"Dink savcısının görevden alınması davanın akamete uğrayabileceğine işaret"


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Hrant Dink davasının iddianamesini hazırlayan savcının görevden alınmasının davanın tekrar akamete uğrayabileceğine bir işaret olduğunu söyledi. İki kez iddianamesi geri çevrilen savcının nihayet iddianameyi ortaya koyduğunu belirten Paylan, "Ancak 5 gün önce bu cesur savcı görevden alındı. Bu davanın tekrar akamete uğrayabileceği ile ilgili bir işarettir. Bizler bu yüzleşme davalarının önünü açmakla sorumluyuz. O açıdan bu Meclis'e bir görev düşüyor. Hrant Dink cinayetinin kamu görevlilerini yargı önüne çıkaralım." diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 28. Birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi yönetiyor. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Hrant Dink cinayetiyle ilgili söz aldı.

Hrant Dink gibi bir barış güvencinin Türklüğe hakaretten mahkum edildiğini belirten Paylan, "Hrant Dink o dönemde İstanbul Valiliği'ne çağrılıp MİT görevlileri tarafından tehdit edildi. Ayağını denk al denildi. Bütün devletin birimleri jandarma istihbarat, emniyet istihbarat, MİT ve bütün istihbarat görevlileri tarafından bilinen bir şekilde 19 Ocak 2007 günü Agos Gazetesi önünde katledildi. Katleden katil, Trabzon Pelitli'den istihbarat görevlileri tarafından uğurlandı, İstanbul'da istihbarat görevlileri tarafından karşılandı ve cinayet anında şimdi belgeleri ortaya çıktığı gibi istihbarat görevlilerinin şahitliğinde katledildi." diye konuştu.

Hrant Dink'in ölümünün üzerinden 9 yıl geçtiğini ve salı günü düştüğü yerde anmasının yapılacağını ifade eden Paylan, "Bize Trabzon Pelitli'deki o çeteyi 9 yıldır önümüze koydunuz. 9 yıldır bizler bir tiyatro karşısındayız. Biz 9 yıldır 'öldür diyenler yargılansın' diyoruz. Çünkü bir tek Hrant Dink cinayeti bu devletin arınma davası olabilir. Bizler öldür diyenler yargılansın diye AKP iktidarı döneminde bizim sanık olarak saydıklarımız terfi edildi. Dönemin emniyet müdürü vali yapıldı, dönemin valisi içişleri bakanı oldu. Hrant Dink'i Türklüğe hakaretten mahkum eden yargıç ombusdman oldu bu ülkede. Bunlar hala devam ediyor." dedi.

Nihayet kamu görevlileriyle ilgili bütünleşik sorumluluğu ortaya koyan bir iddianamenin yazıldığını anlatan Paylan, "Cesur bir savcı. 26 kişi sanık olarak ortaya konuldu. Cinayeti bildiği halde engel olmamaktan yargılanacaklardı. Bu tekrar birilerini rahatsız etti. Çünkü o kamu görevlilerinin bazıları hala görevde. Dönemin Trabzon İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç şu anda istihbarat daire başkanı, hala fiili olarak istihbarat daire başkanı. Hrant Dink cinayeti gibi pek çok cinayetin istihbaratına bakacak kişi yani velev ki yarın birimize dokunulacaksa bu istihbarat şu anda Hrant Dink davasında sanık olan Engin Dinç'in elinden geçecek. Nasıl ki, o günlerde bazı istihbarat sümen altı edilmişse şu anda tekrar Hrant Dink davasından sanık olan Engin Dinç hala istihbarat daire başkanı. Bizler nihayet bu dava başlayacak derken 2 kez iddianamesi geri çevrilen savcı nihayet iddianameyi ortaya koydu. Ancak 5 gün önce bu cesur savcı görevden alındı. Bu davanın tekrar akamete uğrayabileceği ile ilgili bir işarettir. Bizler bu yüzleşme davalarının önünü açmakla sorumluyuz. O açıdan bu Meclis'e bir görev düşüyor. Hrant Dink cinayetinin kamu görevlilerini yargı önüne çıkaralım." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber "Dink savcısının görevden alınması davanın akamete... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER