Çin'de valiye yolsuzluktan 16 yıl hapis

Çin'de valiye yolsuzluktan 16 yıl hapis

Çin'in Guizhou eyaletinin Zunyi şehrinin eski valisi Liao Shaohua'ya, rüşvet almak ve yetkisini kötüye kullanmaktan 16 yıl hapis cezası verildi.

Çin medyasına göre, Shaanxi eyaletinin merkezi Xian şehrindeki mahkeme, Liao'un 210 bin dolarlık mal varlığına da el konulmasına karar verdi. Liao, Zunyi şehrinin valisi iken 2013 yılında hakkında inceleme başlatılmıştı.

Mahkeme kararına göre Liao, 2004-2012 yılları arasında Liupanshui şehri valisi ve Qiandongnan bölgesi parti sekreteri iken 13,3 milyon yuan (2,2 milyon dolar) rüşvet aldı. Liao'un ayrıca yetkisini kötüye kullanması neticesinde mali fonlarda da 510 bin dolar zarar oluştuğu da ileri sürüldü. Mahkeme, Liao'un suçunu kabul ettiğini bildirdi.

Çin medyasına göre Liao, ülkede sürdürülen yolsuzluk operasyonlarında yolsuzluğa bulaşmış üst düzey yetkililer için kullanılan 'kaplanlar' tabiri içinde yer alıyordu.

Çin'de 2012 yılında eyalet ve bölgelere yolsuzluklara bulaşan yetkilileri araştırmak için müfettişler gönderilmişti. Özellikle 75 milyon üyesi bulunan iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) üyelerinin bulaştığı yolsuzluklar, partinin kredisinin halkın gözünde büyük oranda değer kaybetmesine neden olmuştu. Bu durum da Cumhurbaşkanı Xi Jinping'i adım atmaya itmişti.

'KAFESLENEN EN BÜYÜK KAPLAN'A AYRICALIK YOK

Öte yandan ülkede, İngilizce yayımlanan devlet gazetelerinden China Daily'nin haberinde, hakkında yolsuzluktan dolayı geçtiğimiz günlerde dava açılan en üst düzey yetkili Zhou Yongkang'ın davasının gelecekteki tüm yolsuzluk davalarına örnek teşkil edeceği belirtildi.

Zhou'un yargılanma sürecinde, kendisine ayrıcalık tanınmayacağını ve yargılama sürecinin yasalar çerçevesinde ele alınacağı vurgulanan haberde, ülkeyi yöneten birkaç kişiden oluşan 'politburo' daimi komitesinin eski daimi üyesi Zhou'dan da yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 'kafeslenen en büyük kaplan' olarak bahsedildi.

Görevde olduğu süre içinde ülkenin istihbaratı, içişleri ve yargısından sorumlu olması nedeniyle 'Güvenlik Çarı' olarak da adlandırılan Zhou'un yargılanması sırasında, nüfuzunu kullanabileceği yorumları yapılıyordu.

Temmuz ayında hakkında soruşturma başlatılan Zou, ÇKP'den ihraç edildiği Aralık ayından itibaren göz hapsinde tutuluyordu. Zhou Yongkang'ın ve ailesinin 90 milyar yuan (14,5 milyar dolar) değerindeki mal varlığına da el konulmuştu. Zhou'nun 300'den fazla akrabası ve yandaşının da gözaltına alındığı ya da sorgulandığı söyleniyor.

Zhou'un kariyeri Çin Petrol ve Doğalgaz Şirketi'nin Genel Müdür Yardımcılığı ile başlamıştı. Sonrasında ise Zhou, ÇKP Sichuan Eyalet Komitesi Sekreterliği, ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyeliği, Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, Çin Devlet Konseyi üyeliği ve ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi üyeliği görevlerinde bulunmuştu.

Öte yandan, ülkede yolsuzluk ve rüşvet operasyonları hemen her alan yayılmış durumda. Çin'de, devlete ait üç petrol devi şirketinin bazı üst düzey yetkilileri hakkında da yolsuzluk soruşturması yapılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'de valiye yolsuzluktan 16 yıl hapis Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER