Avrupa Türk İş Zirvesi başladı

Bu yıl ilki düzenlenen Avrupa Türk İş Zirvesi Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da başladı.

Avrupa Türk İş Zirvesi başladı

Danimarka Türk İş Dünyası Federasyonu (DATİFED) ve Danimarka Ticaret Odası'nın (Dansk Erhverv) ev sahipliğinde ve Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu'nun (UNITEE) koordinasyonunda düzenlenen zirvenin açılışı ''Ekonomik Kriz ve Etnik Ekonomi'' başlıklı bir konferansla Danimarka Parlamentosu'nda yapıldı. 


Aralarında Türkiye'nin Danimarka Büyükelçisi Berki Dibek ve çeşitli ülke büyükelçilerinin de bulunduğu 200 kadar seçkin davetlinin katıldığı konferansa Danimarkalı yetkililer de üst düzey ilgi gösterdi. Konferansta Danimarka Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Margrethe Vestager, Ticaret Bakanı Pia Olsen Dyr, Danimarka Ticaret Odası  Uluslararası İlişkiler Direktörü Jens Alsbirk, Danimarka Sanayi Odası Pazarlama Müdürü Jens Holst Nielsen ve Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Dr. Adem Kumcu birer konuşma yaptı.

Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik performansından övgüyle bahseden Danimarka Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Margrethe Vestager, "Türkiye'nin dinamik ekonomisine sadece Danimarka'nın değil aynı zamanda bütün Avrupa Birliği'nin çok ihtiyacı var." dedi.  

Avrupa Birliği'nin ekonomik krizden çıkmak için gerekli bütün önlemleri aldığını ifade eden Bakan Vestager, "Belki iletişim konusunda daha iyi hareket edebilirdik. Ancak insanların bir araya gelmesine imkan sağlayan bu tür programlar sayesinde bunun üstesinden gelebiliriz. Umarım ileride Türkiye'den bakanlarda bu programda yer alırlar." diye konuştu.

DANİMARKA'DAKİ TÜRKİYELİLERLE GURUR DUYUYORUZ

Konuşmasına Danimarka için Türkiye kadar ticaret potansiyeli yüksek bir ülke olmadığını söyleyerek başlayan Danimarka Ticaret Bakanı Pia Olsen Dyr ise;  hükümet olarak Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı.

Danimarka'da yaşayan 60 bin Türkiye kökenli göçmenden de övgüyle bahseden Bakan Dyr, "Danimarka'da yaşayan Türkiye kökenli insanların büyük bir bölümü artık ikinci ve üçüncü nesil. İyi eğitimliler. Onlarla gurur duyuyoruz. Bu insanlar hem Danimarka'yı hem Türkiye'yi iyi tanıyorlar. Bu çok büyük bir avantaj. İki ülke arasındaki iletişimin arttırılması için çok faydalı olabilirler." dedi.

Danimarka Parlamentosu'nun göçmen kökenli milletvekillerinden Nadeem Farooq'un ev sahipliğinde gerçekleşen programda bir konuşma yapan Danimarka Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Direktörü Jens Alsbirk, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelerinin tamamından daha iyi bir ekonomik performans sergilediğini belirtirken Danimarka Sanayi Odası Pazarlam Müdürü  Jens Holst Nielsen, Türkiyle ile Danimarka arasındaki ticari ilişkileri ithalat ve ihracat ile sınırlandırmamak gerektiğini iki ülkenin birçok farklı alanda ortaklık kurabileceğini söyledi.

TÜRKİYE KÖKENLİ GİRİŞİMCİLER AVRUPA'NIN GELECEĞİ OLABİLİR

Konferansta bir konuşma yapan Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNITEE) Başkanı Dr. Adem Kumcu ise; krize rağmen Avrupa'nın geleceğinden ümitvar olduğunu söyledi. Avrupa'nın halihazırda dünyanın en büyük ekonomik birliği olduğunu vurgulayan Dr. Kumcu, "Bu birliğin geleceği karanlık değil aydınlık olacaktır." dedi.

Avrupa'nın göçmen kökenli girişimcilerden yeterince istifade etmediğini belirten Dr. Kumcu, "Balık deryada yüzer, deryanın kıymetini bilmez. Bunun gibi Avrupa'da göçmenlerin değerini bilmiyor.  Oysa göçmenler birçok alanda büyük avantajlara sahip. En az iki dil biliyor ve en az iki medeniyeti yakından tanıyorlar. Bu insanlar Avrupa'nın geleceği olabilir, elbette Avrupa onlara gerekli yatırımı yaparsa..." diye konuştu.

<< Önceki Haber Avrupa Türk İş Zirvesi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER