Diyarbakır eski Gençlik ve Spor İl Müdürü'ne rüşvetten 4 yıl hapis


Diyarbakır eski Gençlik ve Spor İl Müdürü İslam Çetin, rüşvet almak ve ihaleye fesat karıştırmak suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Çetin'le birlikte 'rüşvet almak ve vermek', 'irtikap', 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından yargılanan işadamı, ihale komisyonu üyesi ve inşaat mühendisinden oluşan 18 kişi de hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube ekipleri, 2010 yılında üç ilde eş zamanlı operasyon düzenlemişti. 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt faaliyetleri kapsamında ihalelere fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, kasten adam yaralamak, tehdit, darp, 6 bin 136 sayılı kanuna muhalefet' ettikleri gerekçesiyle aralarında suç örgütünün elebaşları ile kamu çalışanlarının da bulunduğu 1'i kadın 35 şüpheli gözaltına alınmıştı. Bu operasyon kapsamında evlerde yapılan aramada işadamı Fatih Hillez'e ait iki adet ajandada farklı kurumlarda görevli memurlara çeşitli adlarla ödemeler yapıldığı ortaya çıkması üzerine savcılık ayrı bir dosya açarak rüşvet soruşturması başlatmıştı.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, ajanda da "Müdür bey uçak bileti 270, müdür bey elden 500, bilet müdür ve çocukları kredi kartı 918, Akın özel idare 500, belediye ihale bürosu İlhami 500, fen işleri bayram dayı 250, Zeki abi elden 500, Muzaffer Ankara 1.000, Zeki Rengin 2.000, Ankara komisyon üyesi 2.000, İshak Veysi stat müdürü 1.500, İslam Çetin'in dükkanı boya 250, Müdür İslam Çetin 5.000, müdür İslam Çetin araba bandrol ve bayramlık 3.750, İslam Çetin 5.000, Recep Can 5.000…." gibi 109 satırın olduğu belirtildi. İddianamede, ajandanın Fatih ve Fetih Hillez'e ait olduğu, adı geçen kişilerin kamu kurumlarında müdür ve memur oldukları bilgisine yer verildi.

Savcılık, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Özel İdaresi Müdürlüğü'nün suçtan zarar gördüğünü belirterek, şüpheli Fatih ve Ferit Hillez, Fahrettin Özdemir, Mehmet Zeki Eryılmaz, Kadri Altuncular'ın ihaleye fesat karıştırmak, Muzaffer Karakılçık, İbrahim Kardaş, Ishak Veysi Aslan, Aydın Tan, Akın Kiraz'ın icbar suretiyle irtikap, Necdet Genç, Mehmet Toğay, Mehmet Güneyli, İslam Çetin, Recep Can, Orhan Kartal'ın ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet almak ve Mustafa Okçu, Mustafa Şahin'in rüşvet almak suçlarından cezalandırılmasını talep etti. İddianameyi kabul eden Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi 6 duruşma süren bir yargılama yaptı. Sanıklar, yaptığı savunmada suçlamaları kabul etmedi. Sanık Fatih Hillez savunmasında ajandaki listeyi detaylı olarak açıkladı. Hillez, listedeki bazı isimlere verdiği borç para listesi olduğunu söyledi.

Sanık avukatları ise savcının mütalaasına katılmadıkları ve müvekkillerinin suçsuz olduklarını savundu. Mahkeme yaptığı karar duruşmasında sanık Fatih ve Ferit Hillez'i rüşvet vermek suçundan 4'er kez 4 yıl hapis cezasını çarptırdı, sonra indirim yaparak 3'er kez 4 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme iki sanığı ayrıca ihaleye fesat karıştırmak suçundan iki kez ayrı ayrı 10'er ay hapis cezasıyla cezalandırdı.

Mahkeme sanıklar Mehmet Zeki Eryılmaz, Orhan Kartal, Mehmet Güneyli, Mehmet Toğay, Mustafa Şahin, Recep Can, Necdet Genç, İslam Çetin'i rüşvet almak suçundan ayrı ayrı 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme daha sonra indirim yaparak her birine 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca Mehmet Zeki Eryılmaz, Orhan Kartal, Mehmet Güneyli, Mehmet Toğay, Recep Can, Necdet Genç, İslam Çetin, Kadri Altuncular, Fahrettin Özdemir, Mustafa Okçu'yu ihaleye fesat karıştırmak suçundan 1'er yıl hapse mahkum etti. Daha sonra indirim yaparak her birine 10'ar hapis cezası verdi.

Sanıklar Aydın Tan, Muzaffer Karakılçık, İshak Veysi Aslan, Akın Kiraz, İbrahim Kardaş ise görevi kötüye kullanma suçundan 6'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme indirim yaparak 5'er ay hapis cezası verdi. Mahkeme bu sanıklarla ilgili hükmün geri bırakılmasına karar verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Diyarbakır eski Gençlik ve Spor İl Müdürü'ne rüşvetten... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER