Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü 'Cumhurbaşkanı'na hakeretten' yargılanıyor


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, sosyal paylaşım sitesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'hakaret' ettiği iddiasıyla açılan dava görülmeye devam etti.

İddiaya göre, 27 Mart 2015 günü Sözlü'nün instagram hesabından (@sozluhuseyin) Dünya Tiyatrolar Günü dolayısı ile Erdoğan'nın fotoğrafının olduğu görselde "...İhvancı, Erbil'de peşmergeci, İmralı'da peşkirci, Brüksel'de AB'ci, ABD'de BOP'çu, tarihte mandacı, diasporacı, Moskova'da Şanghay'cı, Kıbrıs'ta Rum'cu, Kandil'de işbirlikçi, Ankara'da etnik tetikçi..." yazılı paylaşımda bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis Genel Kurulu'nda sarft ettiği ileri sürülen bu ifadeler üzerine Sözlü hakkında "Cumhurbaşkanı hakaret" iddiasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Adana 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya daha önce ifade veren Hüseyin Sözlü katılmadı. Duruşmada tarafların avukatları ile Sözlü'nün instagram hesabında bu paylaşımı yaptığı öne sürülen Belediye Basın Bürosu çalışanı Lütfi Küpeli tanık olarak dinlendi.

'FİİLİ OLARAK BU EYLEMİN MUHATABI DA BEN DEĞİLİM'

İşlerinin yoğunluğu dolayısı ile duruşma gününden önce 16 Aralık 2015 günü mahkemeye gelen Hüseyin Sözlü, savunmasında 'hakaret' suçlamasını kabul etmedi. Cumhurbaşkanı'na hakaret kastı ile hareket etmediğini ve suçlanmasına konu paylaşımı da bizatihi kendisinin yapmadığını belirten Sözlü, şunları söyledi: "Yoğun bir çalışma programı içerisinde hareket ederken gerek güncel olaylarla, gerek yaptığımız çalışmalarla alakalı bizi takip eden takipçilerimize bir kısım bilgilendirmelerde bulunmak üzere değişik sosyal medya hesaplarım bulunmaktadır. Bahsettiğim bu tarz faaliyetlerin yürütülmesiyle alakalı ayrıca basın bürosu şeklinde bir birimimiz var. Hakkımda bu tarz bir suçlamanın yapıldığını öğrenmeme, böyle bir dava açıldığının haber verilmesine müteakip yaptığım araştırmada bu paylaşımın bahsettiğimi birimdeki Lütfi Küpeli'nin bu paylaşımı 'suç kastı olmaksızın hareket etme niyetiyle olmaksızın' yazdığını; yazarken de mensubu olduğum partinin Ankara'da yapılan genel kurulunda Genel Başkanın kullandığı söz olmasından ötürü sakınca olmadığını düşünerek paylaştığını ifade etti. Dolayısı ile fiili olarak bu eylemin muhatabı da ben değilim."

"Devlet büyüklerine, Cumhurbaşkanı'na hakaret kastı yoktur." diye devam eden Sözlü, "Çoğu zaman sahada çalıştığımdan bazen o özelliklere sahip cep telefonları bazen bilgisayar aracılığıyla sosyal medya hesaplarından bu arkadaşların bana ait yazıları, paylaşımları yapmaktadır. Bunlardan eş zamanlı haberdar olma durumum genelikle olmuyor. Bu olayda da zaten hakkımda dava açıldığına ilişkin davetiyenin gelmesinden sonra bu paylaşımdan farkına vardım. Gerekirse bu husus kendisinden de dinlenebilir. Suçsuzum, beraatimi isterim. Fiilen 16 yılı geride bırakan bir siyasetçi ve belediye başkanı olarak böyle bir kastım kesinlikle zaten olamaz." dedi.

'BU PAYLAŞIMI BİZZAT BEN YAPTIM'

Tanık olarak dinlenen Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu'nda görevli Lütfi Küpeli ise duruşmada okunan Sözlü'nün savunmasını kabul etti. Küpeli, şöyle devam etti: "Başkanın değişik sosyal medya hesapları vardır. Bu hesaplardan çalışmalarla ilgili takipçilere paylaşımları bizatihi bizler yapardık. Bunlardan eş zamanlı olarak haberdar olup olmadığını bilmiyorum. Ancak kendisi genellikle Twitter hesabını daha yoğun kullanmaktadır. O tarihte instegram hesabını daha tam kullanmıyordu. Bu nedenle yaptığım paylaşımdan aynı anda haberdar olduğunu sanmıyorum. Bu paylaşımı bizzat ben yaptım. Hakaret kastı olmaksızın tamimiyle eleştiri nedeniyle; hatta MHP Genel Başkanı'nın Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma içeriklerinden yararlanarak bu paylaşımı yaptım. Sonradan Başkanımız haberdar olur olmaz uyarmasıyla hemen kaldırdık. Suç kastım yoktur."

Duruşma sonrası mahkeme hakimi, söz konusu paylaşımı yaptığını belirten Lütfi Küpeli hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Küpeli hakkında davanın açılması halinde dosyanın bu davayla birleştirilmesini isteyen hakim, duruşmayı erteledi. CİHAN
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü 'Cumhurbaşkanı'na... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER