Çocuklarına cep telefonu alan anne-babalar kurallarda anlaşmalı


'Schau Hin!" adlı inisiyatif, çocukları için cep telefonu alacak anne-babaları bu haberleşme aracının kullanılmasında gözetilecek kurallar konusunda uyardı. Çocukların medya araçlarını doğru kullanmaları konusunda danışmanlık hizmetleri veren kuruluşa göre anne-babaların bu kuralları çocuklarıyla birlikte koyması gerekiyor. Ancak öncelikle cep telefonu sahip olma yaşına dikkat çeken 'Schau Hin!', 9 yaşındaki çocuklar için cep telefonunu mantıklı buluyor. Okul hayli uzaksa daha küçük yaştakiler de cep telefonu sahibi olabilir.

'Schau Hin!' yetkilileri sadece cep telefon sahip olmada değil, hangi cep telefonuna sahip olunacağında da belli bir olgunluk şartı arıyor. Buna göre çocuğun normal bir cep telefonuna veya akıllı cep telefonuna sahip olması konusunda anne-babaların dikkatli davranması gerekiyor. Kuruluşun uzmanlarından Kristin Langer'e göre çocuklar akıllı cep telefonunu kullanmak için en az 11 yaşında olmalı. Zira ancak bu yaştaki çocuklar cep telefonu giderlerini ödemek zorunda olan anne-babaları ile empati kurabilirler.

Bununla birlikte Langer, anne-babalara Prepaid tarifeleri veya masraf sınırları dar olan sözleşme ile telefon almalarını tavsiye ediyor. Uzmanlara göre telefonun kullanıma hazır hale getirilmesi ve gerekli programların yüklenmesi de çocukla birlikte yapılmalı ve her bir işlem izah edilmedi. Bu sayede çocuğun belli fonksiyonları belli bir şuurla kullanmasını sağlamalı. Akıllı telefonlarda ise internet ve Bluetooth gibi imkanların devre dışı bırakılması, güvenlik ayarlarının aktive edilmesi ve çocukları koruyan uygulamaların kurulması tavsiye ediliyor.

'Schau Hin!' cep telefonu kullanıma hazır hale geldikten sonra çocukla bazı anlaşmalara varmanın da önemli olduğuna vurgu yapıyor. Örneğin ev ödevi ve yemek esnasında cep telefonu kullanmamak gibi. Ancak kuruluşun uzmanlarına göre çocukların bu kurala uyması için anne-babanın da örnek davranış sergilemesi gerekiyor. Eğer anne-babalar sms mesajlarına hemen cevap vermez, zamanı gelince yazar veya telefon açarlarsa çocuk da bu kuralı görerek öğrenmiş olur.

Aynı şekilde cep telefonları uyumadan önce ailece bir yere bırakılırsa, bu çocuğun cep telefonunu kullanma kültürü geliştirmesi açısından önemli bir adım olur. Aynısı kişisel bilgilerin cep telefonu üzerinden paylaşılmamasında da geçerli. Anne-babaların çocuklarıyla cep telefonunu okulda nasıl kullanacaklarına dair de anlaşmaya varması gerekiyor. Uzmanlar, cep telefonunun okuldayken sessize alınmasını, sınav günlerinde ise okula götürülmemesini tavsiye ediyor.

Cep telefonunun kullanımı konusuna öğretmenleri de dâhil etmek ve sadece yasak değil, imkân ve cezaların da içinde olacağı kuralları belirlemek gerekiyor. Konu başlıkları arasında ise masraflar, kişisel bilgiler, telif hakkı ve internet üzerinden baskı mutlaka yer almalı. CİHAN
<< Önceki Haber Çocuklarına cep telefonu alan anne-babalar kurallarda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER