ABD realist yaklaştı: Esed asla gitmez

ABD Başkanı Barack Obama’nın özel temsilcilerinden Büyükelçi Brett McGurk'ten, Suriye diktatörü Beşar Esed'i devirmeyi düşünenleri hayal kırıklığına uğratacak rapor: “Muhalifler, Beşar Esad’ı askeri bakımdan asla muğlup edemeyecek.”

ABD realist yaklaştı: Esed asla gitmez

IŞİD’le mücadele koalisyonundan sorumlu McGurk, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’de düzenlenen IŞİD konulu oturuma katılarak bilgi verdi.

IŞİD karşıtı koalisyonun son altı ayda önemli ilerlemeler kaydettiğini ve örgütün her hafta aralarında üst düzey yöneticilerinin de olduğu 100 savaşçı kaybettiğini belirten McGurk, örgütün tamamıyla zayıflamasınınsa uzun bir zaman gerektirdiğini söyledi.

İSYANCILAR DEVİREMEZ

McGurk, Esad’ın geleceğine ilişkin de açıklamalar yaptı. “İsyancıların, Esad’ı koltuğundan edebileceği bir ortam görmüyoruz” diyen McGurk, bunun için diplomatik bir süreç gerektiğini dile getirdi.

Eğit-donat projesi kapsamında 5 bin ‘ılımlı muhalif‘in eğitileceğini belirten Büyükelçi McGurk, eğitime en erken Mart 2015’te başlanabileceğini de açıkladı.

TÜRKİYE GİTMESİNİ İSTİYOR

Türkiye, uzun süredir Suriye'de Beşar Esed'siz bir yönetimin iş başına gelmesi için muhalifleri açıktan destekliyor. Esed'in kısa sürede muhalefete yenileceğini hesap eden ve dış politikasını buna göre kuran hükümetin öngörüsü tutmadı. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 2012 Ağustos'unda, Esed'in gideceğini "Bu süreci artık yıllarla değil, aylarla veya haftalarla ifade etmek gerekir" öngörüsüyle dile getirmişti.
<< Önceki Haber ABD realist yaklaştı: Esed asla gitmez Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER