Demirtaş: Şu anda bir partinin devleti var. Hazineyi soyup soğana çeviriyorlar

Demirtaş: Şu anda bir partinin devleti var. Hazineyi soyup soğana çeviriyorlar

HDP Gnel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Şu anda bir partinin devleti var. O partiye yakın olanlar hazineyi soyup soğana çeviriyorlar. AKP'ye oy verenler işsiz ama yukarıdakiler, yöneticilere yakın olanlar parayı dolduracak yer bulamıyorlar" dedi.

Selahattin Demirtaş, partisinin Malatya İl Başkanlığı tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi yanında düzenlenen mitingde konuşma yaptı. Konuşmasında hükümet ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eleştiriler yönelten Demirtaş, iktidar olduklarında yapmayı planladıkları çalışmalara da değindi.

'KAYISI BOL DA OLSA DON DA VURSA ÖNCE ÇİFTÇİYİ KORUYACAĞIZ'

Ülkenin iyi yönetilmediğine işaret eden Demirtaş, işsizliğe, üretimde hak edilen kazancın elde edilememesine, yanlış politikalara dikkat çekti. Ülkedeki işsiz genç sayısının arttığını belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Malatya'daki gençlerin yarısından fazlası işsiz. İş bulmakta zorlanıyor, iş bulan da karın tokluğuna, modern köle olarak çalışabiliyor. Çiftçilerin, tarlalarında, işçiler atölyede ürettikleri bu ülkenin hazine gelirinin yüzde 80'inin oluşturuyor. Bu üreten kesimin ürettiklerinin yarısı neredeyse ülkenin yüzde 1'i tarafından yeniliyor, kullanılıyor. 2002 yılında kayısının 1 kilosuyla 2 litre mazot alınabiliyordu. Bugün 1 kilo ile 1 litre mazot alınabiliyor. Kayısı fiyatı düştü, mazot fiyatı iki kat arttı. Buradaki üreticilerimiz için kayısı bol olursa ayrı bir dert, az olursa ayrı bir dert diyor. Bu da çiftçinin suçu değil. Çünkü buradaki çiftçinin sigorta ve pazarlama desteği yok. Dünyanın kayısısını üretiyorlar ama kıymetleri bilinmiyor. İktidar olursak kayısı bolda olsa donda vursa önce çiftçiyi koruyacağız. Afetler karşısında sigortasını biz ödeyeceğiz. Zararı son kuruşuna kadar karşılayacağız. Çiftçinin riski olmamalı. Malatya'da kayısı olmadığı zaman o yıl Malatyalı fukaradır. Kimse iş yapamaz. Kayısının girdileri, mazotu, gübresi ucuz olacak. Zarar olursa devlet karşılayacak. Bunların hepsi lütuf değil sizin hakkınızdır. Çünkü bu ülkeyi ayakta tutuyorsunuz."

'EVDE ÇALIŞAN KADINA SİGORTA YAPTIRACAĞIZ'

Taşeron işçilere kadro vereceklerini ifade eden Demirtaş, "Taşeron işçiyi içinde bulunduğu durumdan kurtarmanın yolu kadroya geçirmektir. En az asgari ücret 1800 TL olmalı ki insan onuruna yakışır şekilde yaşayabilmelidir. Genç arkadaşlar işsiz. Hepinize iş bulmak bizim için kolay ama iş bulana kadar cebinizde yaşam kartınız olacak. İçinde aylık 200 TL olacak. Yol parası, telefon parası olsun diye. Evde çalışan kadınlara işsiz deniyor. Evde çalışmak iş yapmanın en ağırıdır. Çalışan kadındır ev kadını. Evde çalışan kadına sigorta yaptıracağız. Emekli olacak."

'EVREN'İN ESERLERİNİ ARKASINDAN GÖNDERECEĞİZ'

Darbe ürünü kurumlar ile yasaları kaldıracaklarını vaat eden HDP Genel Başkanı, "1980 Anayasası'nı, YÖK'ü, yüzde 10 barajını Kenan Evren kurmuştu. O gitti ama eserleri duruyor. Onları da ardından göndereceğiz. Onun için desteğe ihtiyacımız var. AKP çılgınlığını durdurmak için sizlere ihtiyacımız var. Eğer başarırsak, güçlendikçe çılgınlaşan, kibirlenen AKP'yi durdurabilirsek 70 yaşındaki amcalarımız adliye koridorlarında sürünmeyecek. Türkiye'nin her ferdi, Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Alevi, Sünni, başı açık veya kapalı korkmadan onurluca bu ülkede yaşayacak. Ne kimliğinden, ne birbirinden ne devletten korkacak. Sadece Allah'tan korkacak. Devlet bizi korkutmak için değil bize hizmet etmek için vardır. Devlet sizin köleniz olmalı. Devleti sizin köleniz yapacağız" diye konuştu.

İktidar partisinin adliyeler ve güdümündeki medya ile herkese diz çöktürmeye çalıştığına vurgu yapan Demirtaş, kimsenin adliyeye düştüğünde adalete güvenmediğini ifade etti. "Bunun adı demokrasi, hukuk değildir. Dünyanın tüm diktatörlüklerinde böyledir. Adliyeye gittiğinizde içiniz rahat olmalıdır" diyen Demirtaş, "Devletin hangi birine gitseniz şuan partizanlık vardır. HDP'liyim deyin size nasıl davranırlar AKP'liyim deyin bakın nasıl davranırlar. Bu ülkede herkes, AKP'lisi, CHP'lisi MHP'lisi bizim kardeşimizdir. Hangi parti olursa olsun. Başka partiye oy vereni düşman göremeyiz. Onlar bizi düşmanlaştırmaya çalışıyor. Barışı büyüteceğiz. Barışa ihtiyacımız var. Barışı büyütmek için barış dilini kullanmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bugün bir gazetede yer alan habere değinen Demirtaş, "Cumhuriyet Gazetesi HDP parlementoda dışarıdan AKP'yi destekleyecek diye yazmış. Hayır, bunu düzeltmek istiyorum. Net olarak söylüyorum, HDP'nin görevi ne dışarıdan ne içeriden AKP'yi desteklemek gibi bir niyetimiz yok. Umut ediyorum bu haber düzeltilecektir. Biz bırakın AKP'yi desteklemeyi onlar bizi destekleyecek. Benim ağzımdan da öyle bir cümle çıkmadı. Bak Ahmet Davutoğlu Hoca az kaldı HDP'yi destekleyecek. Onu HDP'li yapacağız" dedi.

'AHMET HOCANIN HAKKINA BİZ SAHİP ÇIKIYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderme yapan Demirtaş, "Ahmet Hoca akşam başını yastığı koyduğunda 'İyi ki bu ülkede HDP var' diyordur. Çünkü biz onların da güvencesiyiz. Ne diyor cumhurbaşkanı, 'Ben meydanları boş mu bırakacağım' diyor. Ee Ahmet Davutoğlu var. Yok 'O boştur' diyor. 'İlla ben meydanlara ineceğim' diyor. Ahmet Hocayı da biz savunuyoruz. 'Garibim fukara, cumhurbaşkanının altında ezilmesin' diyoruz. Onunda hakkına hukukuna sahip çıkıyoruz. Bizim kültürümüzde var, inancımızda var ezilene sahip çıkmak. Senin için rahat olsun Ahmet Hoca, vallahi seni kurtaracağız. Bak o başkan olursa vay senin haline. Gönlünce sana 2 gün başbabakanlık yaptırmaz. Bakanlar kurulunu toplayamazsın. Zırt, pırt seni saraya çağıracak. Ama biz onu başkan yaptırmazsak sende o zulümden kurtulursun. Ülkede kurtulur, Ben inanıyorum, özellikle AKP'nin kurucuları, Abdullah Gül de bize oy verecek. AKP'ye emeği geçmiş kişiler herkes onun zulmünü görüyor. Onda vefa yok, varsa yoksa kendisi. Arkadaşlarını eze eze saraya çıktı. İşte bu nedenle bu zulmü durdurup AKP'lileri de kurtaracağız bu zulümden" ifadelerini kullandı.

'KASANIN ANAHTARI HIRSIZIN ELİNDE'

Hükümete yolsuzluk eleştirileri yönelten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü."Kenan Evren'in anayasası gibi değil. Yeni yapılan anayasaya bakan işte bu benim anayasam diyebilmelidir. Şu anda bir partinin devleti var. O partiye yakın olanlar hazineyi soyup soğana çeviriyorlar. AKP'ye oy verenler işsiz ama yukarıdakiler, yöneticilere yakın olanlar parayı dolduracak yer bulamıyorlar. Bunu abartarak söylemiyorum, bizzat gördüğüm için söylüyorum. 2-3 yıl önce bizim gibi olanlar şimdi paraya para demiyorlar. 3 yıl önce minibüse binen adam şimdi lüks arabalara biniyor. Villalar, yatlar. Nasıl kazanıyor bu paraları bu adamlar. Çok para haramsız olmaz. Sizin paranızdan çalmazlarsa kimse 3-5 senede milyoner olamaz. Senin cebindekini çalıyor. Hazine değimiz yerden çalıyorlar. Sende hata yok hata kasanın anahtarını elinde bulunduranda. Anahtar hırsızda. Güç verin, destek verin, düzeltelim bunu."

'DEVLETİN PARASIYLA MİTİNG YAPIYORLAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun devletin tüm imkanlarını kullanarak siyasi mitingler yaptığını vurgulayan Demirtaş, "Yokluk, alın teri ile çalışmak nedir biliriz. HDP sizin alın terinizle kurulan bir partidir. 5 yıldızlı otellerde kurulup size servis edilen bir proje değil. Bu partiyi siz kurdunuz. Bu parti bayrağı, bu mikrofon sizin paranızla alındı. Hırsızlık parası yok alın teri ile kurulmuş bir partidir. Ne yapıyor bunlar? Devletin parasıyla cumhurbaşkanı bize hakaret mitingleri düzenliyor. Başbakanın düzenlediği mitingler bizim paramızla yapılıyor. Sen parti genel başkanı olarak seçime giriyorsun ama devletin parasını harcıyorsun. Devletin partiye verdiği hazine parasını bile harcamıyorlar. Devletin parasını harcıyorlar. Elinin altında yerel ve ulusal 600 televizyon kanalı var. Bu da yetmiyor ona. Daha dün diğer medya kuruluşlarını isim vererek tehdit ediyor. Hepsi ille de beyefendiye çalışacak. Beyefendi öksürse hepsi canlı yayın yapacak. 3 tane televizyon kanalı 3 dakika bizi gösterse o televizyon sahibini tehdit ediyorlar. Bunun adı bir de ileri demokrasi oluyor. Yav niye korkuyorsun. İşte bunların demokrasisi bu kadar. Söylediklerimizi bırak halk değerlendirsin. 7 Haziran'da sandık kurulacak senin saltanatın bitecek. Kurtuluşun yok. Ben kendisine cumhurbaşkanı adayıyken çağrı yaparak 'gel birlikte televizyon programını çıkalım' dedim. İkiniz birlikte 100 danışmanla canlı yayın yapalım dedim. 1 defa sadece tartışalım. Ondan sonra miting yapmayacağız. Halk kararını versin. Gel tartışalım. Memleket herkesin ne mal olduğunu anlasın. TRT zaten senin kölen olmuş" cümlelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI 'GEÇMİŞ OLSUN' DEMEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın HDP'ye yapılan saldırılar nedeniyle 'geçmiş olsun' dileğinde bulunmadığını söyleyen Demirtaş, "Türkiye'de barış çağrısına kulak vermeyecek yoktur. Bu ülkede dağlarımızda artık kurşun sesi olmasın kuş sesi olsun. Bunların yalanları üzerinden, partimize dönük hakaretleri üzerinden partimizi yıpratacaklarını sanıyorlar. Her yerde kendilerinin bile inanmadığı çirkin bir kampanya üzerinden partimizi yıpratacaklarını sanıyorlar. Parti teşkilatlarımıza saldırıyorlar. Böylece HDP'yi durdurabileceklerini sanıyorlar. 2 gün geçti aradan, bugün 3'üncü gün. Ülkenin cumhurbaşkanı Adana ve Mersin teşkilatlarımızın bombalanmasını halen kınamış değil. Üzüntüsünü, 'geçmiş olsun' dileklerini henüz bildirmiş değil. Kendisi çok tarafsız ya, HDP'nin havaya uçurulması umurunda değil. Eminim seviniyordur. Ona kalsa HDP tamamen havaya uçsa diyordur. HDP var oldukça sen tek başına asla ülkenin hakimi olamayacaksın. İstediğin kadar HDP'ye saldır, tehdit et." dedi.

'BEN MÜSLÜMANIM, ELHAMDÜLİLLAH'

Demirtaş, Erdoğan'ın inancı üzerinden yaptığı nitelemelere de tepki göstererek, "Ülkede inançları farklı, kimlikleri farklı milyonlarca insanımız var. Ben Elhamdülillah Müslümanım. Bir Müslümanın Kabe'si tek olur. Bakın meydanlarda 'Demirtaş Kabem Taksimdir' dedi diyerek bizi kafir ilan ediyor. Halkın kandırmaya çalışıyor. Ben Diyanet İşleri Başkanı'na soruyorum 'Ben Müslümanım ama o adam bana kafir diyor. Bunun günahı nedir. Şimdi bir Müslümana kafir diyen dinden çıkıyor mu çıkmıyor mu? Bu cumhurbaşkanı ile başbakan dinden çıktılar mı çıkmadılar mı' bunu öğrenmek istiyorum." sözlerini kullandı.

Konuşmasının sonunda destek isteyen Demirtaş 7 Haziran akşamı demokrasi zaferi armağan edeceklerini dile getirdi. Partililere oylarına sahip çıkmalarını öğütleyen Demirtaş, "1 oy daha önemlidir. 1 oyluk canı vardır barajın" sözlerini ekledi.

Konuşma sonrası partinin Malatya milletvekili adayları ile Demirtaş birlikte mitinge katılanları selamladı. CİHAN
<< Önceki Haber Demirtaş: Şu anda bir partinin devleti var. Hazineyi soyup... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER