Böke: Neden kentlerin silah deposuna dönmesine müsaade edildi?


CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Türkiye'de yaşanan şehit olaylarına dikkat çekti. Böke, Hüseyin Çelik'in sözlerini hatırlatarak hükümet yetkililerine tepki gösterdi. Böke, "Bu görevin neden yapmadığı sorusuna bir yanıt ihtiyacı Hüseyin Çelik tarafından iletilmiş oluyor. Ben de parti sözcüsü olarak soruyorum Başbakan, İçişleri Bakanı elinizi kolunuzu bağlayan neydi, neden kentlerin silah deposuna dönmesine müsaade edildi?" diye sordu.

CHP, 35. Olağan Kurultayı sonrasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığından ilk Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısını düzenledi. Toplantı devam ederken 35. Olağan Kongresi'nde partinin basın sözcüsü olarak atanan Selin Sayek Böke, ilk basın toplantısını yaptı.

Konuşmasına şehitlere rahmet dileyerek başlayan Böke, her gün annelerin ve çocukların ağladığına dikkat çekti. CHP Parti Sözcüsü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu acı tablonun son bulması için acil atılması gereken adımlarla ilgili biz de MYK'da bugün gündem değerlendirmesi yaptık. CHP bu konuda defalarca uyarılarda bulundu. Artık bu uyarıları sadece CHP'nin yapmadığını da öğrendiğimiz bir gündemle karşı karşıyayız. Hüseyin Çelik'in yaptığı açıklamalar CHP'nin tespitlerini, kaygılarının ne kadar doğru olduğunu bir kez daha göstermiş oldu."

Hüseyin Çelik ile ilgili düşüncelerini aktaran Selin Sayek Böke, Çelik'in AKP'nin kurucularından yıllarca bakanlık yaptığını, yıllarca partinin sözcülüğünü yapmış bir siyasetçi olduğunu hatırlattı. Böke, konuşmasına şöyle devam etti: "Çelik, diyor ki PKK şehirlere silah yığarken devlet eli kolu bağlı bekledi, biz 2009'dan itibaren bakanlar kurulunda, AKP MYK'sında Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nı uyardık kimse bizi dinlemedi. Bunu Hüseyin Çelik söylüyor. Devletin elini kolunu bağlayanın kim olduğu sorusuna yanıt ihtiyacı bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Bu görevin neden yapmadığı sorusuna bir yanıt ihtiyacı Hüseyin Çelik tarafından iletilmiş oluyor. Ben de parti sözcüsü olarak soruyorum Başbakan, İçişleri Bakanı elinizi kolunuzu bağlayan neydi, neden kentlerin silah deposuna dönmesine müsaade edildi? Neden Türkiye her sabah acı şehit haberiyle uyanacağı bir geleceğe kendi elleriyle itildi."

PYD'NİN BAŞKANI'NI ANKARA'YA DAVET ETMEK TERÖRE YATAKLIK DEĞİL Mİ?

Konuşma sonrasında basın mensuplarının sorularını da cevaplayan CHP Parti Sözcüsü'ne, Suriye Konferansı'nda PYD'nin dolaylı yoldan masada olacağı iddialarının soruldu. Selin Sayek Böke, "Kırmızı çizgiler ifade eden hükümetin herhangi renkte bir çizgisi olmadığını görmüş oluyoruz. CHP'nin pozisyonu çok net. Biz bölgede savaşın sonlandırılacağı her türlü adıma destek vereceğimizi baştan beri söylüyoruz. Eğer PYD'yi terör örgütü olarak ilan ediyorsa bir hükümet o zaman o örgütün başkanını Ankara'ya davet edip, muhatap almak teröre yataklık etmek değil midir? Bu soruya yanıt vermekle mükellef olan iktidardır. Masanın etrafına kimlerin oturduğunun değil, savaşın sonlandırılmasının önemli olduğunu vurgulamış olmakla birlikte Türkmenlerin o masada olması gerekliliğinin de altını çizmek istiyorum. Bizim hükümetten beklediğimiz Türkmenlerin masaya oturmasını ve güçlü bir şekilde Türkiye'nin de orada yer almasını sağlamasıdır." yanıtını verdi.

"KENDİMİZ BİR SORUŞTURMA KOMİSYONU KURDUK"

CHP'li bir milletvekilinin Atatürk fotoğrafını indirdiği ve bununla ilgili grup disiplin kurulunda bir sürecin başlatılıp başlatılmayacağı sorulduğunda Böke, CHP Atatürk ilkelerine bağlı Atatürk'ün Türkiye'ye en büyük armağanı Cumhuriyet ile beraber olduğunu ifade etti. CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, sözlerini şöyle devam etti: "CHP kendi içerisinde bu ilkelerle örtüşmediği iddia edilen her tür soru ve sorunu kendi partisi içerisinde değerlendirir. Yetkili organlarında karara bağlar. Bir kez daha bu ortaya çıkmış olan savlarla ilgili dedikodularla ilgili kendimiz bir soruşturma komisyonu kurduk. Bu komisyonun değerlendirmeleri yetkili organlara iletilecektir. Mutlaka gereken karar o organlardan çıkacaktır."

Böke'ye emeklilerin hükümetten bir promosyon beklediğini hatırlatılarak, bugün milletvekillerine gelen promosyon müjdesiyle ilgili soru soruldu. Böke, emeklilerin Türkiye'de var olan durumlarının hak etmedikleri bir düzeyde olduğunu CHP 7 Haziran seçimlerinden önce Türkiye kamuoyuna hatırlatmış olan bir parti ifadesinde bulundu. CHP Parti Sözcüsü, "CHP'nin en temel görüşü şu; yıllarca bu ülkeye emek vermiş olanların hak ettikleri emeklilik maaşlarını promosyon beklentileriyle değil, doğrudan hak ettikleri şekilde yıllarca katkıda bulundukları fonlardan sağlama yükümlülüğü devletindir. Bu promosyonlar tabii ki hak edilenin üzerine, emeklilerin durumunu düzeltme açısından değerlidir. Ancak bizim ilk ve öncelikle beklentimiz hak edilen ücretlerin çalışırken de emekli olduktan sonra alındığı bir düzendir. Gelir eşitliğini hedef edinmiş olan yaklaşım burada promosyonla sınırlı tartışmanın değil de çalışırken hak ettiğiniz ücreti aldığınız bir istihdam piyasasının ve emekli olduğunuzda bunun devam ettiği emeklilik düzeninin mutlaka inşa edilmesi gerektiğini savunur." diye konuştu.

Hükümetin darbe yasalarının temizlenmesiyle ilgili muhalefetten katkı isteyeceği yönünde bilgilerin olduğunun hatırlatılması üzerine Selin Sayek Böke, "Hükümet yetkililerine Türkiye'nin temel meselesinin darbe hukukundan arındırılma olduğunu söylemiş olan bir parti olarak bırakınız katkı vermeyi hükümetin bunu yapması gerekliliğini anımsattığımızı söylemek isterim. Kurulan uzlaşma komisyonunun en temel görevinin Türkiye'yi darbe hukukundan arındırmak olduğunu yıllardır söylüyoruz. Bu alanda hükümetin ortaya çıkartacağı çalışmaları bekliyoruz ve destekliyoruz." diye cevap verdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Böke: Neden kentlerin silah deposuna dönmesine müsaade edildi? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER