Dünya basını istifaları nasıl gördü?

Bakanların istifaları dünyada büyük yankı buldu

Dünya basını istifaları nasıl gördü?

Türkiye'deki yolsuzluk operasyonunu yakından takip eden dış basın kuruluşları, Bakan Çağlayan Güler ve Bayraktar'ın istifasını 'acil' koduyla okuyucularına duyurdu.

AFP: Türkiye'deki rüşvet soruşturmasının ardından istifasını açıklayan Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, görevinden ayrılan üçüncü bakan olurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da aynı yolu izlemeye çağırdı. Bayraktar, "Bakanlık ve milletvekilliği görevimden ayrılıyorum... Başbakan'ın da istifa etmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Bayraktar, Başbakan Recep tayyip Erdoğan'a aynı yoldan yürümesi çağrısı yapan tek bakan oldu.

Türkiye'de Erdoğan hükümetini rahatsız eden büyük yolsuzluk skandalı kapanına kısılan ekonomi ve içişleri bakanları da istifasını açıklamıştı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in istifaları, kabinede revizyona gitmesi beklenen Başbakan Erdoğan'ın yurt dışından dönmesinin hemen ardından gelmişti.

Reuters: Türkiye'deki üst düzey yolsuzluk soruşturması kapsamında istifa eden üçüncü bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar oldu.
Bayraktar'dan kısa süre önce de İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hükümet ile yargıyı karşı karşıya getiren ve yabancı yatırımcının güvenini sarsan yolsuzluk soruşturması nedeniyle istifa etmişti.

Güler ve Çağlayan'ın oğulları, rüşvet suçlamasıyla 17 Aralık'ta tutuklanan 24 kişi arasındaydı. Bayraktar'ın oğlu da soruşturma kapsamında kısa süreliğine gözaltına alınmıştı.

Associated Press: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müttefiklerini hedef alan ve 10 yılı aşkın süredir devam eden iktidarının en kötü siyasi krizlerinden biri haline gelen yolsuzluk ve rüşvet skandalında oğulları tutuklanan iki bakan istifa etti.

BBC: Oğulları yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan Türk Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, görevlerinden ayrıldı. Soruşturma kapsamında devlete bağlı Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan dahil 24 kişi suçlanıyor.

Çağlayan, yaptığı açıklamada, soruşturmayı "çirkin bir oyun" olarak niteledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, soruşturmayı iktidarının altını oymak için kullanan rakiplerinin "ellerini kırmakla" tehdit etmişti.

El Cezire: Türkiye'de üç bakanın oğullarının ve tanınmış işadamlarının tutuklandığı üst düzey bir yolsuzluk operasyonu, iki bakanın istifasını getirdi.
Yazılı bir açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan istifasını beyan ederken, söz konusu yolsuzluk soruşturmasını Türkiye'ye ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı kurulan "kirli bir tezgah" olarak tanımladı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler de Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, operasyonun başladığı 17 Aralık'ta Erdoğan'a istifa etmeye hazır olduğunu söylediğini belirtti. Güler, istifasını resmen bu sabah sunduğunu sözlerine ekledi.

New York Times: Erdoğan hükümetini zorlayan ve ülkeyi kutuplaştıran derin yolsuzluk skandalında, iki Türk bakan istifa etti. 
<< Önceki Haber Dünya basını istifaları nasıl gördü? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER