Demirtaş: Demokratik eylemle bu gidişata halk kendisi bizzat 'dur' demeli


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sokağa çıkma yasaklarının derhal sona ermesi gerektiğini söyledi. Derhal normal koşullara dönüş için hükümetin aklını başına alması gerektiğini belirten Demirtaş, "Vicdanı olan herkese, bu ülkeyi seven ülkede kavga iç savaş kardeş savaşı istemeyen herkese sesini yükseltme çağrısı yapıyoruz. Halkımız bulunduğu her yerde balkonunda, penceresinde, okulda, direksiyonda, işte nerede olursa olsun tepki göstermelidir artık. Sesini yükseltmelidir. Her türlü demokratik eylemle bu gidişata halk kendisi bizzat 'dur' demelidir. Ben ülkemde savaş istemiyorum, ülkemde kardeş kavgası istemiyorum ben bunun artık son bulmasını ve müzakerelerde bu işin çözülmesini istiyorum diye herkesten sesini yükseltmesini özellikle bekliyoruz rica ediyoruz." diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) değerlendirmelerde bulundu.

Cizre'de Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'la görüştüğünü ve o görüşmedeki bilgileri aktarmak istediğini anlatan Demirtaş, "Şırnak Milletvekilimiz Sarıyıldız Cizre Kaymakamı'na da bilgi vererek 6 yaralının bulunduğu yerde yaralıları almak üzere aileleriyle birlikte hareket edecekleri bilgisini veriyor. Birkaç mesaj atıyor kaymakama ve biz milletvekili belediye başkanı 15 kişilik sivil bir heyet ailelerden oluşan bir heyetle şu mahalleden şu mahalleye şu adrese gideceğiz ve yerdeki yaralıları hastaneye teslim edeceğiz bilgisini veriyor. Buna rağmen bu 15 kişilik sivil grup milletvekilimizin de içinde bulunduğu sivil grup ateş altına alınıyor. 10 kişi yaralanıyor aralarında IMC TV kameramanı var. Hem milletvekilimi hem belediyesi başkanımız hem de sivil insanlar canını zor kurtarıyorlar ve şuanda bir bodrumdalar. Yanlarında da 10 yaralı var yaralılar kan kaybediyor hastaneye götüremiyorlar. Yaralıyı almaya gidenler ateş altına alındığı için kendileri de yaralanıyor. Cizre'de bir bodrum katında şuanda kurtarılmayı bekliyorlar." şeklinde konuştu.

İçişleri bakanı ve müsteşarıyla görüşmeler yapıldığını vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu: "Ateşin kesildiği bilgisini aldık ama ambulans gidip oradaki milletvekilimizin yanındaki 10 yaralıyı alamıyor ambulanslara izin verilmiyor. 2016 Türkiye'sinde bunlar yaşanıyor ve bizler bu parlamentoda halen demokrasi, çözüm, barış, kardeşlik nutukları atan vekilleri dinliyoruz. Böyle bir utanç olamaz. Parlamento kendi egemenliğinde olan bir ülkede bir ilçede bu kadar ağır suçlara karşı bu kadar duyarsız sorumsuz kalamaz. Eğer yaşananlara karşı bu kadar ilgisiz alakasız, düşmanca bir tutum sergileyecekse milletin parlamentosu olamaz burası. Millet sadece AKP'ye oy verenlerden ibaret değildir. Halk dediğimiz şey bir partiye oy verenlerden ibaret değildir. Başka partilere de oy verebilir hiç sandığa gitmemiş de olabilir. Siz halkın size oy vermemiş olanlarını düşman ilan edip bebeği de kadını da çocuğu da katledecek şekilde buna çanak tutup alkış tutacak bir parlamento iseniz milletle alakası olmayan bir kurumsunuz demektir."

'ÇÖZÜM DİYEN HERKES VATAN HAİNİ İLAN EDİLİYOR'

1990'larda da benzer şeyler yaşandığını vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti: "Köyler yakılırken, insanlara dışkı yedirilirken, yargısız infazlar işkenceler yapılırken Türkiye'nin batısı bundan haberdar olmadı. Yıllar sonra şunu dedi Türkiye halkı, 'meğerse 90lı yıllarda neler yaşandı biz bilemedik bunları göremedik duyamamışız, ülkemizde Kürtlere büyük haksızlıklar yapılmışta haberimiz olmamış' dediler bir dejavu şeklinde tarih tekerrür ediyor ve yeniden ağır insan hakları ihlalleri yeniden büyük suçlar gerçekleşirken bir kez daha Türkiye'nin batısı bunları duymuyor, görmüyor, basın bunun üstünü örtüyor, barış diyen herkes linç ediliyor, çözüm diyen herkes vatan haini ilan ediliyor, silahlar susmalı söz konuşmalı diyen herkes terörist ilan ediliyor. Akademisyen basın siyasetçi kim olursa olsun. Hangi alandan olursa olsun farklı bir sesin çıkmaması için olağanüstü bir devlet terörü estiriliyor. Bu devlet terörü baskısı altında toplum bir kez daha savaş politikalarına istese de istemese de destekçi haline getiriliyor."

Sokağa çıkma yasaklarının derhal kalkması gerektiğini belirten Demirtaş, "Derhal normal koşullara dönüş için hükümetin aklını başına alması gerektiğini belirtiyoruz. Herkese de vicdanı olan herkesi, bu ülkeyi seven ülkede kavga iç savaş kardeş savaşı istemeyen herkese sesini yükseltme çağrısı yapıyoruz. Halkımız bulunduğu her yerde balkonunda, penceresinde, okulda, direksiyonda, işte nerede olursa olsun tepki göstermelidir artık. Sesini yükseltmelidir. Her türlü demokratik eylemle bu gidişata halk kendisi bizzat dur demelidir. Ben ülkemde savaş istemiyorum ülkemde kardeş kavgası istemiyorum ben bunun artık son bulmasını ve müzakerelerde bu işin çözülmesini istiyorum diye herkesten sesini yükseltmesini özellikle bekliyoruz rica ediyoruz." açıklamasında bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber Demirtaş: Demokratik eylemle bu gidişata halk kendisi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER