Brezilya'da muhalefet, başkanın görevden alınması için meclise dilekçe verdi

Brezilya'da muhalefet, başkanın görevden alınması için meclise dilekçe verdi

Brezilya'da Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevden alınacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken süreci resmi olarak başlatmak için muhalefet partileri meclise dilekçe verdi.

Söz konusu dilekçe, iktidardaki İşçi Partisi'nin kurucularından olup daha sonra partiden ayrılan iki hukukçu tarafından imzalandı. Dilekçe, gazetecilerin hazır bulunduğu bir seremoni eşliğinde meclis başkanı Eduardo Cunha'nın onayına sunuldu.

Rousseff aleyhine başlatılan kampanya sürecinde daha önce de benzer bir dilekçe hazırlanmış ve meclis başkanı tarafından kabul edilmişti. Muhalefet tarafından hazırlanan ilk dilekçede, Rousseff hükümetinin gönderdiği bütçe planlarının Sayıştay tarafından onaylanmaması azil talebine gerekçe gösterilmişti. Ancak bu dilekçe işleme girmeden önce suç unsuru içermediği gerekçesiyle yüksek mahkeme kararıyla arşive kaldırıldı.

Rousseff'in azli konusunda kenetlenen muhalefet kanadı, meclise sundukları ikinci dilekçede strateji değiştirerek partiden ayrılan kurmay hukukçuları devreye soktu. Böylelikle dosyaya, hükümetin bütçe açığını kapatmak için kamu bankalarını kullanıp 'pedal çevirdiği' iddiaları da eklendi.

İddialara cevap veren Rousseff ise 'Başında olduğum hükümet hiçbir şekilde yolsuzluğa bulaşmamıştır' diyerek muhalefete karşı kendini savundu.

Dilekçenin işleme alınması durumunda bir meclis komisyonu kurulacak ve komisyon, iddiaları araştırarak bir rapor hazırlayacak. Raporda, Rousseff aleyhine bir hüküm yer alırsa meclis oylamasına geçilerek bir sonraki adım için üçte iki çoğunluğun desteği aranacak. Şartların oluşması durumunda başkanın görevi askıya alınarak konu senatoya intikal edecek ve benzer bir oylama sonrası başkanın göreve iadesi veya azline karar verilecek.

Siyasi bir satrancın oynandığı ülkede muhalefetin girişimleri bizzat meclis başkanı tarafından organize ediliyor. Meclis başkanı, birçok politikacıyı demir parmaklıklar arkasına gönderen yolsuzluk soruşturmasında 'sanık' sıfatıyla yargılanıyor. Muhalefetin bu zaafını değerlendiren iktidar, geçtiğimiz günlerde meclis başkanının dokunulmazlığının kaldırılması için bir dilekçe verdi. Karşılıklı sunulan dilekçelerin, iktidar ve meclis başkanı arasında bir pazarlık unsuru olarak kullanıldığı iddia ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Brezilya'da muhalefet, başkanın görevden alınması için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER