Bozdağ: Türkiye; Ergenekon, Balyoz, Kafes darbe teşebbüslerine sahne oldu


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kendi dönemlerinde yapılan yasal düzenlemelerle darbecilerin yargı önüne çıkarıldığını, Türkiye'nin; Balyoz, Ergenekon, Kafes, Yakamoz, Eldiven gibi darbe teşebbüslerine sahne olduğunu söyledi. Bozdağ, yeni anayasa çalışmalarından umutlu olmadığını ifade etti.

Bakan Bozdağ, İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen 'Dünyada ve Türkiye'de Darbe Yargılamaları' konulu uluslararası sempozyuma katıldı. Türkiye'deki askeri darbe süreçlerini, siyaset, üniversite ve medyanın bu darbeler üzerindeki etkilerini değerlendiren Bozdağ, darbecilerin akıl hocalarının her zaman üniversitelerden çıktığını, medyadan çıktığını, bunun yanında bir de darbecileri kullanan taşeron uluslararası güçlerden çıktığını söyledi. Bozdağ, "Türkiye'de yapılmış askeri darbeler dahil dünyanın neresinde yapılmış olursa olsun bütün darbeciler taşerondur. Darbeyi yaptıranlar daha büyük güçlerdir. Onlar darbeyi yaptıranlara hizmet etmişlerdir." ifadesini kullandı.

CUMHURİYET SAVCILARI ARAMAYA GİDER Mİ?

Eski Milletvekili Merve Kavaçı'nın Meclis'te başörtüsü nedeniyle yaşadığı duruma tepki gösteren Bozdağ, MİT TIR'ları olayıyla 28 Şubat dönemini birlikte değerlendirdi. Bozdağ şöyle konuştu: "Adalet Bakanı olduğum dönemde MİT TIR'ları ile ilgili hatırlarsanız bir hukuk dışı, 'paralel çetenin' talimatıyla yürüyen bir çalışma var. O zaman Adana savcısı arabasına biniyor TIR'ları aramaya gidiyor. Ben o zaman Adalet Bakanlığı'nın bürokratlarına 'cumhuriyet savcıları bizzat aramaya gider mi? dedim. Dediler ki gitmez. Nasıl olur, kararı alır kolluk gider arar. Sadece yasa gereği savcının hazır bulunması gereken aramalarda savcılar hazır bulunur. Bugüne kadar cumhuriyet tarihinde savcının bizzat arama yaptığı bir örnek var mı? dedim, bana dediler ki 'Sayın Merve Kavakçı'nın evine aramaya gittiğinde cumhuriyet savcısı Nuh Mete Yüksel de vardı. O geldi aradı. Birisi Pensilvanya'nın talimatıyla, birisi 28 Şubat postmodern darbesinin talimatıyla hukuk ayaklar altına alınıyor."

'MERHUM KENAN EVREN DAHİL DARBECİLER YARGI ÖNÜNE ÇIKTI'

Kendi dönemlerinde yapılan çalışmalarla darbeyi yapanların yargı önüne çıkarıldığını söyleyen Bozdağ, "12 Eylül darbesini yapanlar merhum Kenan Evren dahil yargı önüne çıktı. 28 Şubat askeri darbesini yapanlar yargı önüne çıkıp hesap vermeye başladılar." dedi.

Türkiye'nin yaşadığı askeri darbe teşebbüslerine Ergenekon ve Balyoz gibi konuları da örnek gösteren Bozdağ, şöyle konuştu: "...28 Şubat'ın hemen arifesinde iktidar oldu, neler yaşadı Türkiye. Balyoz, Ergenekon, Kafes, Yakamoz, Eldiven darbe teşebbüslerine Türkiye sahne oldu. Cumhuriyet mitinglerine Türkiye sahne oldu. Cumhurbaşkanlığı seçim krizine Türkiye sahne oldu. Anayasa aynı, bütün cumhurbaşkanları bu anayasaya göre seçilmiş ama birdenbire seçim için toplantı nisabı ihdas eden hastalıklı darbeci bir anlayış zuhur etti, ona göre parlamento toplanamadı. Konu Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme büyük bir hukuksuzluğun altına imza attı. O dönemin Anayasa Mahkemesi üyelerinden bu kararın altına olumlu olarak imza atanların hepsi anayasayı ayaklarının altına alıp çiğnediler. O dönem 27 Nisan e muhtırasını verenlere itaat ettiler."

'YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINDAN ÜMİDİM YOK'

Yeni anayasa çalışmalarından ümitli olmadığını belirten Bozdağ, "Halkımızın basireti siyasi partilerin basiretinden çok daha ileridedir. Ben milletimize güveniyorum. Bu aziz millet bugün bu yeni anayasaya hayır diyen, yeni anayasa olmasın diye ipe un seren zihniyetlerin hepsini yeni anayasaya mecbur edecektir... Bu anayasayı çok değiştirdik, 17 defa değiştirdik. 105 yerde değişiklik yapmışız. Yamalı bohçaya dönüşmüş durumda. Düşünün siz yamalı bir elbise giyiyorsunuz, Türkiye büyük devletiz diyorsunuz kıyafetinize bakıyorlar her taraf yama. O zaman size gülüyorlar. Bunlar Türkiye'yi güldürüyorlar." dedi.

Türkiye'nin yeni anayasa yapmayı başararak darbeci zihniyetleri ortadan kaldırıp; milletin ruhu, iradesi ve görüşlerini esas alan milletin anayasasını yapma temennisinde bulunan Bozdağ, "Şu anki anayasamız bir toplumsal sözleşme, milletimizin sözleşmesi değil darbe ve darbeci sözleşmesidir... Bunu kaldırmak için mücadele etmek de siyaset yapan için de, fikir üreten için de, her bir vatandaş için de büyük bir şereftir diye düşünüyorum. Umarım, Meclis Başkanımızın çağrısı olumlu neticelenir. Parlamento uzlaşma komisyonu yeni anayasayı hayata geçirmeyi başarır. Ümidim yok ama bu ümidi yok etmek de istemiyoruz." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Bozdağ: Türkiye; Ergenekon, Balyoz, Kafes darbe teşebbüslerine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER