Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi talep edildi


MİT TIR'larında silah taşındığına dair görüntüleri yayınladıkları gerekçesiyle tutuklanan ve haklarında iddianame düzenlenen Can Dündar ile Erdem Gül'ün iddianamenin kabul kararıyla birlikte tahliye edilmesi istendi.

Dündar ve Gül'ün avukatları Bülent Utku, Akın Atalay, Tora Pekin ve Abbas Yalçın, iddianamenin gönderildiği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verdi.

İddianameyi basından öğrendiklerini belirten avukatlar, Dündar'a yöneltilen suçlamaların bir haber, 2 röportaj ve 54 köşe yazısından ibaret olduğunu gördüklerini kaydetti.

Müvekkilleri hakkında suç teşkil eden eylemin sadece yayın eylemi olduğunu ifade eden avukatlar, "İddianamede başkaca bir eylem iddiası yoktur. Bilindiği gibi ceza hukuku niyetlerle, fikirlerle değil eylemlerle ilgilidir. Eylemi cezalandırır." dedi.

Erdem Gül'e yöneltilen suçlamaların ise kendisinin yazdığı 2 haber ile aslında Gül'ün yazmadığı açıkça belli olan bir başlık olduğu ifade edildi.

Dündar ve Gül'ün farklı tarihlerdeki birer haberleri dışındaki köşe yazıları ve diğer haberlerin ne maksatla iddianameye konulduğunun açıklanmadığını belirten avukatlar, "Anlaşılan odur ki, esasen dava konusu yapılan yalnızca iki haberdir. Suçun basın yoluyla işlenmiş ve basın kanununun 26. maddesi uyarınca davanın süresinde açılmamış olması nedeniyle düşme kararı verileceği endişesiyle suçlamayla ilgisiz haber ve yazılar da herhangi bir açıklamaya yer verilmeden, soyut olarak iddianameye eklenmiştir." dedi.

Dilekçede, 473 sayfalık iddianamenin sadece 3 sayfasında Dündar ve Gül'e yöneltilen suçlama ve eyleme değinildiği vurgulandı.

Avukatlar, müvekkillerinin, gazetecilik mesleğinin ve basın özgürlüğünün daha fazla mağdur edilmemesi için tensiple birlikte tahliye kararı verilmesini talep etti.

İddianamede Dündar ve Gül için 'silahlı terör örgütüne üye olmak, siyasi veya askeri casusluk ve devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklamak' suçlarından bir kez ağırlaştırılmış, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi talep edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER