Çin'den gelişmiş ülkelere 'iklim değişikliği' sözünü tutma çağrısı


Çin, gelişmiş ülkelerin 2020 yılına kadar her yıl 100 milyar dolar sermaye sağlama sözünü yerine getirmeleri çağrısı yaptı.

ABD ziyaretinin ardından Birleşmiş Milletler'in (BM) New York'taki genel merkezinde düzenlenen BM İklim Değişikliği Liderler Buluşması'na katılan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği için verdiği sözü tutmalarını istedi.

30'dan fazla ülke ve uluslararası örgütün liderlerinin katıldığı toplantıda Xi, Fransa'nın başkenti Paris'te yıl sonunda yapılacak BM iklim değişikliği konferansının dünyadaki düşük karbonlu gelişmeye ışık tutacağını söyledi. Paris'te varılacak anlaşmanın, özellikle "ortak, ancak farklı sorumluluk" ilkesine uymasının önemine değinen Xi, gelişmiş ülkelerin 2020 yılına kadar her yıl 100 milyar dolarlık sermaye sağlama sözünü, yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

Çin medyasına göre, gelişmiş ülkeler, iklim değişikliğiyle ilgili olarak sadece söz veriyor; ancak, uygulama safhasında adım atmıyor. Çin ise bu konuda aktif ve sorumlu davranıyor.

ÇİN, 2020 YILINA KADAR KARBON BOŞALTIMINI YÜZDE 45 AZALTACAK

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Xi, ülkesinin 2014 yılındaki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) birim karbon boşaltımının 2005 yılına göre yüzde 33,8 oranında azaldığına dikkat çektikten sonra, bu rakamın 2020 yılına kadar yüzde 40-45'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Konuşmasında ayrıca, ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmede, iklim değişikliği ile mücadelede ortak karar aldıklarını hatırlatan Xi, iklim değişikliği konusunda Güney-Güney işbirliği fonunu en kısa zamanda hayata geçirmeye çalışacaklarını, yine dünyanın diğer ülkeleriyle de kısa süre içinde etkin işbirliği yapacaklarını kaydetti.
ABD, Yeşil İklim Fonu'na 3 milyar dolar bağışlama, Çin ise 20 milyar yuan ayırarak Güney Güney İşbirliği Fonu'nu oluşturma taahhüdünde bulundu.

Xi ve Obama görüşmesinin ardından yayınlanan ortak bildiride, ABD Yeşil İklim Fonu'na 3 milyar dolar, Çin ise 20 milyar yuan (3,2 milyar dolar ) ayırma kararı aldı. İki ülke ayrıca, Güney-Güney İşbirliği Fonu'nu oluşturma taahhüdünde bulundu.

Ortak bildiride ayrıca Çin'in, 2030 yılına kadar, GSYİH'nın birim başına karbondioksit boşaltımını 2005 yılına göre yüzde 60-65 düşürmesi kararlaştırıldı.

Öte yandan Xi'nin temaslarında, Çin'in, gelişmemiş ülkelerin borçlarını iptal edeceği ve bu ülkelere 2 milyar dolarlık kalkınma yardımı yapacağı da duyurulmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'den gelişmiş ülkelere 'iklim değişikliği' sözünü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER