IŞİD'in arkasından bakın kim çıktı

El Kaide bağlantılı IŞİD örgütünün üst yönetim kadrosunda bulunan isimler şaşırttı...

IŞİD'in arkasından bakın kim çıktı

El Arabiya televizyonunun haberine göre, Suriye ve Irak’ta savaşan El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 6 kişilik üst düzey yönetim kadrosu Iraklılar’dan oluşuyor.

Bunlardan üçü devrik Irak lideri Saddam Hüseyin döneminde orduda görev yaptı. Diğer üçü de Amerikan ordusunun 2003’te Irak’a müdahalesinden sonra tutuklandı.

 Bugün gazetesinin haberine göre, bir süre tutuklu kaldıkları ABD kamplarından serbest bırakıldıktan sonra El Kaide’ye katıldılar. Suriye’de Esed rejimine karşı ayaklanma başladıktan sonra da bu ülkeye geçerek IŞİD’i kurdular. Şimdi iki ülkede yüzlerce militanla savaşıyorlar.


Ebu Bekir el Bağdadi

Gerçek adı İbrahim el Bedri. Bağdat ve Felluce’de camilerde imamlık yaptı. 2004’te Amerikan askerlerince tutuklandı. 3 yıl sonra serbest bırakılınca Sünni Ordusu’nu kurarak El Kaide’ye katıldı. Şu anda örgütün 3 numaralı adamı.

İşte Saddam’ın askerleri

Ebu Eymen el Iraki

IŞİ­D’­in ön­de ge­len li­der­le­rin­den Ebu Ey­men el Ira­ki, Sad­dam Hü­se­yin dö­ne­min­de ha­va sa­vun­ma is­tih­ba­ra­tın­da al­bay ola­rak gö­rev yap­tı. 2007’de tu­tuk­la­nıp üç yıl son­ra ser­best kal­dı. Şu an­da İd­lib, Ha­lep ve Laz­ki­ye­’de­ki IŞİD güç­le­ri­ni yö­ne­ti­yor.

Hacı Bekir

Saddam Hüseyin zamanında silah geliştirmeden sorumlu subaydı. Gerçek adı Samir Abdu Muhammed el Halifevi olan Bekir, Suriye’de savaşırken yakın zamanda ölmeden önce en güçlü IŞİD komutanlarından biriydi.

Ebu Ahmed el Elvani

Saddam’ın ordusunda subay olan el Elvani, IŞİD askeri konsey üyesi. Gerçek adı Velid Cesim el Elvani.

Türkmen şehrine operasyon başladı

Irak or­du­su­nun özel bir­lik­le­ri, Tuz­hur­ma­tu il­çe­si­ne bağ­lı Türk­men ka­sa­ba­sı Sü­ley­man Be­g’­de ba­zı nok­ta­la­rı ele ge­çi­ren IŞİD mi­li­tan­la­rı­nı et­ki­siz ha­le ge­tir­mek için ope­ras­yon baş­lat­tı. He­li­kop­ter­ler ve tank­la­rın da des­tek ver­di­ği ope­ras­yon­da mi­li­tan­la­rın ol­du­ğu böl­ge­ler bom­ba­lan­dı. Böl­ge­de şid­det­li ça­tış­ma­lar de­vam edi­yor.

<< Önceki Haber IŞİD'in arkasından bakın kim çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER