Çakmak: Apollon Tapınağı'da paslı demir görüntüleri görmek istemiyoruz


DSP Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Çakmak, her yıl 6 milyon turistin ziyaret ettiği dünyaca ünlü Apollon Tapınağı'nda paslanmış demir görüntülerinin Türk turizmi açısında utanç verici bir durum olduğunu söyledi.

Side'nin dünya turizmin marka destinasyonu olduğunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da yurtdışı turizm fuarı tanıtımlarında bunu başta Apollon Tapınağı olmak üzere farklı tarihi eserlerle gösterdiğini belirten Çakmak, "Eski Bakan Ertuğrul Günay'dan sonra Side restorasyon ve onarım çalışmaları yalnızlığa terk edildi. Apollon Tapınağı tabanındaki beton görüntüleri ve paslanmış kirli demir görüntüleri ile 3 defa bakanlığa yazı yazmamıza rağmen bir değişiklik olmadı. Değişiklik sadece kültür ve turizm bakanlarında oldu. Günay'dan sonra Ömer Çelik geldi, o gitti Yalçın Topçu geldi, o da gitti Mahir Ünal geldi. Bakanlar gelip gitti ama Apollon Tapınağı'ndaki paslı demir görüntüleri gitmedi." dedi.

Bakanlığın geçen sene Side Antik Kent kazı ve restorasyon çalışmaları için 110 bin lira ayırmasının üzüntü verici olduğunu belirten Çakmak, bu para ile 1947 yılından bu yana kazı çalışması yapılan bir tarihi ören yerinde ciddi anlamda çalışma yapmanın çok zor olduğunun altını çizdi. Ülkede cari açığı kapatmada turizm gelirlerinin önemli olduğunun altını çizen Çakmak, "Hükümet 2023'te 50 milyon turiste karşı 50 milyar dolar turizm gelirini sürekli söylüyor. Fakat turizmin ana unsurunu olan tarihi ören yerlerini restorasyon ve kazı çalışmaları için yeterli kaynak ayırmıyor. Türk turizminin gözdesi olan Apollon Tapınağı'nın sütunları 1970'lerin teknolojisine göre ayağa kaldırıldığı için sütunlar arasından dışarı çıkan paslı ve kirli demir görüntülerinin kapatılmaması üzüntü verici. Turistlerin yoğun ziyaret ettiği Devlet Agorası'nda bulunan bazı tarihi eserler harç direk üzerine yerleştirme ile basit ve biçimsiz görünüm arz ediyor. Bakanlığın turizme kültürle birlikte bakması gerekir. Kültürün olmadığı bir yerde uzun vadeli turizm de olmaz. Umudumuz 2016'da Apollon Tapınağı'nın restorasyona alınması." temennisinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Çakmak: Apollon Tapınağı'da paslı demir görüntüleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER