Dikimevi'nde 12 kişinin öldüğü otobüs kazası TBMM gündeminde


CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara Dikimevi'nde otobüs durağında bekleyen vatandaşların otobüsün altına kalarak can verdiği kaza ile ilgili soru önergesi verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle TBMM başkanlığına verdiği önergede Nazlıaka, 12 vatandaşın can verdiği,13 vatandaşın yaralandığı kazanın, Ankara'da belediye otobüslerinin karıştığı trafik kazalarının periyodik hale geldiğini gösterdiğini, artan kazalara rağmen hiçbir önlem alınmadığını ifade etti.

CHP'li Nazlıaka devamında şunları aktardı:

"23 Aralık 2014 tarihinde, Ankara Keçiören'de belediye otobüsünün yol açtığı bir kaza yaşanmış, bu kazada oğlunu okula götüren ve kaldırımda yürümekte olan Birol Şimşek (49) adlı vatandaşımız aracın altında sürüklenerek feci şekilde can vermiş, yine kaldırımda yürüyen Müşerref Akıcı isimli yaya yaralanmıştır.

Nisan 2014'te, Ankara-İstanbul yolunda Şaşmaz kavşağında belediye otobüsü, Eryaman-Ulus hattında çalışan minibüse arkadan çarpmış, çarpmanın etkisiyle minibüs devrilmiş, otobüs ise önce bir durağa sonra da yaya üst geçidine çarparak durabilmiştir. Bu kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 6'sı ağır çok sayıda kişi yaralanmıştır.

Haziran 2015'te Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'ne bağlı Bezirhane Mahallesi'ne, Selametli Mahallesi'nden yolcu taşıyan Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO otobüsü, virajı alamayarak yaklaşık 50 metrelik dereye uçmuş kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 9'u ağır 26 kişi de yaralanmıştır. Bunlar akılda kalan kazalardan sadece bir kaçıdır."

"DİREKSİYON TESTİNDEN SONRA AKP REFERANSLI KİŞİLER İŞE BAŞLATILMAKTADIR"

Kaza sonrası ortaya atılan iddiaların ise bu kazaların bir tesadüf olmadığını, alınmayan önlemlerin bir sonucu olduğunu gösterdiğine işaret eden Nazlıaka, iddiaları ise şöyle sıraladı:

"EGO'ya şoför alımları doğrudan Ankara Büyükşehir Belediye şirketleri tarafından yapılmakta, sözlü sınavda sadece içki ve sigara kullanıp kullanılmadığı sorulmakta, kısa bir direksiyon testinden sonra AKP referanslı kişiler işe başlatılmaktadır.
Otobüs şoförlerinin maaşları yapılan işin önemi ve zorluğuna göre çok düşüktür. Bir şoförün eline 200 TL yemek bedeli olmak üzere 1,850 TL'ye yakın maaş geçmektedir.
EGO çalışan şoförler BUGSAŞ'a bağlı çalışırken, yaklaşık 150 çalışan maaşların azlığı nedeniyle BUGSAŞ'a dava açmış, bunun üzerine EGO şoförleri BELKA A.Ş.'ye geçirilerek dava sürecinin önü kesilmeye çalışılmıştır.
Ankara'da kazaya karışan belediye otobüsleri aynı marka otobüslerdir. Bu otobüslerin yol açtığı kazalar benzeri şekilde meydana gelmektedir. Araçlar birden fırlamakta ve ancak bir yere çarparak durabilmektedir. 8-9 ay önce EGO 1 Bölge'de müdürlüğünde aynı marka otobüs fırlamış bir şoför hayatını kaybetmiş fakat konu basına yansımadan üzeri örtülmüştür.

Yine Keçiören İlçesi Güçlükaya Mahallesi Kaya Sokak üzerinde bulunan Nuh Eskiyapan Ortaokul'u önünde meydana gelen kazada Dikimevi'nde yaşanan kazaya benzerlik göstermektedir. Belediye otobüsü park halinde bulunan otomobile arkadan çarparak sürüklemeye başlamış, 10 metre kadar sürükledikten sonra, Müşerref Akıcı isimli yayaya çarparak yaralamış, otobüsü durduramayan şoför, bir süre daha yol aldıktan sonra oğlunu okula getirdiği öne sürülen Birol Şimşek'i (49) otobüs altına alarak 30 metre sürükledikten sonra durabilmiştir. Bu Kazada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi de ağır yaralanmıştır.

Kazaya yol açan otobüslerden Büyükşehir Belediyesinin elinde 60 tane bulunmakta ve hala hizmettedir. Bu otobüsleri belediye firmayla yaptığı anlaşma nedeniyle iade edememektedir."

2009'DAN BU YANA KAÇ ARAÇ KAZAYA KARIŞTI

Nazlıaka bu bağlamda Başbakan Davutoğlu'nu şu soruları yöneltti:

"2009 - 2015 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesine ait kaç araç kazaya karışmıştır? Bunlardan kaçı belediye otobüsüdür? Kaza tarihleri ve kazaya karışan araçların markası nedir? Bu kazalarda kaç kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır?
Bu kazalar nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında açılan idari ve adli soruşturma var mıdır? Sonuçları nedir?
Ankara'da meydana gelen kazalara hep aynı marka otobüslerin yol açtığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu otobüsler neden seferden kaldırılmamıştır?
EGO'ya personel (şoför) alımı neden İş-Kur üzerinden yapılmamaktadır? EGO'ya şoför alımlarının AKP yöneticileri ve büyükşehir belediyesi bürokratları referansıyla yapıldığı iddiası doğru mudur?
Yaşanan bu kazaların sorumlusu düşük ücretle, gerekli özellikleri taşımayan şoförleri işe alan, hatalı otobüsleri seferden kaldırmayan Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi değil midir?
Dikimevi'nde yaşanan kaza nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında soruşturma açılacak mıdır? Yoksa diğer kazalarda olduğu gibi bu kazada birkaç çalışanın üzerine mi yıkılacaktır?" CİHAN
<< Önceki Haber Dikimevi'nde 12 kişinin öldüğü otobüs kazası TBMM... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER