"BYEGM Genel Müdürü 'Ekrem Dumanlı'ya sürekli basın kartı verme' dedi"


Sürekli basın kartı taşımaya hak kazanan kendilerine kartları kendilerine verilmeyen 94 gazetecinin yaşadığı mağduriyetin arkasındaki nedenin Ekrem Dumanlı isminden kaynaklandığı ifade edildi. Basın Kartı Komisyonu eski Başkanı Turgay Olcayto, BYEGM Genel Müdürü Haşimi ile aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı; "Bana dedi ki, 'Turgay ağabey, sen komisyon başkanısın, sen halledersin. Bu adama verme. Ben de öbürlerini imzalıyım'. 'Öyle şey olur mu?' dedim. Komisyon vermiş, biz bu komisyonun hiçbir kararını değiştirmeyiz"

Aralık 2014'de mesleklerinde 20 yılı dolduran ve 'sürekli basın kartı' almaya hak kazanan 94 tecrübeli gazetecinin kartları hiçbir gerekçe gösterilmeden engellendi. Cüneyt Özdemir, Murat Yetkin, Ekrem Dumanlı, Kezban Bülbül, Abdülhamit Bilici, Ali Akel, Murat Öztek, Kemal Yurteri gibi gazetecilerin sürekli basın kartları Basın Kartı Komisyonu'ndan geçmesine rağmen Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Cemalettin Haşimi tarafından onaylanmadı. Sürekli basın kartların 94 isme hak etmelerine rağmen verilmemesinin arkasındaki gerçek nedenin Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı olduğu ortaya çıktı. Basın Kartı Komisyonu eski Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, BYEGM Genel Müdürü Haşimi ile aralarında geçen çarpıcı diyaloğu ve yaşanan süreci anlattı.

'TURGAY ABİ, SEN BAŞKANSIN, SEN HALLEDERSİN'

Ankara'da düzenlenen basın toplantısında Aralık 2014'te yapılan Basın Kartları Komisyon toplantısında bir basın patronun sadece ad ve soyadı ile sürekli basın kartı müracaatında bulunduğu ve ticari sicil gibi herhangi bir evrakın olmamasından dolayı reddettiklerini söyleyen komisyonun eski bir üyesinin bu sözleri üzerine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Baskın Kartı Yönetmeliği'nde değişikliğe gidilmesi ile sonuçlanan sürecin altındaki gerçek nedenini izah etti. Olcayto, "Yok, sadece oradan değil. Asıl mesele biliyorsunuz; Ekrem Dumanlı. Orada şöyle bir şey var; Dosyanın içine konulması CD boş çıktı. Oysa listede adı vardı. Ben başkan olarak dedim ki 'dosyayı getirin o zaman'. Madem CD yok. Hatta orada çok dürüst çalışanlardan bir arkadaş kulaklarına kadar kızardı, 'abi, gelecek toplantıya bıraksak falan'. 'Olur mu, listede adı var' dedim. Telaşla aşağıdan dosyayı getirdi, dosyaya baktım adam (Ekrem Dumanlı) 22 yıl olmuş çalışma süresi. Sonra genel müdürle bir görüşmemiz oldu İstanbul'a geldiğinde. Bana dedi ki, 'Ya Turgay ağabey, sen komisyon başkanısın, sen halledersin. Bu adama verme. Ben de öbürlerini imzalıyım'. 'Öyle şey olur mu?' dedim. Komisyon vermiş, biz bu komisyonun hiçbir kararını değiştirmeyiz. Ama senin yetkin var. Eğer elinde belge varsa açıklarsın belgeyi 'buna vermiyorum' dersin. Nasıl bazılarını kullanıyorsun inisiyatiflerini. Vermezsin, o da sana dava açar, siz uğraşırsınız. Ama bizi ilgilendirmez. Komisyon olarak kararımızı vermişiz. Bakmışız, o iş bitmiş' dedim." ifadelerini kullandı.

'YÖNETMELİK TASLAĞINI GÖNDERMEYE KALMADI, KENDİSİ AÇIKLADI'

BYEGM Genel Müdürü'nün 'hazırlamıştık, keşke yönetmeliği çıkartsaydım bu işler olmazdı' dediğini ifade eden Olcayto, "Gönder bakalım dedim. Göndermeye kalmadı kendisi (yeni yönetmeliği) açıkladı. Oysa önceki Genel Müdür Murat Karakaya, gerçekten böyle bir hazırlık yapıyordu. Ama hiç böyle bir şey değildi. Biliyorum, çünkü bizimle görüşüyordu. Sürekli temasını eksik etmiyordu." dedi.

'YUKARDAN ALDIĞI DİREKTİFİ UYGULUYOR'

Bir soru üzerine Olcayto BYEGM Genel Müdürü Haşimi'in kendisinden 'bu işi halledin' uyarısı yapıldığını ifade eden Olcayto, "Yani 'Ekrem Dumanlı'ya vermeyin' diyor, 'diğerlerini konuşalım'. Yeni Genel Müdürün o kadar çok işi var ki, kendisi de söylüyor; 'Ben Genel Müdürlüğ'e bile uğramıyorum'. Çünkü hakikaten başbakanın danışmanı…Yani ben onda bir kusur da bulmuyorum. Kusur derken kusur var elbette. Ama, yukardan direktif alıyor. Yukardan aldığı direktifi uyguluyor, o kadar. Çünkü bilmesine imkân yok. 4 Aralık'taki (2014) toplantıya ilk defa genel müdür olarak giriyor. Zaten bir hafta önce tayin edilmişti. Onun için bu konuları bilmesi, toparlaması mümkün değil. Dışarıdan, talimat alıyor, yukardan. Başbakanlık çevrelerinden aldığı talimatları uyguluyor." değerlendirmesinde bulundu.

SADECE BAŞKANINA DEĞİL, ÜYELERE DE 'DUMANLI'YA VERMEYİN' TELKİNİNDE BULUNULMUŞ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise sadece komisyon başkanına değil komisyon üyelerine de benzer yönde telkinlerin geldiğini ifade ederek "Sadece Sayın Başkan'a değil, bizlere de yani komisyon üyelerine de bu komisyonun tekrar toplanabilmesi için 'Dumanlı'nın bizim istemediğimiz olaylar' düzeltilmesi halinde hemen bir hafta içerisinde toplantı yapıp bunların 'düzeltilmesi' için bizlere teklif yapıldı. Ama biz dedik ki, 'alınan bir karar var, önce onu uygulayın, ondan sonra düşünelim'. Baktılar bizim kararlılığımız sonrasında da bu yönetmelik değişikliğine gittiler." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber "BYEGM Genel Müdürü 'Ekrem Dumanlı'ya sürekli basın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER