Davutoğlu: Mülteciler konusunda görev, BM'nin 5 daimi üyesindedir


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mülteciler ile ilgili sorunun çözümünün, Suriye'deki krizin çözülmesi ve mültecilerin ülkelerine geri dönmesi ile sağlanabileceğine belirtti. Davutoğlu, "Bu konudaki görev Türkiye, Bulgaristan ve diğer ülkelerden daha çok BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesine düşmektedir. Bugün krizin bu kadar derinleşmesinin nedenlerinin başında da BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki rejimin savaş suçlarına ve terörün baskılarına karşı açık bir karar alamamış olmasıdır." dedi.

İstanbul'da düzenlenen Küresel Göç ve Kalkınma Forumu'nun 8. Zirve Toplantısı öncesi Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, Bulgaristanlı gazetecilerin mülteci krizi ile ilgili sorusunu cevapladı. Suriyeli mültecilerin rejimin ve DEAŞ'ın saldırılarından kaçarak Türkiye'ye geldiklerini ve ülke olarak onlara kapı açmanın insanlık görevi olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'de iki milyonu aşkın Suriyeli mülteci var. Türkiye dünyada en fazla mülteci kabul eden ülke durumunda. Eğer biz bu mültecileri kabul etmemiş olsaydık insani görevimizi yapmamış olup bütün dünya tarafından eleştirilirdik. Ama bu mültecilerin arasına girmiş bazı art niyetle girmiş bazı saldırganların ya da teröristlerin girmiş olma ihtimalleri her zaman söz konusu olabilir. Bunu engelleyecek tek şey çok sağlam istihbarat ve işbirliğidir. Bunun için de başta Bulgaristan olmak üzere dost ve komşu ülkelerle istihbarat işbirliğine önem veriyoruz. Ama bunun da yetersiz kaldığı anlar olur. Nihai olarak bunu önleyecek husus Suriye'deki krizin son bulması ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmeleridir."

'GÖREV 5 DAİMİ ÜYENİNDİR'

Mültecilerin durumuna ilişkin asli görevin BM'de olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bu konudaki görev Türkiye, Bulgaristan ve diğer ülkelerden daha çok BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesine düşmektedir. Bugün krizin bu kadar derinleşmesinin nedenlerinin başında da BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki rejimin savaş suçlarına ve terörün baskılarına karşı açık bir karar alamamış olmasıdır. Ama her halükarda Türkiye ile Bulgaristan arasında bu tür güvenlik konularında yakın bir işbirliği vardır. Bu işbirliğini bugün Sayın Borisov ile birlikte daha da derinleştirmeye karar verdik." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da istihbarat servisleri arasında mülteciler konusunda güzel bir işbirliğinin söz konusu olduğunu belirterek, bu işbirliğinin sürekli ve daimi olabileceğini söyledi. Mülteciler konusundaki tavrı nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ettiklerini ve durumu Avrupalı muhataplarına aktardıklarını belirten Borisov, "Milyonların geldiği Türkiye'ye, yaptığı yardımlardan dolayı son derece değer veriyoruz. Biz kendi görüşlerimizi Avrupalı liderlere ilettik. Suriye'de güvenli bölge tesis edilmesi gerektiğini ilettik. Mültecilerin doğdukları yerlere geri dönebilmeleri için bu bölgelerin önemine değindik. Bulgaristan ile Türkiye arasındaki her türlü iş birliğini geliştirmeyi hedefledik" dedi. Borisov, Ankara'daki patlama nedeniyle taziyelerini ilettiğini de sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Mülteciler konusunda görev, BM'nin 5 daimi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER