya köylünün pek ihtiyacı kalmadı. O zaman 150 hane vardı. Herkese sayılı bakraçlarla verilirdi. Önceden burası devamlı kilitliydi." açıklamasında bulundu.

'KÖYDE BÖBREK TAŞI RAHATSIZLIĞI OLAN KİMSE YOK'

Köy sakinlerinden Ahmet Demiray da köyde böbrek taşı rahatsızlığının kimsede olmadığını vurgulayarak, "Su, köyümüzün yukarısında bulunan kayalıklardan çıkıyor. 20 sene önce fark edilmiş. Gelen giden çok oluyor. Memleketin her yerinden geliyorlar. Faydasını gören birçok insan var. Köyümüzde de böbrek hastalığından şikâyetçi olan yok. Membası az ama depo halinde kullanıyoruz. Önceden köyümüze ancak yetiyordu. O yüzden kilitliyorduk. Şimdi evlerde şebeke suyu olduğundan her gelen alabiliyor." şeklinde konuştu.

'SUYU İÇEN BİR VATANDAŞ AMELİYATTAN KURTULDU'

Köy sakinlerinden İsmail Öztürk de Yapraklı'ya yakın bir köyden gelen bir vatandaşın böbrek hastalığından ameliyat olmayı beklerken buradaki sudan 1 ay boyunca içtiğini anlattı. Öztürk, "Daha sonra hastaneye ameliyat olmaya gitti. Hastanede yapılan kontrollerden sonra böbrek taşının kalmadığı görülmüş. Ve ameliyattan kurtuldu. Kireç bağlayan demliğe bu suyu koyup kaynatırsanız kireci bile söker. Su ilk içişte acı gelir, daha sonra tatlı gelir." diye konuştu.

Ankara'dan su almak için gelen bir vatandaş da Çubuk ilçesinden geldiklerini anlatarak, "Suyu kullananlar memnun. Böbrek taşı düşürmeye yardımcı oluyor." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Böbrek taşı rahatsızlığı yaşayanlar, Yapraklı'daki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER