Doktordan çikolata kisti açıklaması


Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu çikolata kisti hakkında açıklamalarda bulundu. Koyuncuoğlu, kisti şöyle tanımladı:

"Endometrium, rahim (uterus) içinde yer alan ve işlevi rahmi her ay gebelik için uygun hale getirmek olan, rahim iç duvarlarını ince bir tabaka halinde döşeyen, gebelik olmadığı durumlarda iste adet kanaması ile beraber yumurtalıklardan salgılanan hormonların etkisiyle dökülen ve rahim ağzı ve vajina yoluyla dışarı atılan dokunun ismidir." Koyuncuoğlu, şunları kaydetti:

"Kadınların bir bölümünde adet kanının tüplerin içinden geçerken geri akarak (retrograd), karın boşluğuna da ufak miktarda geçebildiği belirlenmiştir. Bu kistler, yerleştikleri alanda her adet kanaması döneminde dökülmeye yani kanamaya devam ederler. Kanadıktan sonra vücuttan atılamadıkları için de orada birikirler.
Endometrium hücreleri ve bağdokusu (stroma) hücrelerinden meydana gelen bu rahim içi tabakanın vücutta rahim dışında farklı bir sahada bulunması ise 'endometriosis' hastalığı olarak tanımlanır. Endometrium hücrelerinin olması gereken saha dışına yerleştiği bölgelere 'endometriosis odağı' denilmektedir. Bu durum yumurtalıklarda kist şeklinde ortaya çıkar. Kistlerin içi yoğun kıvamlı koyu kahverengi bir sıvı ile kaplıdır ve yapışkandır. Yumurtalıklarda bulunan bu kistler tek ya da çok odaklı olabilir. Kistin çapı büyüdükçe odak sayısı da artar. Bu kist yumurtalık içinde yer alan yumurtanın gelişimini kötü etkileyebilir. Bu kistler tüplerde yapışıklığa yol açabilir. Bu nedenle de kısırlığa yol açabilir."

Çikolata kisti ile ilgili risklere de değinen Op. Dr. Koyuncuoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Çikolata kisti cinsel münasebette ağrı duyulmasına, ayrı derecede kasık ve adet sancısına ve kısırlık sorununa yol açabilir. Herhangi bir şikâyeti bulunmayan kadınların yüzde 22'sinde, kasık ağrısı olan kadınların yüzde 40-50'sinde ve kısırlık sorunu bulunan kadınların yüzde 20-50'sinde vardır. Teşhisi ise ağırlıklı transvajinal ultrason ile konulmaktadır. Bu sorunun en etkin ve kesin tedavisi ise cerrahi yöntemlerdir. Tüplerde yapışıklık belirlenir ise bu durumda cerrahi yöntemlerle tedavi yapılır ve laparoskopi yöntemi ile ameliyat uygulanır".
Çikolata kisti ile ilgili detayları http://www.tupbebekailesi.com/kadinlarda-cikolata-kisti-olusumu'ndan öğrenmek mümkün.
CİHAN
<< Önceki Haber Doktordan çikolata kisti açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER