İran'ın önemli kalesi iflas bayrağını çekti!

İran'a getirilen yaptırımlar ülkeyi git gide çökertiyor.

İran'ın önemli kalesi iflas bayrağını çekti!

ABD medyası İran'ı bugün Cenevre’de Rusya, ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya ile yapacağı nükleer enerji görüşmeleri öncesinde mercek altına aldı. Reuters haber ajansının SETAD adlı 95 milyar dolarlık büyüklüğe sahip kuruluşla ilgili 3 bölümlük bir yazı dizisinin ardından dün de Wall Street Journal, İran'ın nükleer silah yapmasını önlemek için getirilen yaptırımlar nedeniyle ülkenin ulusal gaz şirketinin batmakta olduğunu yazdı.

Haberde iflas başvurusunda bulunan şirketin 4 milyar dolar borcu bulunduğuna dikkat çekildi. Dünyadaki toplam doğalgaz rezervinin yüzde 15'ine sahip olduğu tahmin edilen İran, bu rakamla ikinci büyük konumunda. Yaptırımların kaldırılması ve İran'ın 33.612 trilyon metreküpü aşan doğalgaz rezervlerini geliştirebilmesi halinde ülkenin doğalgaz satışından petrol gelirini de aşarak yıllık 130 milyar dolar elde edebileceği hesaplanıyor.

ASIL DARBE PETROLDEN GELDİ

Ancak ülke ekonomisine asıl darbe petrol ihracatındaki kısıtlamadan geldi. Ülkenin en büyük gelir kaynağı olan ve yüzde 20'si AB tarafından ithal edilen petrol ihracı 2012'nin başından bu yana neredeyse yarıya indi. Habertürk'ün haberine göre; Ülkenin 2011 yılında günde 2.2 milyon varil olan petrol ihracatı mayıs 2013'te 700 bin varile indi. ABD ve AB, petrolden elde ettiği geliri yurtdışındaki hesaplarda tutan İran'ın bankacılık sektörüne getirdikleri yasaklarda bu paranın ülke ekonomisine girmesini engelledi. Bugün ve yarın yapılacak görüşmelerde yaptırımlar yumuşatılırsa İran ekonomisi 40 milyar dolar gelire kavuşacak.

KİMLER AMBARGO UYGULUYOR?

ABD ile İran arasındaki ticarette 1979'dan beri çeşitli sınırlamalar mevcut. 2006 yılından bu yana daha da sıkılaştırılan yaptırımlar petrol ve doğazgaz ticaretini, bankaları, otomotiv sektörünü ve kuru da etkiliyor. ABD'nin yanı sıra İran'a ambargo uygulayan ülkeler arasında AB, Japonya, Kuzey Kore Cumhuriyeti, Kanada, Avustralya, Norveç ve İsviçre de var.

130 MİLYON DOLAR KAYBETTİ

İsrail İstihbarat ve Stratejik İşler Bakanı Yuval Steinitz, İran'ın nükleer programı için toplam 170 milyar dolar harcadığını iddia etti. İran'ın, 2012'den bu yana yaptırımlar nedeniyle 130 milyar dolar kaybettiğini savunan Steinitz'e göre, bunun 105 milyar doları petrol ve doğalgaz alanında, 25 milyarı ise finans alanında kaybedildi.
<< Önceki Haber İran'ın önemli kalesi iflas bayrağını çekti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER