Davutoğlu: Yatırım, hizmet, icraat, temizlik yok ama şiddet, çukur, barikat var


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu Andolu'daki bazı belediyelerin yatırımlarında vatandaşın mutluluğunu gözetmediğini söyledi. Davutoğlu, "Vatandaş hizmet bekliyor, bu beyefendiler bunu yapmak yerine çukurlar kazıyorlar, barikatlar kuruyorlar. Yatırım, hizmet, icraat, temizlik yok ama şiddet, çukur, barikat her türlü illegal yapı var." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da, Ankara Büyükşehir Belediyesi 2016 ve sonrası projelerinin tanıtımı törenine katıldı. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şehitlere baş sağlığı dileyerek başladı. Davutoğlu, Uzman Çavuş Nuh Özdemir'in Sur'da şehit olduğunu hatırlattı. Davutoğlu, "Hainler, teröristler bu mübarek beldeyi kana bulamak, bu mübarek beldede kardeşi kardeşe kırdırmak için haftalardır yoğun bir saldırı içinde. Zor şartlarda büyüdüler. Akkuş'taki evini gördünüz. Kış şartlarında eve ulaşmak bile vakit aldı. Bu sabah babası Mehmet Özdemir ile görüştüm. Nuh'un şehadeti ve Nuh ile birlikte efsaneleşen emniyet güçlerimizin yaptığı fedakarlıklar hiçbir zaman ruhumuzdan ırak olmayacak. Bir kez daha ailesine taziyelerimi sunuyorum. Nuh belki o zor şartlarda büyüdü ama yaptığı hizmetle bütün milletin gönlünde hiçbir zaman eksilmeyecek bir yer edindi. Nuh bir sembol." ifadelerini kullandı.

"36 CESEDİN VEBALİ BU TRAJEDİ KARŞISINDA SESSİZ KALAN ULUSLARARASI TOPLUMDUR"

Suriye krizinde 5 yıldır dünyanın gözünü kapadığını söyleyen Davutoğlu, dün sahile 36 kişinin bedeninin vurduğunu hatırlattı. Davutoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye olarak 2,5 milyona yaklaşan Suriyeli kardeşimizi misafir etmekten bir an dahi tereddüt etmedik. Bir an dahi acaba kıt ekonomimize ne olur diye düşünmedik. Onları zalime terk etmedik. Ama dünya suskun. Dünya bu manzaraları sadece gazete manşetlerine yansıyan fotoğraflarla anıyor. Aylan bebeğin fotoğrafı gibi. Bütün dünyaya, vicdan sahibi her insana söylüyorum. Suriye'de masum sivillerin üzerine insafsızca, barbarca bomba yağdıran Suriye rejimi ve yandaşları, Rusya da bu zulümlerin ortağı olmuştur. DEAŞ teröründen kaçan kardeşlerimizin ızdırabına artık sessiz kalınmamalıdır. Türkiye Suriye krizini tek başına göğüsleyecek sorumluluk altında değildir. Dün sahillerimize vuran 36 cesedin vebali bu trajedi karşısında sessiz kalan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdur."

"PERSONEL GİDERLERİNİN NEREYE GİTTİĞİNİ TEK TEK ARAŞTIRACAK VE HESAPLARINI SORACAĞIZ"

Bazı belediyelere ait rakamları paylaşan Davutoğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin gelirlerinin yüzde 96,7'sinin merkezi yönetimden sağlandığını bildirdi. Davutoğlu, "Gelirinin giderini karşılama oranı ise yüzde 217,7. Yani gelirinin yarısından fazlası harcanmıyor. Harcananlar da personel giderine gidiyor. Oradan da nerelere gittiğini siz tahmin edebilirisiniz. Yönetimdeki bir diğer ilginç veri de personel harcamalarıyla ilgili. Mardin Belediyesi'nin toplam giderinin yüzde 62, 6'sı personele harcanıyor. Türkiye ortalamasında bu yüzde 11,7. Bu personel ne yapıyor? Bu personel giderlerinin nereye gittiğini tek tek araştıracak ve hesaplarını soracağız." şeklinde konuştu.

"VATANDAŞ HİZMET BEKLİYOR, BU BEYEFENDİLER BUNU YAPMAK YERİNE ÇUKURLAR KAZIYORLAR"

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde yatırım giderlerinin toplam giderlerinin içinde yüzde 7 olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti :"Diğer şehirlerde yüzde 46. O zaman bu kaynaklar nereye aktarılıyor sormak gerekir. Doğu ve Güneydoğu'daki bir çok şehirde durum bu. Nusaybin kanalizasyon sorunu çözülebilirdi, Ömerli'nin içme suyu sorunu ortadan kaldırılabilirdi. Şimdi çıkmışlar 'özerklik, öz yönetim' diyorlar. Soruyoruz, özerklik diyorsun ama vatandaşa harca diye verilen paraları yatırımdan başka her şeye harcıyorsun. Vatandaş hizmet bekliyor, bu beyefendiler bunu yapmak yerine çukurlar kazıyorlar, barikatlar kuruyorlar. Sonra da sanki yerel yönetimlere daha fazla imkan tanınmış olsa daha fazla hizmet edeceklermiş gibi bir takım iddialarla ortaya çıkıyorlar. Bu şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın bunlardan hesap sormaları gerekir."

"YATIRIM, HİZMET, İCRAAT, TEMİZLİK YOK AMA ŞİDDET, ÇUKUR, BARİKAT HER TÜRLÜ İLLEGAL YAPI VAR"

Davutoğlu, şöyle devam etti :"Diyarbakır'da da, Van'da da, Hakkari'de de hemen hemen aynı benzer rakamlar var. Yatırım, hizmet, icraat, temizlik yok ama şiddet, çukur, barikat her türlü illegal yapı var. Buradan meydan okuyoruz. Önümüzdeki bir ay içinde bütün Ak Parti belediyeleri bütün perspektifleri ortaya koyup söyleyecekler. Ama bunu bütün belediyelerin yapması çağrısında bulunuyoruz. Bunların derdi imar etmek değil, bölge insanımızı mutlu yaşatmak da değil, varsa yoksa ideoloji, polemik, yalan, kara propaganda ve terör. Teröristin kazması, greyderi, kamyonu, iş makinası bunlardan. Bazıları terör örgütünün lojistik merkezi gibi çalışan bu belediyelerin yöneticileri bütün bu ihanetlerin hesabını verecekler."
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Yatırım, hizmet, icraat, temizlik yok ama... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER