Çipras, Merkel ve Erdoğan mülteciler için Ege'de buluşacak


Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, mülteci krizini yakından görmeleri için Yunan Başbakan Aleksis Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 2016 başında Ege'de ağırlamayı planladıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, özel Mega TV kanalına verdiği röportajda Yunanistan, Almanya ve Türkiye liderlerini Ege'de mülteci krizini yakından görmeleri için 'mini bir zirve'de bir araya getirmeyi plandıklarını söyledi.

Yunan Bakan, 3 ülkenin de mülteciler konusunu yakından izlediklerini belirterek "Merkel ve Erdoğan'ı Hios'a (Sakız) davet ederek inisiyatif alacağız. Sonrasında İzmir'e geçerek her iki tarafı da görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Davetin kendileri tarafından yapılacağını ancak tarihin henüz belirlenmediğini söyleyen Kotzias, "Üçlü zirvenin Şubat başında yapılacağını tahmin ediyorum. Hedef üçüncü tarafları arabulucu yapmadan Türkiye ile doğrudan görüşülmesi." dedi.

İlgili liderlerin daveti kabul edip etmediklerine ilişkin bir soruya "Evet" diyen Kotzias, "Sakız Adası'nda bir araya gelip deniz yoluyla İzmir'e hep birlikte geçmeyi planlıyoruz. Böylece Ege'nin iki kıyısını da görebileceğiz." dedi.

Dışişleri Bakanı 'mini zirve' olarak tanımladığı görüşme için henüz tarih belirlenmediğini söyledi ancak "Şubat ayı başında olabilir" yorumunu yaptı.

Başbakan Çipras'ın Cuma günü parlamentoda yaptığı konuşmada AB-Türkiye arasında yapılan anlaşmanın kağıt üzerinde kalabileceğine ilişkin endişelerini hazırlatan bir başka soru üzerine Kotzias, "Avrupalılar, mülteciler konusunda aldıkları kararlara uymuyorlar." dedi. AB'nin Yunanistan'dan 150 bin mülteciyi alacağını açıkladığını anlatan Kotzias, 'Lüksemburg sadece 30 kişi aldı. İtalya'dan 100 bin alacağız dediler 176 kişi aldılar." ifadelerini kullandı. Yunan bakan, Yunanistan'ın yıl boyunca mülteciler için doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 2 milyar Euro harcama yaptığını hesapladıklarını da söyledi.

Mülteciler konusunda inisiyatifi elden bırakmak istemeyen Atina, daha önce de Çipras'ın eşlik ettiği Avusturya Başbakanı Faymann ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz gibi AB liderlerini Midilli Adası'nda misafir etmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Çipras, Merkel ve Erdoğan mülteciler için Ege'de buluşacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER