Campell: Kunduz'daki hastane saldırısı insancıl bir hata idi


Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General John Campbell, ABD savaş uçağının hedef aldığı Uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) hastanesinin yanlışlıkla vurulduğunu belirti.

Campell geçtiğimiz aylarda ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayetinde vurulan söz konusu hastane soruşturmasının sonuçlarını duyurdu. Campell saldırının hedefinde Taliban'ın elinde olan Kunduz Emniyet Müdürlüğü olduğunu ifade etti. Hastanenin söz konusu binanın yakınında olduğunu için ABD koordinatörlerin hava şartları ve teknik arızalardan dolayı asıl hedefi teşhis edemeyip yanlışlıkla vurduklarını beyan etti.

Campell, "ABD güçleri, Afgan ortaklarımız tarafından sağlanan bilgilere güvenmişler. Ancak ABD'li koordinatörler Emniyet Müdürlüğü binası ve yakınındaki hastaneyi ayıramamışlar. Saldırı hedefinde hastane yoktu. Bu bir insancıl hata." diyerek saldırının yanlışlıkla meydana geldiğine vurgu yaptı.

Kunduz'daki çatışmalarda Taliban'ın geri çekilmesine ABD güçlerinin katkı sağladığının altını çizen Campell, hastane saldırısından sonra bazı ABD özel kuvvetler personelinin görevlerinden alındığını kaydetti.

Campell, soruşturmanın sonuçlarını başta Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai olmak üzere yetkililerle paylaşılacağını bildirdi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Ahmedzai, ABD ordusu tarafından tamamlanan soruşturmadan memnuniyet duyduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada saldırıda tahrip olan hastanenin ABD tarafından tekrar yapılacağı ve ölenler için tazminat ödeyeceği de ifade edildi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz şehrinde Taliban milisleriyle çatışan Afgan güçlerine destek veren ABD savaş uçakları, 3 Ekim 'de söz konusu hastaneyi vurmuştu. Saldırıda 12'si MSF personeli toplam 21 kişi hayatını kaybetmiş, 28 kişi de yaralanmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Campell: Kunduz'daki hastane saldırısı insancıl bir hata idi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER