Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları Elçi cinayetinin aydınlatılması istendi


Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dondurucu soğuğa rağmen bir araya gelen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları, Diyarbakır'da öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmasını ve bunu yapanların biran önce yargı önüne çıkarılması istendi.

Sanat Sokağı'nda açıklama yapan İHD temsilcisi Muhyettin Önal, "Tüm duyarlı çevrelere sesleniyoruz. Başka elçilerin ölmemesi ve çatışmasızlık ortamının sağlanması için elinizi değil gövdenizi taşın altına bırakmanızı istiyoruz. Hükümete ve PKK yetkililerine sesleniyoruz. Bir an önce bu çatışmayı sonlandırın. Çünkü çatışmanın, ölümün, şiddetin, gözyaşının hiç kimseye bir faydası yoktur. Hiçbir problem silahla, çatışmayla çözülmez. Barışın, birliğin, beraberliğin yolu diyalog ve müzakerelerdir. Barış elçisini katledenler iyi bilsinler ki biz insan hakları savunucuları ve Tahir Elçi'nin yoldaşları olarak Elçi'nin bıraktığı yerden devam edeceğiz ve onun barış yolundan hiçbir zaman ayrılmayacağız." dedi.

Önal, "Tahir Elçi, kalıcı ateşkes ve barış istediği için katledildi. Burdan katledenleri kınıyor, Kürt halkına, Elçi'nin ailesine, sevenlerine ve insan hakları camiasına başsağlığı diliyoruz. Tahir Elçi, 1990'lardan beri faili meçhul cinayetlere karşı mücadele etmiş, korkusuz ve tutarlı bir özgürlük savaşçısıydı. Kürt halkının özgürlük mücadelesine kendini adamıştı. Baro Başkanı olarak yaptığı mücadelenin büyük etkisi vardı." dedi.

Önal, "Ülkemizde yaklaşık 40 yıl yıldır süren bir çatışma vardır. Özellikle 90'lı yıllarda binlerce köy yakıldı boşaltıldı, yüzlerce insan cezaevlerine atıldı ve binlerce insan çeşitli işkencelerden geçirildi. 20 bine yakın faili meçhul ve genel anlamda 50 bine yakın insanımızın öldü. Ne çözüldü? Bu faili meçhul cinayetleri yapan ve yaptıran kaç kişi cezaevinde? Hani barış gelecekti , hani anneler ağlamayacaktı." şeklinde konuştu.

Önal'ın ardından söz alan kayıp yakınlarından Velat Sarıtaş, Tahir Elçi'nin ülkeye barış getirmek için mücadele ettiğini belirterek, "Öldürmekle barış elçileri bitmez." dedi.

1996 yılında katledilen Abdullah Canan'ın oğlu Tayyıp Canan ise, "Tahir Elçi ile ilk tanıştığımda, 'Babamın davasında avukatımız olur musunuz' diye sordum. O da bana faili meçhule kurban giden tüm kayıpların avukatı olduğunu söyledi. Tahir Elçi hayatı boyunca, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve barış ortamının yaratılması için çaba gösterdi" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları Elçi cinayetinin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER