İşte PKK'nın tamamen sınır dışına çıkacağı son tarih!

Çözüm sürecinin PKK'nın saldırılarını durduracağını ilan etmesiyle yeni bir aşamaya girdi. Ankara sürecin devamı için yeni çalışmalara başladı...

İşte PKK'nın tamamen sınır dışına çıkacağı son tarih!

Terör örgütü elebaşı Öcalan’ın çağrısının ardından PKK’nın sınır dışına çekilmesinin Kasım ayına kadar sona ermesinin beklendiği öne sürüldü. Buna göre; ilk aşama olan silahların susmasının ardından, “akil adamlar” heyetinin devreye girmesiyle “sürecin yönetilmesi” olarak belirtilen ikinci aşamaya geçilecek. Son aşamada ise “normalleşme”ye yönelik adımlar atılacak.

Üç aşamalı planın, yaklaşık olarak bir yıl içinde, yani Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlere dek uygulama imkânı bulması hedefleniyor. 

Bu 3 aşama şöyle: 

1] PKK'lı teröristlerin sınır dışına çıkması ve silah bırakılması, 

2] Sürecin yönetimi, yasal ve psikolojik adımlar, 

3] Geri dönüş ve normalleşme. 

Radikal'in haberine göre, aşamaların belli olmaya başlayan ayrıntıları şöyle: 

ÇEKİLME:
Türkiye'deki sayıları 1500 kadar tahmin edilen silahlı teröristlerin çoğu Irak olmak üzere Türkiye dışına çıkması için hükümetin aklındaki son tarih, 2014 Bütçe görüşmelerinin başlayacağı 2013 Ekim sonu-kasım başı. Bütçe görüşülürken araya diğer konuların girmesi çok zor oluyor. Bütçenin ardından siyasi partiler Mart 2014 yerel seçimlerine hazırlık sürecine girecek ve zorluk devam edecek. Hükümetin tercihi, çekilmenin ağustos-eylül aylarına dek tamamlanması ve böylece 1 Ekim'deki Meclis açılışı öncesinde yasal adımlar atılmasına elverişli siyasi ortamın oluşması.

SÜREÇ YÖNETİMİ: Sürecin yönetimi asıl olarak bir sonraki normalleşme adımına toplumun ve siyasi altyapının hazırlanmasını amaçlıyor. 'Âkil' insanlar komisyonları, işin karar mekanizmasından çok projenin topluma anlatılması, görüşlerinin alınması ve karar alıcılarla toplum arasında köprü oluşturması amacıyla düşünülüyor. 

NORMALLEŞME:
Sürecin en önemli aşamalarından birisini de ülke dışına çıkıp silah bırakmış teröristlerin Türkiye'ye dönüp toplum hayatına dönmesi oluşturuyor. 
<< Önceki Haber İşte PKK'nın tamamen sınır dışına çıkacağı son tarih! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER