Diyabetle mücadelede için egzersiz yapın


Dünyada üzerinde 382 milyon, ülkemizde ise 6,5 milyon kişi halk dilinde 'şeker hastalığı' olan diyabet ile yaşıyor. Yaşlanan nüfus, sağlıksız beslenme, obezite ve teknoloji kullanımının günlük yaşamdaki artışıyla birlikte kendini gösteren hareketsiz yaşam, diyabet hastalığının hızla yaygınlaşmasına neden olmakta. Fazla kilolar ve hareketsizliğin tetiklediği diyabetin ciddi hastalıkların başında geldiğini belirten uzmanlar, düzenli egzersizlerle diyabetin etkilerini azaltarak sağlıklı bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu söyledi.

Memorial Wellness Medikal Fitness Danışmanı Murat Biçer, diyabet hastaları için egzersizin önemi hakkında bilgi verdi. Diyabetin, insülin eksikliği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan karbonhidrat ve yağ metabolizma bozukluğu olduğunu aktaran Biçer, şu tavsiyelerde bulundu: "Diyabetle mücadelede eğitim, doğru tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasının yanı sıra; düzenli beslenme ve egzersiz önemli yer tutmaktadır. Egzersiz, kasların sistematik ve düzenli olarak çalışmasıdır. İskelet kasları, kan glikozunun vücutta en önemli kullanıcılarından bir tanesidir. Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturdukları düşünüldüğünde, bu önem daha da artmaktadır. Fiziksel aktivite sırasında çalışan kaslarda enerji gereksinimdeki artış, glikozun ve yağların kullanımını da artırmaktadır. İnsülin duyarlılığı ve etkisi artar."

Diyabet hastalarının egzersiz yapmaya başladığında mutlaka doktor tarafından kontrol ve değerlendirmeye alınması tavsiye eden Biçer, diyabet hastaları için her gün ya da haftanın 5 günü, 30 dakika egzersiz yapılması ve egzersize 2 günden fazla ara verilmemesi gerektiğini belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Diyabetle mücadelede için egzersiz yapın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER