Çıtırık: İktidar 'bizden olan, olmayan' şeklinde toplumu ikiye ayırmıştır


Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, "Türkiye'de 13 yıldır iktidarda olan siyasi partinin özellikle son 3 yılda temel hak ve özgürlükleri askıya alındığını, iş güvenliğinin kalmadığını görüyoruz. İktidar 'bizden olan, olmayan' şeklinde toplumu ikiye ayırmıştır." dedi.

Avrupa Güvenliği ve İşbirliği (AGİT) Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti üyeleri Veronigue Lassere-Fy ve Bosko Milovic, Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık'ı ziyaret etti.

Milovic, yaklaşan 1 Kasım genel seçimi, seçim güvenliği ve sandık hukuku konularında görüşlerini aldı. Görüşmede Çıtırık, Türkiye'de 7 Haziran seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'ya aykırı davrandığını, hem AK Parti'ye oy istediğini hem de Genel Başkanı gibi miting yaptığını hatırlattı. Adana'da o günlerde Vatan Partisi Adana İl Başkanlığı'nın Seyhan Birinci İlçe Seçim Kurulu'ndan miting için 29 Mayıs 2015 günü Uğur Mumcu Meydanı'nın tahsisini istediğini belirten Çıtırık, 15 Mayıs'ta ise Adana Valiliği'nin İlçe Seçim Kurulu'na 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düzenleyeceği halkla buluşma programından dolayı sözü edilen meydanın herhangi bir siyasi parti faaliyeti için tahsis yapılmamasını talep ettiğini kaydetti. Çıtırık, "İlçe Seçim Kurulu kendilerinin siyasi partilerin istedikleri tarihleri değiştirme veya reddetme yetkileri olmadığı gerekçesiyle, Adana Valiliği'nin talebini reddetmişti. Ancak İl Seçim Kurulu, Seyhan Birinci İlçe Seçim Kurulu'nun 2015/14 nolu ret kararını iptal ederek, Valiliğin talebinin uygunluğuna karar vermişti. Miting saatini değiştirilerek 'ne şiş yansın, ne kebap yansın' cinsinden bir karara imza atılmıştır." diye konuştu.

Adana'da muhalefet partilerinin seçim güvenliği ve sandık hukukuna yönelik görev verdikleri insanları meslek içi eğitimden geçirdiklerini anlatan Çıtırık, kendilerinin de 200'ün üzerinde avukatla seçimde görev aldıklarını ve herhangi bir seçim huzursuzluğu yaşanmadığını vurguladı.

14 Ekim 2015 Çarşamba günü saat 15.00'da konularında uzmanların katılacağı 'Seçim Güvenliği ve Sandık Hukuku' konulu paneli gerçekleştireceklerini açıklayan Çıtırık, seçimlerin sandığa doğru bir şekilde yansıması için Baro olarak yasalar doğrultusunda gözlemci veya müdahil olarak görev aldıklarını bildirdi. Çıtırık, "Amacımız etkili ve sorumlu yurttaşlık bilincini oluşturmaktır. Seçimler olup bittikten sonra oylar doğru bir şekilde tahlil ediliyor mu o takip edilmeli. Yurttaş yakınmayacak. Yani 'siyasi iktidar hile yapıyor' o zaman oyunu takip edip hile yaptırmayacaksınız." şeklinde konuştu.

'Meslektaşlarınıza baskı oluyor mu?' şeklindeki bir soruya Adana Baro Başkanı Çıtırık, şöyle devam etti: "Türkiye'de 13 yıldır iktidarda olan siyasi partinin özellikle son 3 yılda temel hak ve özgürlükleri askıya alındığını, iş güvenliğinin kalmadığını görüyoruz. İktidar 'bizden olan, olmayan' şeklinde toplumu ikiye ayırmıştır. Farklı talepleri olan insanlara tahammül sabrı kalmamıştır. Yeri geldiğinde yargıyı da arkasına almıştır. Çok ciddi bir şekilde ifade özgürlüğü ortadan kalkmıştır. AKP Milletvekili ve Gençlik Kolları Başkanı'nın Hürriyet gazetesine saldırısı, Ahmet Hakan'a evinin önünde yapılan saldırı, çeşitli medya kuruluşlarının yayınlarının engellenmesi vahimdir. Siyasi iktidarın bir ayrışım yönü vardır. Kaçak Saray'ın sakinin kullandığı dil ayrıştıran bir dildir. Eleştiri hakkı elimizden alınıp, üzülerek belirtmek gerekirse 'padişahımız çok yaşa' anlayışı topluma yerleşmiştir. Muhaliflerin tasfiye edildiği, çok ciddi baskıların her yönüyle kendilerine hissettirildiği, toplumun her alanında korku imparatorluğu ve gözdağı verildiği görülmektedir."

Çıtırık, Adana'da da 2014 Ekim ayında da Azadiya Welat gazetesinin dağıtıcısı Kadir Bağdu'nın da silahlı saldırı sonucunda vefat ettiğini ve olayın halen aydınlatılamadığına da dikkat çekti.

Adana'nın doğu ve güneydoğu bölgesinden göç aldığına işaret eden Çıtırık,"Biz kimsenin ötekileştirilmediği, farklılıkların da kendilerini ifade edebilme, geleneklerini yaşatabilme gibi özgürlüklerin önünün açılması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda bir yeni Anayasa oluşturulmasını istiyoruz. Toplumda etnik kökenler kaşınmamalı." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Çıtırık: İktidar 'bizden olan, olmayan' şeklinde toplumu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER