Dünya basını karartmayı canlı yayınladı

AKP'nin ilk iki döneminde yapılan demokratik reformlarla dünya medyasında takdirle adından söz ettiren Türkiye dün ise şafak vakti canlı yayında televizyon kanallarına polis baskınıyla manşetlere taşındı.

Dünya basını karartmayı canlı yayınladı

Polisin, kapıları kırarak, gazetecilere sert müdahale ederek Bugün ve Kanaltürk televizyonlarını işgal etmesi, uluslararası medya tarafından video ve fotoğraflarla dünyaya duyuruldu. Batı ve Arap medyası, özgür basına darbeyi, ‘son dakika' olarak internet sitelerinden yayınladı. Özgür basını susturma girişimi yabancı medyada şöyle yankılandı:

Associated Press (AP):Polisin şafak vakti İpek Medya merkezine biber gazı kullanarak girdiğini yazan Amerikan Associated Press haber ajansı, bu adımın, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından Hizmet Hareketi'ne yönelik başlatılan baskıların bir parçası olduğunu yazdı. Haberde, kanallara baskının seçimler öncesinde muhalif sesleri bastırmak amacını taşıdığına dair eleştiriler aktarıldı.

Reuters:İngiliz Reuters haber ajansı, Bugün Televizyonu önünde yaşananları detaylarıyla aktardığı haberinde Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici'nin, “Bu, muhalefete, medyaya, anayasamıza ve teşebbüs hürriyetine bir darbedir.” şeklindeki değerlendirmesine yer verdi. AKP milletvekili Aydın Ünal'ın, seçimlerden sonra diğer muhalif gazetelere karşı da tedbirler alınacağı yönündeki açıklamalarına da değinildi.

AFP:Muhalif kanal ve gazetelere seçime birkaç gün kala el konulduğunu kaydeden Fransız haber ajansı AFP, bu adımın Türkiye'de basın hürriyeti konusunda büyük endişelere yol açtığını vurguladı. Haberde, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros'un, “Sevgili seyirciler, birkaç dakika içinde stüdyomuzda polis görürseniz sakın şaşırmayın” şeklinde anonsuna yer verildi.

Guardian:Muteber sivil toplum kuruluşu Freedom House'un “Hükümetin Koza İpek Holding'e el koyması seçim güvenliğini zayıflatıyor” açıklamasına yer veren İngiliz gazetesi, internet sitesinden de baskına ait fotoğraf ve görüntüleri paylaştı.

Independent:1 Kasım seçimleriyle ilgili analizinde Koza İpek'e kayyum ataması kararına ve polis baskınına yer veren saygın İngiliz gazetesi, Erdoğan'ın Meclis'te tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşması durumunda otoriter bir başkanlık sistemi kurmasından korkulduğunu belirtti. Analiz, “Türkiye diktatörlüğe birkaç adım mesafede mi?” başlığıyla verildi.

ARAP KANALINDA YOLSUZLUK VURGUSU

Le Monde:Baskını, ‘Polis canlı yayında iki televizyon kanalının yönetimine el koydu' başlığıyla veren saygın Fransız gazetesi, polisin, kapıyı kırarak binaya girdiğini yazdı.

To Vima:Yunan gazetesi, gelişmeyi, ‘En büyük sansürcü Erdoğan' başlığıyla duyurdu. Ülkenin en çok satan haftalık gazetesi Proto Thema da hukuksuz el koymayı, ‘Türkiye, seçimler öncesi medyayı boğuyor' başlığıyla verdi.

Skynews Arabia:Ortadoğu'da en çok izlenen haber kanallarından biri olan Abu Dabi merkezli Skynews Arabia kanalı, baskını, ‘Erdoğan, İpek Medya'ya kapıyı kırarak girdi' anonsuyla izleyicilerine duyurdu. Dubai merkezli Suudi El Arabia kanalı da haberi benzer bir başlıkla geçti. Filistin'den Sahifetü'l-Kuds gazetesi de okuyucularına, “Türk polisi Erdoğan'ın emriyle ülkenin en önemli medya şirketine el koydu” haberini paylaştı.

Zaman
<< Önceki Haber Dünya basını karartmayı canlı yayınladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER